VALIKKO
16.4.2018 00:21

6x vinkit päiväkodin kevääseen

Maaliskuussa listailin muutamat vinkit lasten kanssa maalaamiseen päiväkodissa tai kotona. Keväällä on ihana viettää aikaa ulkona ja luonnossa, nauttien auringonvalosta, kevään merkeistä ja väreistä, sekä lämpimistä sadepäivistä.

Kevät vuodenaikana inspiroi minua suunnattomasti ja olenkin nautiskellut kevään merkeistä takapihallamme. Viikonloppuna meillä kävi ensimmäiset grillivieraat, ystäväpariskunta lapsineen, ja pikkuväen kanssa onkin kiva puuhastella keväisiä juttuja, kun odotellaan ruokaa.

Ajattelinkin nyt listata taas omia suosikkejani, tällä kertaa vinkit keväiseen puuhasteluun lasten kanssa, päiväkodissa tai kotona.

Värisuunnistus

Kevään värejä voi etsiä puistoista, metsistä tai vaikka omalta pihalta! Anna lapselle mukaan värikortti (mielellään laminoitu, kulutusta kestämään), jonka avulla hän voi etsiä kyseisen värin lähimaastosta.

Tarvikkeet ja valmistelut: värikortteja luonnon väreissä; keltainen, vihreä, ruskea, oranssi yms. Voit tehdä kortit joko värittämällä tai maalaamalla valkoista paperia tai valmiista väripaperista. Tein tässä kahdet erilaiset, toiset vesiväreille ja toiset valmiista väripapereista. Suosittelen laminoimaan kortit!

Luontobongaus

Kevätretkellä on kiva bongailla erilaisia kasveja ja hyönteisiä, jotka alkavat pilkistellä lumen alta ja heräillä horroksesta. Tätä luontokävely-pohjaa voi käyttää myös syksyllä. Pohjan voi tallentaa itselleen Pinterestistä, en löytänyt tälle alkuperäistä lähdettä. (Mikäli joku teistä tietää, vinkatkaa ihmeessä!)

Tarvikkeet ja valmistelut: tulostettava pohja ja kynä mukaan retkelle. Kuvan voi myös värittää ennen tai jälkeen retken.

Leskenlehtiaskartelu

”Leskenlehti, aurinko, värin arvasitko jo?” Nämä leskenlehdet ovat hyvää harjoittelua sekä saksien käyttöön, että hienomotoriikkaan.

Tarvikkeet ja valmistelut: sinistä, vihreää ja keltaista kartonkia, keltaista silkkipaperia, sakset ja liimaa. Aikuinen voi tarpeen mukaan leikata keltaiset ympyrät ja vihreän suorakaiteen nurmea varten. Lisäksi kukan keskelle voi piirtää lyijykynällä pienen renkaan, jonka yli saksien kärjet eivät saa mennä. Tämä auttaa hahmottamisessa. Ympyrän muotoon hapsujen leikkaaminen voi olla haastavaa, jolloin aikuinen voi tarvittaessa piirtää muutaman apuviivan.

Kevätbingo

Värinautit ovat luoneet ihanan kevätbingon, jonka voit ladata ilmaiseksi pdf-tiedostona heidän sivuiltaan. Suosittelen kurkkaamaan myös muut Värinauttien materiaalit! Bingossa pääset värittämään aina bongaamasi ruudun ja mikä parasta, tätä voi tehdä myös yhdessä! Meillä on tällä hetkellä käytössä ryhmän yhteinen, A3-kokoinen bingo.

Tarvikkeet: tulostettava kevätbingo-pohja ja värikynät.

Taiteilu ulkona

Tässä vain mielikuvitus on rajana! Taidetta voi tehdä ulkona monella tavalla; asvalttiliiduilla piirtäen, luonnonmateriaaleja, kuten keppejä ja kiviä maalaten, luonnon ja ympäristön aiheita piirtäen tai maalaten…

Tarvikkeet ja valmistelut: kaikenlaiset taiteilutarvikkeet ja luonnonmateriaalit. Tämä ei välttämättä vaadi muuta valmistelua, kuin taidetarvikkeiden vieminen ulos. Jos taiteilu halutaan kuitenkin toteuttaa sisällä, on hyvä suojata pöytä ja kuivata ulkoa tuodut kepit yms.

Yksi ihana vinkki onkin ottaa retkelle taiteiluvälineet mukaan ja vaikkapa piirtää leikkipuistossa oleva suosikkijuttu tai jotain, mitä metsäretkellä on löytänyt.

Kukkamaalaukset eri tekniikoilla

Erilaisia kevään kukkia on ihana maalata, erilaisilla tekniikoilla. Ylemmissä korteissa olen käyttänyt kahta eri tapaa, toisessa käytin kämmentä ”leimasimena” ja toisessa pinkki maali on levitetty limsapullon pohjalla. Alempaan korttiin piirsin mustalla tussilla kukan varren, jonka jälkeen tuputtelin sormella maalin.

Tarvikkeet ja valmistelut: pullovärejä, kartonkia ja pensselit. Näissä suurimmat valmistelut ovat oikeastaan korttipohjien leikkaaminen kartongista. Kukkia voi maalata näiden vaihtoehtojen lisäksi esim. tuputtamalla kalvon läpi.

Inspiroiko kevät teitä muita yhtä paljon kuin minua?

Kommentit

  • Nimetön Päikkytäti

    Hyviä ideoita, kiitos!

     1

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.