VALIKKO
10.11.2018 17:48

Aistitoiminta päiväkodissa – pelejä ja materiaaleja, sekä DIY versiot niistä

Kaupallinen yhteistyö: ELLI Early Learning Oy

Kerroin viime kuussa päässeeni tutustumaan ELLI:n valikoimaan ja sain heiltä testiin mahtavia materiaaleja ja välineitä työhöni. Aiemmin esittelin Tunne, aisti, toimi! -materiaalin ja kommenttiosiossa te lukijat ilmaisitte mielenkiintoanne aihetta kohtaan. Aistitoiminta on tärkeä osa omaa työtäni, sillä työskentelen integroidussa erityisryhmässä. Koska tämä on sekä itselleni tärkeä ja mielenkiintoinen, että lukijoiden toivoma aihe, jaan erittäin mielelläni omia kokemuksiani ja vinkkejäni aiheeseen liittyen. Seuraavana esittelyvuorossa siis sekä tunto-, että kuuloaistia kuntouttavia materiaaleja, jotka löytyvät ELLI:n valikoimista. Vinkkaan myös, kuinka tehdä omat versiot niistä, vaikka lasten kanssa askarrellen.

Sensino-Box – yksi laatikko, monta peliä

Sensino-Box on Westermann Gruppe:n, Saksalaisen oppimispelejä valmistavan yrityksen tuote, jota ELLI maahantuo Suomeen. Pakkaus sisältää kolme erilaista peliä ja ohjeet niihin. Laatikossa on paljon materiaalia, joista voit kehitellä lasten kanssa helpompia versioita boxin omista peleistä tai kokonaan uusia pelejä! Pelissä hyödynnetään eri aisteja monipuolisesti.

Pelejä on todella helppo mukauttaa lasten iän ja taitojen mukaan. Pelejä voi kaikkia pelata yhtä aikaa nopan avulla, heitetty väri määrittää, minkä värinen kortti nostetaan. Itse olen pelannut näitä myös erillisinä peleinä lasten kanssa. Suosituin on ehdottomasti ollut oranssi peli, eli tuntoaistin varassa löydettävät parit. Olemme tehneet myös omat variaatiomme vihreästä pelistä, jossa on tarkoitus kirjoittaa kaverin selkään se asia, joka kortista paljastuu. Yhdessä versiossa, pienempien lasten kanssa on käytetty vain kirjaimia ja numeroita ja toinen tapa pelata peliä, on näytellä esineet pantomiiminä.

Pakkaus sisältää kolmet eri väriset kortit, tiimalasin, ”unimaskin”, värinopan, sekä ohjeet, osia on yhteensä 137 kappaletta. Kortit ovat paksua pahvia ja puukiekot kestävät kovaakin kulutusta. Tuote on mielestäni todella monipuolinen ja erittäin kohtuuhintainen. Ryhmäni lapsista muutama ihastui tähän niin paljon, että yksi äiti jo kyseli, mistä hän voi ostaa lapselleen samanlaisen. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan!

Sensory Sound Eggs

Nämä kauniit Sensory Sound Eggs -äänimunat ovat Englannissa ja Walesissa toimivan Yellow Door – yrityksen tuote. Munia on pakkauksessa yhteensä 6 kappaletta, joista kahdessa on aina samanlainen ääni. Äänet ovat kauniita, hennohkoja ja sopivat loistavasti äänimuistipeliksi. Munien sileä pinta houkuttelee silittelemään ja realistinen ulkonäkö houkuttaa leikkimään. Munat ovat myös kohtuullisen painavia kädessä.

Munien materiaali on kestävää, Yellow Door- yrityksen sivuilla jopa kehotetaan ottamaan munat mukaan ulkoleikkeihin. Olemme omassa ryhmässäni käyttäneet näitä rytmimunina ja muistipelinä, mutta ajatus ulkoleikeistä ehdottomasti kiehtoo! Minä henkilökohtaisesti rakastuin näihin muniin ja ostaisin niitä mielelläni vaikka toisen samanlaisen setin, jossa olisi erilaiset äänet. Munat ovat todella kauniit ja ihanan tuntuiset.

Mielestäni ELLI on onnistunut todella hyvin valitsemaan erilaisia ja monipuolisia tuotteita valikoimiinsa. Mikäli et ole vielä kurkannut heidän upeaa valikoimaansa, kipin kapin tänne! Suosittelen myös käymään heidän liikkeessään Helsingin kalasatamassa, mikäli hyllyjen täydeltä inspiroivaa materiaalia kiinnostaa.

Lapset itse askartelevat!

Lapset usein kertovat mielellään kotona esimerkiksi uusista materiaaleista, joilla ovat saaneet päiväkodissa leikkiä. Näitä materiaaleja ei kuitenkaan ole kaikilla mahdollisuutta hankkia myös kotiin, eikä aina tarvitsekaan.

Mikäli mahdollista, lasten kanssa voi myös askarrella heille hauskat pelit kotiin vietäviksi. Viime keväänä pelasimme itse askartelemallani tunne-nopalla lasten kanssa hauskaa peliä, jonka jälkeen inspiroiduin askartelemaan heidän kanssaan jokaiselle omat! Myös kahden yllämainitun tuotteen kohdalla voi näin tehdä. Askartelu tapahtuu kierrätysmateriaaleista, joten suurin homma on tarvittavan määrän kerääminen kutakin materiaalia.

Tuntomuistipeli kansista tai korkeista

Sensino-Box:n tai muun tuntoaistia hyödyntävän muistipelin pelaamisen jälkeen, lasten kanssa voi askarrella heille omat pikku pelit. Tarvikkeiden hinta ei päätä huimaa. Pohjana näissä voi käyttää vaikka pilttipurkkien kansia tai maitopurkkien korkkeja. Tuntomateriaaliksi käy mikä vain; silkkipaperi, erilaiset kankaat, kuplamuovi, aaltopahvi, hiekkapaperi, makaroni, napit… Levitetään kannen tai korkin pohjalle liimaa ja liiman päälle käytettävä materiaali. Tehdään jokaista eri materiaalia kaksi kappaletta, jotta muistipelin pelaaminen onnistuu. Askarteluvinkki vastaavanlaiseen tuntopeliin löytyi myös Tunne, aisti, toimi! -kirjasta, jota esittelin viime kuussa.

Tässä maitopurkkien korkeista tehdyssä pelissä ajatus on, että lapsen on helppo viedä pienet osat kotiin ja säilyttää pienessä tilassa. Tuntomuistipelejä voi tehdä myös ompelemalla, esim. hernepussimaiset tyynyt, joiden sisään laittaa erilaisia täytteitä tai kankaiset muistipelikortit, joiden toinen puoli on puuvillaa ja toisella puolella on erilaisia kankaita pareina. Nämä eivät kuitenkaan ole lasten kanssa askarreltavia ja siksi jätin ne tästä postauksesta pois. (Mikäli Sinä olisit kiinnostunut näkemään myös ommeltuja tuntomuistipelejä, niin jätäthän kommentin!)

Kuulomunat kindereistä

Suklaamunien sisältä paljastuvat muovikotelot kannattaa ehdottomasti laittaa talteen ja hyödyntää. Munienkin sisälle voi piilottaa lähestulkoon mitä vain. Näissä kyseisissä käytin riisiä, hamahelmiä, makaronia ja suuria helmiä. Muita hyviä materiaaleja ovat esimerkiksi kulkuset, marmorikuulat, hiekka, suola, kivet yms. Munat voi halutessaan päällystää, esimerkiksi kuten Hääräämö -blogin Laura. Minä vain teippasin munat kiinni, voi olla että päällystän niitä myöhemmin jollain, mikäli se osoittautuu kätevämmäksi käyttäessä.

Muistipelin paloja ei tarvitse päiväkodissa tehdä lapsen kanssa kovin montaa, vaan päinvastoin, vanhempia voi myös kannustaa askartelemaan lapsensa kanssa lisää! Tämän kaltaiset, kotiin vietävät askartelut näyttävät myös vanhemmille, ettei kaiken aina tarvitse olla kallista ja kaupasta ostettua, vaan materiaaleja voi tehdä myös itse, kierrättäen. Lapsi voi olla ylpeä omista tuotoksistaan ja leikkii mielellään myös itse tekemillään jutuilla.

Olisiko sinulla lisää vinkkejä aiheeseen liittyen? Jätäthän kommentin!


Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Tuote-esittely: Tunne, aisti, toimi -kirja ja kortit, sekä tunnustelukivet

Kirjaesittely: Aistiseikkailu-kirja ja kortit

Maaliskuussa maalataan! 4x vinkit lasten kanssa maalaamiseen

Kommentit

 • Elli Leppiniemi

  Ahahah pakko heittää alkuun että on kyllä mahtava nimi kyseisellä yrityksellä, sama kuin mun blogilla! 😀 Tosi mielenkiintoinen postaus muutenkin, itselleni vieraasta aiheesta mutta ihana oppia uutta 🙂

   0
  • Anni

   Aika hauska sattuma, eikö? 😀
   Kiitos, kiva kuulla että teksteistäni löytyy jotain uutta ja kiinnostavaa 🙂

    0
  • Anni

   Voi kiitos! 🙂

    0
 • Rosa

  Oi, kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Erityisesti nuo ”äänimunat” jäivät mietityttämään, ja mietin, miten paljon noista voisi olla hyötyä ihan aikuistenkin kohdalla, esimerkiksi stressileluina. Todella mahtavia esimerkkejä siitä, miten omaan työhönsä voi tuntea intohimoa <3

   0
  • Anni

   Todella hyvä idea, uskon että äänimunat toimisivat hyvin myös aikuisille. Ihana kuulla, että tästä välittyy mun rakkaus työtäni kohtaan! <3

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.