VALIKKO
28.8.2018 18:10

Ajatuksia bloggaamisesta ja Instagramista

Tässä viimeisten viikkojen aikana on blogi päivittynyt melko vähän ja hitaaseen tahtiin. Tähän on parikin syytä; ensimmäinen on aika. Blogi on minulle harrastus, jota teen täysipäiväisen työn, sekä muun elämän ohella. Blogitekstin kirjoittaminen vie yllättävän paljon aikaa, jollaista luksusta minulla ei kovinkaan usein ole. Toinen syy, joka myös hieman liittyy edelliseen kohtaan, on sisältö. Minä koen, että blogitekstiä kirjoittaessani minulla tulee olla jotain merkityksellistä sanottavaa tai jotain esiteltävää, esimerkiksi käsityö tai tuote. Vaikka tykkäänkin lukea suosikkibloggaajieni kuulumisia, en miellä niitä oman blogini sisältöön sopiviksi. En osaa kirjoittaa arkikuulumisiani kaikelle kansalle, eikä elämäni ole niin vauhdikasta, että minulla edes olisi muuta kuin arkielämän kuulumisia kirjoitettavana. Joten siis, kun kirjoitan, vaatii se ensin jonkinlaista tekemistä; (minulla usein käsitöiden), valokuvaamista, tekstin luonnostelua ja kuvien käsittelyä. Tästä pääsemme takaisin ensimmäiseen kohtaan, eli aikaan.

Sitten on vielä Instagram. Palvelu, jonka päivittäminen ja selaaminen on niin paljon helpompaa. Yksi kuva ja lyhyt kuvateksti, pari klikkausta ja valmista. Vaikka Instagraminkin suhteen pyrin olemaan järjestelmällinen, tarkkailen valokuvien laatua ja koitan katsoa, ettei samanlaisia kuvia olisi montaa peräkkäin, on tilini silti paljon täydempi, kuin blogini. Lisäksi on vielä ne storyt, joiden päivittämiseen olen vasta lähiaikoina päässyt sisälle. Kaikesta on tehty niin vaivatonta, nopeaa, keskiverto arkitallaajaystävällisempää. Instagram on niin erilainen kuin blogi, ettei niitä oikein voi edes verrata. Siksi minulla ne toimivatkin rinnakkain.

Onko parempi päivittää usein, vaikkei ole mitään sanottavaa vai harvemmin ja oikeaa asiaa?

Välillä postausta kirjoittaessani tai jopa jo julkaistuani minulle tulee sellainen tunne, että onkohan tämäkin nyt ihan tarpeellinen teksti? Mutta kun muuta ei juuri nyt ole kirjoitettavaa, niin laitetaan nyt näin. Halu ja tarve pysyä relevanttina (varsinkin kohtuullisen uutena bloggaajana) hektisessä blogimaailmassa ajaa minut usein juuri tähän tilanteeseen. Minun blogissani tämä oma epävarmuuteni näkyy yksittäisten postausten lukijamäärissä, mikäli en itse innostu kirjoittamastani, miksi lukijakaan siitä kiinnostuisi. Minusta olisikin mielenkiintoista kuulla teidän mielipiteitänne asiasta. Kumpi on mielestänne parempi vaihtoehto, pysyä ajankohtaisena senkin uhalla, että tekstit ovat vähän ”juosten pissittyjä” vai kirjoittaa vähän harvemmin tekstejä, joihin on ehtinyt itse panostaa ja joihin on tyytyväinen?

Kuten yllä mainitsin, en usko elämäni olevan niin mielenkiintoista toisen ihmisen silmin, että siitä osaisin kirjoittaa. Kirjoitan todella mielelläni tekstejä lastenhoitajan työhöni, sekä käsityöharrastukseeni liittyen, mutta kaiken muun jätän usein blogin puolelta pois. Kuitenkin muiden blogeja lukiessani, juuri nuo tavallisen elämän kuulumiset, pohdinnat ja ajatukset tuntuvat olevan suosittuja aiheita, sekä kirjoittaa, että lukea. Eristänkö itseäni lukijoistani jättämällä blogista pois viikon kuulumisia tai kuukauden puhelinkuvia? Haluavatko lukijat tietää enemmän minusta itsestäni? Ajatuksena minulla on blogin alkuvaiheessa ollut ”mikäli siitä ei voi ottaa kuvaa, ei siitä kannata kirjoittaa” ja tämä on kulkenut minulla mukana pitkän aikaa. Olen tietoisesti jättänyt kirjoittamatta aiheista, jotka eivät ole fyysisiä kuvauskohteita, kuten tunteet ja ajatukset.

Millaisia ajatuksia pohdintani herätti Sinussa? Haluaisitko lukea enemmän vastaavanlaista tekstiä blogissani?

Kommentit

 • Nimetön sofia

  Mielenkiintoisia pohdintoja sulla 🙂 aika samanlaisia juttuja oon itekkin pohdiskellut bloggaamisesta viime aikoina

   0
  • Anni

   Tämän tyyppiset ajatukset aina välillä mietityttävät, eikä niihin taida olla oikeaa vastausta.

    0
 • Lentävä joogamatto

  Samantyyppisiä pohdintoja täälläkin, ja näin kolmikymppisenä lisäisin Instaan ja blogiin tähän yhteyteen vielä Facebookin (parikymppisille taitaa olla so last season). Ajankäyttö ja ruutuaika ja muut aikasyöpöt näin syksyn alkaessa paljon mielessä. Bloggaamisessa on aina se päätös, että tekeekö tietyllä tahdilla ja aina ei ole hirveästi sanottavaa vai kirjoittaa vain, kun on asiaa 🙂

   0
  • Anni

   Näinhän se juurikin on. Olen yrittänyt vähentää omaa ruutuaikaani muutenkin, kun olen huomannut käyttäväni aika paljon aikaa somen äärellä.
   Itse olen joskus yrittänyt pitää tietynlaisen postaustahdin, mutta ajoittain käy niin, ettei yksinkertaisesti ole aikaa tai mitään sanottavaa. Nyt yritän olla armollisempi itselleni.

    0
 • Jasu

  Samanlaisia mietteitä itselläkin. Tää oli ehdottomasti semmonen postaus, joita lukisin sulta enemmänkin 🙂

   0
  • Anni

   Kiva kuulla! On aina kiva saada palautetta ja miettiä, miten lähteä kehittämään blogia vielä mielenkiintoisemmaksi.

    0
 • Satu

  Mielenkiintoista. Hyvin samanlaisisa mietin itsekin. Itse asiassa pitkällisen harkinnan jälkeen aloitin itse blogin kirjoittamisen nyt kesällä. Tarkoitus ei ollut missään vaiheessa pohtia syvällisiä, vaan enemmän esitellä itseä kiinnostavia asioita lähinnä valokuvien ja lyhyen tekstin muodossa. Kiinnostavastko ne sitten tosissaan ketään, ehkä eivät sittenkään.
  Nyt jo tässä vaiheessa tuntuu, että ehkä blogi ei olekaan minun juttuni. Olen jäänyt jumiin heti alussa, kun arkikin on alkanut. Instassa olen ollut aktiivinen ja sitä jatkan nyt ainakin…
  Mutta vastauksena kysymykseesi, vastaavanlaiset pohdinnat kiinnostavat kyllä, mutta niinkään en kovin jaksa paneutua ns. arkielämän kuvauksiin. Silloin tulee mieleen, että mieluummin vähemmän tekstiä, enemmän kuvia – merkityksellistä ja/tai kaunista.

   0
  • Anni

   Mielenkiintoista kuulla! Itselläni oli aiemmin blogi, jota aktiivisesti kirjoitin. Jonkin ajan kuluttua jätin kirjoittamisen kuitenkin tauolle, kun tuntui, ettei se ollut enää yhtä mielekästä. Palasin blogin pariin vasta muutamaa vuotta myöhemmin. Kannattaa ottaa oma aikansa blogin kanssa ja kokeilla, mikä on se itselle mieluinen tapa.
   Kiitos palautteesta!

    0
 • Diiskuneiti

  Mulla on ihan samoja ajatuksia. En halua kirjoittaa ns. omasta elämästäni vaan haluan jakaa vinkkejä ja inspiraatiota ja tästä syystä blogi päivittyy vain kerran viikossa. En halua turhaa sisältöä blogiini, josta ei ole apua lukijoille 🙂

   0
  • Anni

   Juuri näin minäkin olen ajatellut! Olen päättänyt olla ottamatta ylimääräistä stressiä blogista ja kirjoittaa mielummin harvoin ja asiaa, kuin turhia juttuja.

    0
 • Hilmukka

  Itse ajattelen blogin olevan paikka, johon laitan vain valmistuneet työt itselleni muistiin. Instagram puolestaan on ajatuksille, hetkille ja inspiraatiolle omistettu. Instassa jaksan katsoa kuvia aamupaloista ja keskeneräisistä neuleista, ns. helpoista aiheista kun taas blogissa päivän asut ja neulepuikkokuvat jätän väliin ja keskittyn tekstiin kauniiden kuvien rinnalla. Välillä tulee pitkiäkin postaustaukoja, mutta se kertoo minun mielestä siitä, että nyt muualla elämässä tapahtuu ja paljon.

   1
  • Anni

   Tuokin on totta, itsekin selaan paljon enemmän instagramia, kuin luen blogeja. Blogissa mun omasta mielestäni myös kuuluukin olla muutakin kuin nopeasti ladattuja kuvia. Tämä on kuitenkin vain oma mielipiteeni.

    0
 • Nimetön Anonyymi

  Hmm mielenkiintoista. Luulenpa että monet muutkin somessa tunnetut tai somesisältöä tuottavat pohdiskelevat samanlaisia asioita. Itse käytän vain instaa ja sitäkin yksityisenä. Tämmöisiä asioita on kuitenkin hyvä välillä itse kukin pohtia.

   0
  • Anni

   Uskoisin niin, sillä sosiaalinen media on tällä hetkellä niin pinnalla. Mielestäni on hyvä välillä pysähtyä ja pohtia omaa ”paikkaansa” tässä kaikessa.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.