VALIKKO
5.5.2019 12:00

Viime hetken helppo DIY äitienpäivälahja x4

Joko sinulla on lahja omalle äidille tai mummolle? Mikäli ei, nappaa alta vinkki ja tee itse helppo DIY äitienpäivälahja!

Äitienpäivään on enää viikko aikaa. Vaikka en itse useinkaan pääse paikanpäälle (kuten esimerkiksi tänä vuonna) omaa äitiä ja mummua juhlistamaan, haluan aina kuitenkin muistaa heitä molempia lahjalla. Lahjat saatan toimittaa joko vähän etukäteen tai sitten jälkeenpäin, kun tulee kotiseudulla käytyä. Tänä vuonna tein molemmille samanlaisen, kauniin DIY lahjan. Tästä inspiroituneena päädyin kirjoittamaan lyhyen listan helpoista DIY lahjoista, joita olen itsekin antanut, sekä äitienpäivänä, että muina muistamisen hetkinä.

DIY äitienpäivälahjaKangaskassi

Uskon vakaasti siihen, että kangaskasseja ei ole koskaan liikaa! Kangaskassi on monikäyttöinen ja käytännöllinen, helppo tehdä ja siitä saa ihanan persoonallisen juuri sinun äidillesi. Olen jakanut kangaskassin ohjeen aiemmin, vanhan blogini puolella. Tässä nyt vielä helppo ohje, kuvien kera.

TARVIKKEET:

Kangas (esim. puuvilla), ompelukone (ja saumuri), sekä perus ompelutarvikkeet

DIY äitienpäivälahjaTEE NÄIN:

Leikkaa kankaasta kassia varten 4 palaa, seuraavasti:

– Kassipalat: 44cm x 50cm x2

– Olkahihnat 4,5cm x 75cm x2

OLKAHIHNAT:

Ompele pitkät sivut yhteen, oikeat puolet vastakkain. Käännä hihnat oikeinpäin hakaneulan avulla, neulaa ja silitä. Ompele sauma mahdollisimman lähelle reunaa, siihen pitkään sivuun, jossa on jo nurjalla puolella ommel.

KASSI:

Aseta kankaat päällekkäin, oikeat puolet vastakkain. Ompele sivusaumoiksi kassipalojen pitkät sivut yhteen paininjalan etäisyydeltä, ompele sen jälkeen pohjan sauma samoin. Nyt yksi reuna on auki, tämä on kassin suu.

DIY äitienpäivälahjaTaita kassin suulle 2cm + 2cm päärme, silitä ja neulaa paikalleen. Mittaa olkahihnoille paikat 14cm päähän kassin ulkoreunoista. Neulaa olkahihnat paikalleen, taita n. 2cm hihnasta reunapäärmeen alle. Ompele päärme mahdollisimman läheltä reunaa niin, että hihnasta taitettu osa jää ompeleen ja näin myös reunapäärmeen alle. Ompele vielä vahvikeompeleet päärmeeseen, olkahihnojen päälle. Itse ompelin yläreunoihin pienen ompeleen, sekä ristin vielä kulmista kulmiin.

DIY äitienpäivälahjaPOHJA:

Aseta kassin sivusauma ja pohjasauma vastakkain niin, että kulma jää esiin. Ompele kulmaan noin 12cm pitkä sauma. Leikkaa yli jäänyt kolmio pois ja huolittele.

Lopuksi silitä vielä kassi ja tarkista, ettei saumoista roiku langanpätkiä. Kassi on valmis!

DIY äitienpäivälahjaValokuvia muistoksi

Valokuvat ovat täydellinen DIY äitienpäivälahja sellaiselle, jolla ei välttämättä ole mahdollisuuksia tehdä käsitöitä. Nykyään kaikki ottavat niin paljon valokuvia puhelimilla tai muilla digilaitteilla, että kuvat jäävät usein kehittämättä. Läheiset, joilla ei ole tarvittavia laitteita, eivätkä välttämättä edes osaa kehittää valokuvia, eivät välttämättä edes näe jossain tietyssä tilanteessa otettua kuvaa. Minun mummuni ainakin usein harmittelee, kun ei ole valokuvia kehitettynä ja pyytääkin, että joku meistä lapsenlapsista voisi kehittää hänelle kuvia. Minä olenkin teetättänyt hänelle kerran joululahjaksi valokuvakirjan yhteiseltä Kanadan-matkaltamme.

DIY äitienpäivälahjaVoitkin kehittää äidille tai mummolle valokuvan kauniiseen kehykseen, teettää valokuvakalenterin netin yli tai kerätä vaikka tauluksi valokuvia yhteiseltä lomamatkalta tai mökkiviikonlopulta.

Kehys kannatta myös valita ajatuksella. Onko lahjan saajalla tietyn tyylisiä kehyksiä jo valmiiksi? Pitäisikö hän enemmän itse tehdystä tai vaikka lapsen askartelemasta kehyksestä?

needles and rosesMarmoroitu ruukku

TARVIKKEET:

Ruukku tai muu keraaminen purkki, kynsilakkoja, kulho, vettä, hammastikku yms. kuvioiden luomiseen

TEE NÄIN:

Laita kulhoon huoneenlämpöistä vettä. Tiputa veden pinnalle kynsilakkaa. Huom! Veden on oltava huoneenlämpöistä, jotta kynsilakka pysyy pinnalla.

Halutessasi voit hammastikulla tai muulla luoda veden pinnalle kuvioita.

Kasta ruukku veteen. Voit myös hiukan pyöräyttää sitä veden pinnalla, niin kuviot leviävät laajemmalle alueelle.

Aseta ruukku esim. talouspaperin päälle. Anna ruukun kuivua hyvin.

DIY äitienpäivälahjaJÄLKIHOITO:

Ruukku on pestävä hellästi käsin, sitä ei saa hangata esim. sienellä.

Samalla tekniikalla voit tehdä myös mukin tai kynäpurkin. Huomioithan kuitenkin, että mukia ei voi pestä koneessa eikä sitä suositella hangattavan sienellä tai tiskiharjalla. Mikäli kuitenkin teet mukin, kasta muki kynsilakkaan niin, ettei mukin reunoille tule lakkaa. Näin juojan huulet eivät joudu kostetuksiin kynsilakan kanssa. Kynäpurkki on kiva tehdä vaikka kahvattomasta mukista.

DIY äitienpäivälahjaKestotiskirätti

Kestotiskirättejä on helppo tehdä kahdella eri tyylillä; virkkaamalla ja ompelemalla. Molemmat tyylit ovat helppoja ja halpoja, eivätkä vie paljon aikaa tai materiaaleja.

Kestotiskirätit sopivat hyvin lahjaksi sellaisenaan, kun askartelet vielä kauniin vyötteen tiskirätin ympärille. Vyötteeseen kannattaa myös kirjoittaa pesuohje, varsinkin jos olet tehnyt tiskirätin virkkaamalla. Minä käytin kuvissa valmiiksi tulostamiani vyötteitä, jotka löytyvät täältä. Ne ovat kylläkin villasukille, mutta tässä kohtaa se ei haitannut. Tiskirättien kanssa voit myös antaa lahjaksi vaikka pienen setin keittiötarvikkeita.

DIY äitienpäivälahjaTISKIRÄTTI VIRKKAAMALLA

Virkkaa puuvilla- tai bambulangasta suurehko isoäidinneliö, ohje Novitan sivuilta. Päättele langat hyvin, koska tiskirätti on suurella kulutuksella ja sitä pestään usein. Minä virkkasin Kaupungilangan kioski-langalla ja 4mm virkkuukoukulla. Tiskirättien värit määräytyivät tällä kertaa sen perusteella, minkä värisiä lankoja kaapissa oli. Virkkasin 8 kerrosta, joten tiskirätin valmis koko 21cm x 21cm.

DIY äitienpäivälahjaTISKIRÄTTI OMPELEMALLA

Tällä tyylillä voit hyödyntää tiskirätteihin vanhat, kulahtaneet pyyhkeet ja kylpytakit, jolloin lahjasta tulee paitsi ekologinen käyttää, myös ekologinen tehdä. Leikkaa froteesta noin 26cm x 26cm kokoinen neliö. Ompele kaikki sivut saumurilla tai ompelukoneen siksakilla. Mikäli ompelet siksakilla, kannattaa ommella reunat kahteen kertaan, koska leikatusta froteesta lähtee paljon pientä nukkaa. Päättele langanpäät hyvin.

Muistatko sinä äitiä tai mummoa DIY lahjalla?

Kommentit

 • Sini

  Voi miten ihana tuo marmoroitu ruukku on! Varmasti äidit sekä mummut tykkäisivät näistä lahjoista ♥

   0
  • Anni

   Kiitos paljon! 🙂 suosittelen kokeilemaan ruukun tekemistä, oli tosi näppärä.

    0
  • Anni

   Totta, todella hyviä vinkkejä myös nuo! Lehtiä olen itseasiassa myös itse antanut lahjaksi. 🙂

    0
 • Nimetön Nimetön

  Kivoja ideoita. Me tehtiin tänä keväänä äideille palapelit. Valmiiseen palapelipohjaan piirrettiin ja painettiin kuvioita. Mukava yhteinen juttu tehdä palapeliä äidin kanssa.

   0
  • Anni

   Palapelistä mun äiti varmasti myös tykkäisi, tosi kiva idea! 🙂 olen myös nähnyt, että esim lasten kuvista on tehty muistipelejä mummolle.

    0
  • Anni

   Lehti on myös tosi hyvä idea! Olen itseasiassa joskus antanut irtonumeroita lahjaksi, mutta myös tilaus voisi olla ihana lahja 🙂

    0
 • Sonja Suomela

  Toi ruukku on kyllä kaunis! Tällä kertaa päädyimme äitienpäivä brunssiin, joka oli helppo vaihtoehto, koska lahjan keksiminen on aina haastavaa 🙂

   0
  • Anni

   Voi kiitos! 🙂 Itseasiassa meille oli myös viime vuonna brunssi/aamupala äidille. Tänä vuonna en päässyt itse paikalle, joten pieni paketoitava lahja sopi paremmin.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.