VALIKKO
4.2.2019 08:00

Esittelyssä: Kilpikonnan keinahdus- kortit ja Tassun toimintakortit

Kaupallinen yhteistyö: PS-kustannus

Sain viime syksynä PS-kustannukselta juuri ilmestyneet toimintakortit; Kilpikonnan keinahdus- liikuntaleikkikortit sekä Tassun toimintakortit- mindfulnessharjoituksia lapsille (ja aikuisille yhdessä lasten kanssa). Molemmista korttipakoista on ollut minulle paljon iloa työssäni ja esittelenkin korttipakat teille nyt, kun olen ehtinyt hyödyntää niitä jo lasten kanssa.

Kilpikonnan keinahdus

Motorisiin perustaitoihin paneutuvat Kilpikonnan keinahdus-kortit tarjoavat monipuolisen välineen lasten parissa työskentelevälle erilaisten liikuntahetkien toteuttamiseen. Kortit on värikoodattu kolmeen eri kategoriaan; tasapainotaidot, liikkumistaidot ja välineenkäsittelytaidot. Kortit sisältävät tietoa liikkeeseen liittyvistä taidoista, ohjeita taitojen harjoittelemiseen ja liikkeeseen liittyvän esimerkkileikin. Korttipakan mukana tulee myös ohjekortti, jossa kerrotaan lyhyesti motorisista perustaidoista. Ohjekortti antaa myös vinkkejä Kilpikonnan keinahdus-korttien käyttöön.

Kortit ovat lastenhoitaja Minna Ojalan, graafisen suunnittelija Emilia Ojalan sekä liikuntatieteiden tohtori Timo Jaakkolan yhteistyöprojekti. Kortteja on yhteensä 30 kappaletta ja ne on pakattu kirjan lailla aukeavaan pahvikoteloon.

Korttien hauskat eläinhahmot ja herkulliset värit houkuttelevat tutkimaan ja liikkumaan. Kuvat ovat kiinnostavia ja eläinhahmot todella suloisia. Omia suosikkejani korteista ovat palloa pompotteleva saukko, hyppäävä pupu ja kuperkeikkoja tekevä siili.

Tassun toimintakortit

Lapsille sopivia mindfulness-harjoituksia sisältävä Tassun toimintakortit-pakka on suunnattu alle 7-vuotiaille. Setti sisältää 28 kauniisti kuvitettua korttia, jotka on pakattu kirjan lailla aukeavaan pahvikoteloon. Kortit on jaettu neljään kategoriaan, joista jokaisella on oma värinsä: tietoinen hengitys, tietoinen aistiminen, tietoinen liike sekä tunnetietoisuus ja mindfulness-asenne. Kortit sisältävät ohjeet harjoitusten tekemiseen ja ohjaamiseen. Pakassa on myös mukana ohjekortti, joka opastaa mindfulness-harjoitusten alkuun. Lisäksi pakasta löytyy vanhemmille suunnattu tiedotemalli, joka omasta mielestäni on todella hyödyllinen lisä.

Tassun toimintakortit ovat kasvatustieteiden kandidaatti Eliisa Nyströmin suunnittelemat ja Milja Laineen kuvittamat. Eliisa Nyström on myös mindfulness-ohjaaja, joka on työnsä kautta havainnut lasten hyötyvän tietoisuus- ja tunnetaitojen opetuksesta.

Korttien kuvitus ja väritys on erittäin kaunis, hennon pastellin sävyinen. Kuvista huokuu rauhallinen tunnelma ja suloinen kissa-hahmo saa lapset kiinnostumaan korteista. Omat suosikkini harjoituksista ovat ”seiso kuin puu”, ”aisti metsä”, sekä ”hengitystähti”-askartelu. Korttien harjoitukset on helppo toteuttaa, eivätkä vaadi suuria esivalmisteluja.

Tassun toimintakortit sopivat loistavasti yhteen Pikkumulperi ja pienet suuret tarinat-kirjan kanssa.

Yhtenäinen tuokio kahdesta korttisetistä

Korttipakat toimivat todella hyvin itsenäisinä kokonaisuuksina, eikä niitä ole tarkoitettu yhteen. Molempia korttipakkoja käyttäen voi kuitenkin lasten kanssa tehdä kivoja hetkiä; joissa aluksi jumpataan liikuntakorttien avulla, jonka jälkeen tehdään loppurentoutus mindfulness-harjoitusten avulla. Olen käyttänyt kortteja useasti sekä erikseen, että yhdessä.

Itse valitsin etukäteen muutamia kortteja molemmista pakoista. Valitsin kortteja, jotka sopisivat teemaltaan yhteen. Kilpikonnan keinahdus-pakasta valitsin erilaisia tapoja liikkua; hyppää kuin pupu, konttaa kuin pesukarhu, rapukävely yms. Tämän jälkeen valitsin Tassun toimintakorteista tietoinen liike-kortin ja liikuimme musiikin mukaan. Loppuun valitsin vielä tietoinen hengitys-kortin, josta teimme rauhallisen vatsahengitys-harjoituksen.

Korteista voi luoda loputtoman yhdistelmän hauskoja, opettavaisia ja ihania hetkiä lasten kanssa. Niitä voi käyttää lyhyinä tuokioina, taukojumpan tyyliin ja hetkinä, jolloin pitää odottaa tai pidempinä kokonaisuuksina ja teemoina. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan molempiin!

Oletko sinä tutustunut jo näihin ihaniin kortteihin?


Muita loistavia tuotteita PS-kustannukselta:

Varhaiserityiskasvatus

Aistiseikkailu-kirja ja kortit

Lukuja liikkuen, tavuja touhuten

Eetu, Iitu ja kertomattomat tarinat

Kommentit

  • Nimetön Anne

    Nämä näyttävät todella mielenkiintoisilta.

     0
  • Anni

    Kiitos, kiva kuulla! Suosittelen kyllä tutustumaan 🙂 todella monikäyttöiset

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.