VALIKKO
27.1.2019 18:04

Esittelyssä monipuoliset sateenkaarikivet & 9+1 tapaa käyttää niitä

Kaupallinen yhteistyö: ELLI Early Learning Oy

Sateenkaarikivet ovat muovisia ”kiviä”, joita on pakkauksesta riippuen, joko neljää tai kuutta eri kokoa ja kuutta eri väriä. Kivillä voi harjoitella monia eri taitoja, kuten lajittelua, silmän ja käden yhteistyötä, hahmottamista sekä värien tunnistamista. ELLIltä sateenkaarikiviä saa kahta erilaista pakkausta, molemmissa on kivien lisäksi valmiita työskentelypohjia. Tässä esittelemässäni setissä on neljää eri muotoa ja 12 kaksipuoleista, A4-kokoista pohjaa, eli yhteensä 24 erilaista vaihtoehtoa! Hankintalistallani on ehdottomasti myös tuo toinen ELLIn valikoimista löytyvä setti.

Sateenkaarikivet ovat kansainvälisesti yli 90:een maahan tuotteeitaan vievän Edx Education- merkin tuote. Yritys valmistaa tuotteita laajasti eri ikäisille sekä kasvatuksen ja koulutuksen eri osa-aloille. Tuotteita löytyy laidasta laitaan, hernepusseista ja pujotteluhelmistä vesi- ja hiekkaleikkeihin sopiviin altaisiin.

Hauskat muodot ja kirkkaat värit houkuttelevat lapsia tutkimaan ja leikkimään. Kauniin väriset sateenkaarikivet ovat ihanan pehmeän tuntuisia ja kooltaan sopivia lapsen käteen. Työskentelypohjat ovat selkeitä, kirkkaan värisiä ja aiheiltaan hauskoja.

Monipuoliset sateenkaarikivet

1. Mallista rakentaminen

Valmiissa korteissa on kuvia rakennelmista, joita kivistä tulee muodostaa. Kuvat vaihtelevat hieman vaikeusasteeltaan ja kivien päällekkäin asettaminen vaatii keskittymistä ja rauhoittumista tekemisen ääreen.

sateenkaarikivet ELLI2. Tasokuviot

Tasokuvioita voi rakentaa joko valmiilla työskentelypohjilla tai ilman. Valmiissa pohjissa on kuvia värivihjeillä, sekä ilman. Lisäksi lasta voi pyytää muodostamaan kivistä ihan pöydälle esimerkiksi auton, jonkin eläimen yms.

3. Omien tasokuvien tekeminen

Tasokuvia on myös helppo piirtää itse lisää. Minä tein testiksi muutamia lisäkuvia. Tein niin, että piirsin valmiita malleja, mutta jätin kuvioista värit pois. Näin voidaan harjoitella muotoa ja kokoa. Laminoin lopuksi tekemäni kortit. Lapsen voimyös  antaa itse piirtää ja/tai värittää omia tasokuvioita. Lopuksi he voivat jäljitellä kivillä itse tekemänsä tasokuvat.

4. Muodon tunnistaminen pussukasta

Kun pussukkaan laittaa pari eri kokoista kiveä, voi lasta pyytää etsimään sokkona pussukasta tietyn kokoisen. Lapselle voi antaa joko verbaalisen vihjeen, esim ”etsi suuri kivi” tai antaa käteen yhden kivistä, jonka muodon hän tunnustelemalla etsii. Pussukoita voi olla myös kaksi, jolloin lasta voidaan pyytää etsimään molemmista pussukoista sokkona samanlainen kivi. Punainen pussukka on myös ELLIstä.

sateenkaarikivet ELLI5. Tornien rakentaminen

Kuinka monta kiveä voi kasata päällekkäin, ennen kuin torni kaatuu? Missä järjestyksessä kivet kannattaa kasata, jotta tornista saa korkeamman? Kuka kasaa korkeimman tornin?

6. Värilajittelu

Saman väristen kivien lajittelu omiin kasoihinsa on kivaa. Kivien värit sopivat myös loistavasti yhteen IKEAn muovikulhojen kanssa, joihin kiviä voi lajitella. Kulhot ovat vain extraa, mutta tuovat kivan lisän. IKEAn muovikulhoista olen puhunut täällä blogissa ennenkin, ainakin täällä.

7. Koko/muotolajittelu

Koska sateenkaarikivissä jokainen koko on myös eri muotoinen, voi kiviä lajitella näiden mukaisesti. Minulla on kiviä neljää eri kokoa/muotoa. Muodon mukaan lajitteluun voi myös askarrella pienet kortit, joihin piirtää kivien muoto. Korttien päälle lapsen on helppo sovittaa ja lajitella kivet.

needles and roses8. Verbaalisten ohjeiden ymmärtäminen ja noudattaminen

Anna lapselle verbaalisia ohjeita, kuten ”aseta sininen kivi violetin kiven päälle” tai ”järjestä saman väriset kivet riviin, isommasta pienempään”. Pelkkien suullisten ohjeiden hahmottaminen voi olla vaikeaa, joten tämän tyyppinen aktiviteetti on todella helppo tapa harjoitella sitä lisää!

9. Värien nimeäminen ja harjoittelu

Kaikkia näitä aktiviteetteja tehdessä, kannattaa ehdottomasti nimetä ja harjoitella värejä! Kivillä voi myös harjoitella päävärejä ja välivärejä.

sateenkaarikivet ELLI10. Bonus: Koritehtävät

Kaikki yllä mainituista tehtävistä sopivat loistavasti koritehtäviin. Lisää koritehtävistä voit lukea täältä.

Ryhmäni lapset ihastuivat tähän settiin ja puuhastelevat kivillä todella mielellään. Koska sateenkaarikivet ovat olleet niin suuri hitti ryhmässäni, halusin listata kaikki ne erilaiset tavat, joihin näitä todella monipuolisia kiviä voi käyttää! Mikäli sinulla on kokemusta kivistä, kuulisin mielelläni lisää ideoita.

Huom! Viime viikonloppuisten Educa-messujen kunniaksi kampanjakoodilla EDUCA19, voit tilata ELLIstä tuotteita 15.2 saakka ilman postikuluja.


Lisää mahtavia tuotteita ELLI Early Learning Oy:ltä

Sensino Box-peli ja Sensory Sound Eggs-kuulomunat

Tunne, aisti, toimi!-materiaali ja Sensory Stones-tunnustelukivet

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.