VALIKKO
4.10.2018 19:26

Tuote-esittely: Tunne, aisti, toimi-kirja ja kortit sekä tunnustelukivet

Kaupallinen yhteistyö: ELLI Early Learning Oy

tunne, aisti, toimi! ELLISain huikean mahdollisuuden tehdä yhteistyötä ELLIn kanssa. ELLI on Helsingin kalasatamasta käsin toimiva perheyritys, joka myy ja maahantuo leikki-, kuntoutus- ja oppimateriaalia. Yritys toimii myös kustantajana erilaisille alan julkaisuille, kuten kirjoille ja korteille. Hedän tuotteensa löytyvät sekä nettikaupasta, että liikkeestä. Nettisivujen kautta pääset myös ELLIn oppimisblogiin, josta löydät lisää ideoita heidän tuotteidensa hyödyntämiseen.

Pääsin elokuussa tapaamaan perhettä yrityksen takana ja sain heiltä testiin ja esittelyyn muutamia todella hyödyllisiä välineitä. Esittelen niitä teille pikku hiljaa, sitä mukaa kun saan niistä työpaikaltani hyviä käyttökokemuksia. Olen todella innoissani tästä yhteistyöstä!

needles and rosesTunne, aisti, toimi – materiaali lastenhoitajan silmin

Tunne, aisti, toimi-settiin kuuluu sekä kirja, että kovassa rasiassa tuleva pakka kortteja. Kirjan aiheena on tuntoaisti ja sen tukeminen lapsen arjessa. Teoksen on kirjoittanut erityislastentarhanopettaja Maarit Söderena, joka on työskennellyt päiväkodin integroidussa erityisryhmässä.  Kirja on yksi ELLIn kustantamista teoksista. Kirjassa kerrotaan tuntoaistista ja siitä, millä tavalla tuntoaistin häiriöt voivat vaikuttaa lapsen kehitykseen ja toimintaan. Kirja on selkeä ja kierresidonta tekee siitä miellyttävän lukea. Kirja koostuu neljästä osiosta, joista jokainen käsittelee omaa aihettaan. Viimeisille sivuille on myös kerätty lähdeluettelo, sillä Maarit on koonnut kirjaan ideoita myös muilta alan ammattilaisilta.

”Aikuisen avoin mieli ja ymmärrys lapsen käyttäytymistä kohtaan on tärkeää – lapsi ei välttämättä käyttäydy tahallaan huonosti.”

(Sivu 11)

Teoksen osiot paneutuvat eri aiheisiin

Osa 1, kirjan alussa käsittelee kirjan lähtökohtia ja tavoitteita, sekä taustatietoa tuntoaistista. Osuus sisältää muun muassa todella hyvän taulukon aiheesta, johon on listattu konkreettisia esimerkkejä siitä, millä eri tavoilla aistiherkkyys vaikuttaa arjen tilanteissa. (Esimerkki: tuntoaistin alireagoinnissa lapsi saattaa kaivautua mielellään peittojen alle, jotta saisi tiukan puristuksen koko kehoonsa. Ylireagoinnissa taas päinvastoin, lapsi saattaa haluta riisua vaattensa pois, jotta esim. pesulaput yms eivät paina iholla.)  Kirjan osa 2 listaa ideoita siihen, kuinka tuntoaistia voidaan erilaisten toimintojen avulla harjoittaa. Harjoituksia on monipuolisesti, käsillä tunnustelusta erilaisiin ratoihin ja veden hyödyntämiseen aistimateriaalina. Sivuille on erikseen merkitty, mikäli kyseiseen toimintaan voi hyödyntää settiin kuuluvia kortteja.

Settiin kuuluva korttipakka tukee kirjan harjoituksia. Kortit ovat väreiltään ja kuvitukseltaan selkeät, pidän kovasti niiden ulkonäöstä. Muovinen kotelo pitää kortit hyvässä tallessa, sekä helposti kuljetettavissa. Kortit on numeroitu, helpottamaan niiden käyttöä yhdessä kirjan kanssa. Kortteja on yhteensä 46 kappaletta ja ne on printattu tukevalle kartongille.

Kirjan osiossa 3 käydään läpi keinoja rauhoittumiseen ja rentoutumiseen. Luvun alkusanat myös muistuttavat siitä, että lapsen on tärkeää saada rauhoittua päivän aikana. Osiossa on ihania ideoita sekä materiaalien kanssa, että ilman materiaaleja toteutettavaan rentoutumiseen. Kirjan lopussa oleva viimeinen osio, sisältää vinkkejä harjoituksissa tarvittavien materiaalien tekemiseen. Kaikkea ei tarvitse, eikä voi ostaa valmiina, joten näitä kannattaa hyödyntää mikäli askartelu on mielekästä (ja tunnetusti, minullehan se on)! Materiaalien tekemisen ei välttämättä myöskään tarvitse olla vaikeaa, joten lapset voivat itse osallistua valmistamiseen.

Kirjan menetelmät käytännössä

Kirja kokoaa todella monipuolisesti yhteen erilaisia, helppojakin menetelmiä, joista osaa olemmekin jo ryhmässäni käyttäneet aiemminkin. Menetelmät eivät välttämättä vaadi erillisen tuokion järjestämistä, vaan niitä voidaan ottaa mukaan arkeen.

Yksi esimerkki tästä on niin sanottu ”kipunoiden” pois ottaminen ennen lepohetkeä, jota olemmekin omassa ryhmässäni käyttäneet jo pitkään. Ajatuksena on, että lapsi pääsee aikuisen syliin rauhoittumaan, jolloin aikuinen silittää lasta. Samalla aikuinen voi nimetä kehonosia tai vaikka jutella lapsen kanssa. Tämä on myös keino varmistaa, että jokainen lapsi pääsee päivän aikana aikuisen syliin ja saa aikuisen jakamattoman huomion. Omassa ryhmässäni on sovittu niin, että se aikuinen, joka ottaa kipunat pois, keskittyy vain sylissä olevaan lapseen ja muut huolehtivat sen hetken lopuista.

Kirjan luettuani päässäni pyöri myös paljon uutta, monta hyvää ideaa ja menetelmää. Yksi uusista ideoista, johon itse ihastuin todella paljon, on aurinkosatu, jossa aikuinen kertoo lapselle satua, samalla kun hieroo ja piirtää lapsen selkään. Kirjan inspiroimana askartelin muutamia ”stressipalloja” ilmapalloista, sekä lisäsin to do-listalleni muun muassa kuivasuihkun ja tunnusteltavat rukkaset.

Suosittelen ehdottomasti tutustumaan tähän teokseen, mikäli olet kiinnostunut aiheesta tai ryhmässäsi/ lähipiirissäsi on lapsi, joka hyötyisi tämän tyylisistä menetelmistä!

Tunnustelukivet tuokiomateriaalina

Sain ELLIstä testiin myös Interlocking sensory stones- tunnustelukivet, joita voi käyttää tuntoaistin harjoittamisessa. Pakkauksessa kiviä on yhteensä 8 kappaletta. Kiviin on kaiverrettu kuvioparit, jotka oikein yhdistettynä asettuvat päällekkäin. Kivet tulevat kätevässä, kahvallisessa purkissa, josta löytyy myös ohjevihko.

Kiviä voi käyttää monella eri tavalla; tunnusteluun sekä parien löytämiseen joko tunnustelemalla silmät kiinni tai perinteisesti näköaistin varassa. Olen myös kokeillut lasten kanssa parien yhdistämistä jättämällä toiset puoliskot pöydälle ja laittamalla toiset esim. kangaspussiin. Näin lapsi saa käteensä toisen puoliskon ja hänen tulee etsiä sokkona pussukasta toinen puoli. Kivissä on hauska pinta ja koska ne ovat kaivertamattomalta puoleltaa kuperan muotoisia, on niiden pintaa kiva silitellä myös ”nurjalta puolelta”.

Kiinnostuitko Sinä teoksesta? Tahtoisitko lukea aiheesta lisää blogistani?

Ps. Kannattaa käydä tutustumassa ELLIn laajaan valikoimaan täällä!

Kommentit

  • Anni

   Kiitos mielipiteestä, kiva kuulla!

    0
 • Hei, älyttömän mielenkiintoinen aihe ja materiaalit! mielelläni kuulisin myös lisää 🙂

  Meillä molemmat lapset ovat melko tuntoherkkiä, toinen inhoaa peittoja ja sukkia ja toinen ahdistuu pienestäkin vaaterypystä (mikä onkin jännittävää näin ulkovaateaikaan että missä milloinkin on kiireen keskellä ryppy painamassa :D)

   0
  • Anni

   Kiva kuulla, että aihe kiinnostaa! 🙂 Tulossa on lisää materiaali- ja toimintavinkkejä vielä syksyn aikana. Suosittelen lämpimästi tutustumaan tähän kyseiseen kirjaan. Kirja antaa tosi hyvää käytännön kuvaa siitä, miltä aistin yli- tai aliherkkyys tuntuu lapsesta.
   Uskon, että varsinkin juuri näin ilmojen kylmetessä sen huomaa, kun vaatetta pitää olla paljon.

    0
 • Nimetön Täti

  Mielenkiintoinen! Käyn ehdottomasti katsomassa, jos tämän hankkisi itselleen. 🙂

   0
  • Anni

   Mahtavaa kuulla!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.