VALIKKO
15.10.2018 17:33

FibreShare – kansainvälistä ystävyyttä neulomisen merkeissä

Elokuun lopussa osallistuin FibreShare -nimiseen kansainväliseen lankavaihtoon, joka kerää neuloja, virkkaajat ja muut samanhenkiset ihmiset yhteen. Vaihto järjestetään muutaman kerran vuodessa ja sen tarkoituksena on tutustua uusiin ihmisiin, löytää uudenlaisia materiaaleja sekä pitää hauskaa. Olin kuullut vaihdosta aiemmin, mutta tämä oli ensimmäinen kertani mukana.

Mikä on FibreShare?

FibreShare -vaihto järjestetään muutamia kertoja vuodessa ja siitä ilmoitetaan aina järjestön Instagramissa ja nettisivuilla. Vaihtoon ilmoittaudutaan täyttämällä lomake, jossa kysytään tietoja osallistujasta, jonka perusteella ylläpitäjät löytävät jokaiselle täydelliset parit. Osallistumismaksun maksettuaan, osallistuja jää odottelemaan pariksi viikoksi, kun ylläpitäjät sovittavat osallistujat keskenään pareiksi. FibreShare:a ylläpitää kaksi Amerikkalaista naista, he hoitavat kaiken nettisivujen ylläpidosta parien yhdistämiseen.

Parin viikon päästä osallistuja saa sähköpostia, jossa kerrotaan hänen molempien pariensa tiedot; toiselle parille osallistuja itse lähettää paketillisen jotain kivaa ja toiselta parilta hän taas saa yllätyspaketin. Molempiin pareihin on tarkoitus tutustua netin kautta ja näin selvittää, mistä juuri se oma pari pitää ja millaisia projekteja hän mielellään neuloo.

Mitä on tarkoitus lähettää?

Lankaa! Vaihdossa on oikeastaan vain muutama, erittäin kohtuullinen vaatimus lähetettävän paketin suhteen. Kun on tutustunut omaan pariinsa, (millaista lankaa hän mielellään käyttää, mitä muuta hän harrastaa, mistä väreistä hän pitää) on aika shoppailla! Kaiken ei tarvitse olla kaupasta uutena ostettua, vaan parilleen voi myös vaikka tehdä itse jotain tai lahjoittaa omasta lankavarastostaan. Langan lisäksi voi lähettää paikallisia herkkuja, jotain ominaista omalle maalle tai kulttuurille tai vaikka parin muihin harrastuksiin liittyvää pientä.

Itse lähetin Hollantilaiselle parilleni keskenään yhteensopivia tuotteita hänen lempivärejään käyttäen. Halusin myös saada pakettiin palan Suomea. Hänen kanssaan jutellessani, listasin ylös asioita, joita hän kertoi itsestään ja joista hän kertoi pitävänsä. Näin minun oli helpompi lähteä miettimään sopivaa sisältöä. Yllä kuva ja alla lista lähettämäni paketin sisällöstä:

Lamana Merida -lanka, harmaa, 2 kerää

Novita Hohde -lanka, sininen

Novita Oodi -lanka, vihreän sävyinen

Monivärinen Drops Fabel Print -lanka, jonka lahjoitin omasta varastostani, sillä langalle ei ollut tullut käyttöä

Tuku Wool -lanka, tumma turkoosi

Projektipussukka, jonka itse ompelin

Herkkuja Suomesta, Fazerin ja Brunbergin nameja, sekä muumiteetä

Novita Koivu -virkkuukoukku

Postikortti ja itse piirtämäni selostus paketin sisällöstä

Pakettiin kannattaa ehdottomasti laittaa paria erilaista lankaa, mielellään sellaista, mitä ei saajan kotimaassa ole saatavilla. Tällainen oli minun lähettämässäni paketissa Novita Hohde, jossa on heijastinkuitua mukana. Omasta mielestäni tähänkin pätee ajatus ”laatu ennen määrää”, pakettia on turhaa tukottaa jollain pienellä, ylimääräisellä ja turhalla. Lankojen värit ja laadut kannattaa miettiä saajan mieltymysten mukaisiksi.

FibreShare:n sivuilla ohjeistetaankin, ettei tarkoituksena ole lähettää itselle tarpeettomia jämiä eteenpäin. Mikäli kuitenkin oma parisi neuloo mielellään esimerkiksi yllä olevan kuvan mukaisia räsymatto-sukkia, voit koota hänelle sekoituksen eri värisiä jämäkeriä.

Miten meni noin niinkuin omasta mielestä?

Näin ensikertalaisena minua alkuun, parieni yhteystiedot saatuani, hieman jännitti. Kaikki eivät ole yhtä puheliaita kuin minä, kaikki eivät välttämättä myöskään vietä aikaa somen ääressä jutellen. Aivoissani riensi kaikenlaisia ajatuksia ja kysymyksiä. Murehdin, etten joko osaa koota parilleni mieluista pakettia tai etten osaa kertoa minulle lähettävälle ihmiselle itsestäni, niin, että hän osaisi koota minulle paketin, josta nauttisin. Omalla kohdallani murhe oli kuitenkin turhaa, sillä tulin hyvin juttuun parieni kanssa. Toisen kanssa minulla oli enemmän yhteistä, kuin alkuun osasin ajatellakaan ja olemme olleet viestiyhteyksissä vielä pakettien vaihdon jälkeenkin.

Sain oman pakettini tällä viikolla, pitkähkön selvittelyn jälkeen. Myöskin Hollannista kotoisin oleva, minulle lähettänyt parini oli vahingossa saanut puutteellisen postinumeron, joten paketti oli viettänyt matkalla paljon enemmän aikaa, kuin sen olisi pitänyt. Onneksi sekä Suomen, että Hollannin postin henkilökunta ja FibreShare:n ylläpitäjät olivat todella avuliaita ja paketti pääsi turvallisesti perille.

Pakettini sisältö oli aivan uskomaton. Uusi fiberfriendini” oli itse värjännyt pakettiin laittamansa langat, sekä askarrellut minulle silmukkamerkkejä vanhasta kaulakorusta. Hän oli myös käynyt paikallisessa Primarkissa hakemassa minulle kaunotar ja hirviö-aiheisen mukin (minut tuntevat tietävät, miten innoissani olin tästä), sekä ostanut bujoiluun kauniita kuvioteippejä. Olenkin jo aloittanut neulomaan ensimmäistä projektia saamillani langoilla.

Kaikenkaikkiaan tämä kokemus oli todella hauska, positiivinen ja aion kyllä jatkossakin osallistua.

Kiinnostuitko Sinä? Harkitsetko osallistuvasi seuraavalle kierrokselle? Lue lisää täältä.

Ps. Kuvina lisäksi tänä syksynä neulomiani villasukkia.

Kommentit

 • Nimetön Ano

  Kuulostaa kivalta, vaikka en itse osaa kutoa

   0
  • Anni

   Tämä oli tosi kiva kokemus! Kategorioita oli myös muille kuin neulojille, esim. virkkaajille. Kannattaa käydä kurkkaamassa, jos löytyisi se itselle sopiva kategoria!

    0
  • Anni

   Eikö? Minä hullaannuin tähän ajatukseen ihan täysin ja aion taas ensi kerralla ehdottomasti osallistua.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.