VALIKKO
2.10.2019 10:00

Jämälangat hyötykäyttöön! 5x vinkit jämälankojen käyttämiseen päiväkodissa

Viime syksynä ompelin kangastilkuistani kaikkea pientä ja hyödyllistä päiväkotiin ja lasten käyttöön. Tänä vuonna olen vuoden tavoitteeseeni kuuluen käyttänyt paljon jämälankakeriä pois kaapista. Listasin alle, mihin kaikkeen korin pohjalla lojuvat jämälangat voi hyödyntää päiväkodissa tai kotona lasten kanssa!

Neulovana ja virkkaavana minulla kaapit täyttyvät nopeasti kaikenlaisista epämääräisistä jämälankakeristä. Yksi tämä vuoden tavoitteistani on käyttää mahdollisimman paljon jämälankoja pois pyörimästä. Uusia keriä tulee ostettua jonkin verran, joko uutta projektia varten tai vaan, koska joku lanka on niin ihana. Olen kuitenkin yllättänyt itseni, sillä olen pysynyt lupauksessani ostaa lankakerä vain silloin, kun olen käyttänyt kaapista ensin yhden.

Askartelin muutamia kivoja juttuja päiväkodille vietäväksi, kaikki langat hyötykäytin omasta kaapistani. Osa tietysti on sellaisia, joiden tekemiseen eivät lapset voi osallistua, mutta ainakin isommat lapset osaavaat varmasti joitakin listan kohdista tehdä.

jämälangat Tupsut

Tupsut ovat helppoja tehdä ja niitä voi käyttää monipuolisesti lasten kanssa. Tupsuja voi käyttää värilajitteluun tai laskemiseen. Niistä voi myös tehdä hauskoja hahmoja tai eläimiä leikkiin, liimaamalla askartelusilmät, korvat tai vaikka kielen huopakankaasta. Tupsuista voi askarrella pehmoisia roikkuvia koristeita, lisäämällä nauhan lisäksi vaikka pääsiäistipun nokan ja silmät tai tekemällä viirinauhan, pujottamalla tupsuja pitkään lankaan. Tupsuilla voi myös leikkiä vaikka jäätelökioskia, niinkuin tässä kesäisessä postauksessani.

Käytän mielelläni tupsuihin Novitan 7 veljestä- ja nalle- lankoja, sillä niillä saa ihanan pehmeän ja pörröisen lopputuloksen.

Peikon hännät

Häntiä voi käyttää erilaisissa roolileikeissä, niin sisällä kuin metsäretkelläkin. Häntiä voi myös käyttää hippa- ja liikuntaleikeissä, kuten hännänryöstö. Minä olen lisäksi käyttänyt häntiä osana Aistiseikkailun satua ”Peikko Violetti”, jossa lapset saavat leikkiä olevansa peikkoja sateella. Hännän toinen pää pujotetaan housun vyötärön sisään ja leikki voi alkaa! Mikäli häntien haluaa pysyvän paremmin paikoillaan, voi tehdä esimerkiksi lenkin kuminauhasta, johon solmii yhden hännän. Kuminauha pujotetaan vyötärön ympärille, jolloin häntä pysyy paremmin ja sen voi pukea vaikka ulkohaalarin päälle. Hännänryöstö -pelissä kuitenkin häntä tulee olla helposti napattavissa, jolloin paremmin toimii housun vyötärön sisään sujautettava häntä.

Näihin häntiin olen käyttänyt vuosien saatossa kertyneitä jämiä Novitan erilaisista paksuista ja pörröisistä langoista, kuten Jojo, Puro yms. Lankoja voi letittää, punoa, kiertää ja solmia eri mittaisiksi nyöreiksi. Loppuun voi jättää myös hännälle tupsun.

Vinkki vitonen! Askartele hännän pariksi taikasauva, jonka koristeluun voi käyttää jämälankoja ja vaikka kulkusia tai helmiä.

jämälangatPujottelu

Lyhyempiä langanpätkiä voi käyttää pujotteluun, joka on hyvä hienomotoriikan harjoitus. Langan päähän kannattaa kiertää pala teippiä, jottei lanka lähde purkautumaan kesken pujottelun.

Askartelu

Jämälangat ja pienemmätkin langanpätkät käyvät loistavasti myös erilaiseen askarteluun. Niistä voi liimata hevoselle harjan, äitienpäivämuotokuvaan äidille hiukset, villasukkaan raidat…

Jämälangoista voi myös punoa ystävyysrannekkeita, kiertää laudanpalaan hakattujen naulojen ympärille muodostaaksesi kuvion, opetella ompelua kartonkiin tai kankaaseen, kirjailla vohvelikankaaseen… Askartelussa jämälankojen mahdollisuudet ovat rajattomat!

jämälangatJoulun lähestyessä jämälangoista voi askarrella vaikka punatulkkuja! Minä ainakin muistan ala-asteella tehneeni tällaisen. Kuvalliset ohjeet löytyvät ainakin Elisa askartelee -blogista parin vuoden takaa. En ole sitten ala-asteen tehnyt itse tällaista, mutta nyt päätin kokeilla ja tästähän tuli ihan söpö!

jämälangatNappi”säärystin”

Viime syksynä sain kehittämispäivän luennolla kollegalta vinkin. Voit neuloa säärystimiä, villasukkia ja kaulahuiveja, joihin voi ommella nappeja tai aakkoshelmiä. Nappeihin voi kirjoittaa lastenlaulujen tai -lorujen nimiä. Säärystin mahtuu mukaan pienessä tilassa ja se voidaan vetäistä hihan päälle niin halutessaan. Lauluja voidaan sitten laulaa vaikka metsäretkellä tai bussia odotellessa. Aakkoshelmistä voi pyytää lasta tavaamaan oman nimensä tai etsimään ympäriltään kullakin kirjaimella alkavia asioita.

Minä esittelin ensimmäisen versioni ranteeseen pujotettavasta säärystimestä viime syksynä. Tänä keväänä neuloin toisen samanlaisen, johon kiinnitin aakkoshelmiä. Molemmissa materiaalina on Novitan 7 veljestä. Jämälangat sopivat tähän tarkoitukseen loistavasti! Säärystimiä tarvitsee neuloa vain yksi, eikä sekametelisoppa-värityksellä ole mitään väliä.

Miten sinä käyttäisit kaapeissa lojuvat jämälangat?


Kiinnostaisiko sinua myös?

5x vinkit tilkkujen käyttämiseen päiväkodissa

Kommentit

 • Pauliina Vesala

  Tuossa unohtui lankojen käyttö raidoiksi villasukkien. Ei siis kersoille sotkettaviksi lainkaan.

   0
  • Anni

   Joo, tottakai. Mutta tässä hainkin nimenomaan ideoita lasten kanssa/ lapsille tekemiseen 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.