VALIKKO
8.7.2018 13:41

Kesäiset vinkit päiväkotiin x5

Kirjoittelin huhtikuussa vinkkejä päiväkodin kevääseen, johon listasin omia suosikkejani erilaisiin kevät-aiheisiin puuhasteluihin lasten kanssa. Tänä vuonna olen lähestulkoon koko kesän töissä, joten ajattelin listata myös kesätekemistä, sekä itselle muistutukseksi, että teille vinkeiksi. Alla siis muutamat vinkit päiväkotiin (ja totta kai myös kotiin)! kesäksi.

1. Sattumaruno

Värinauttien nettisivuilta voi tulostaa erilaisia valmiita runosivuja, joista sanat leikataan irti. Sanoja asetellaan pöydälle tai vaikka värillisen paperin päälle ja niistä muodostuu runo! Värinautit ovat tehneet ihanan, kesäaiheisen runopohjan. Sattumarunon voi tehdä, vaikkei lapsi osaisikaan lukea –runosta tulee itseasiassa täysin nimensä mukainen, mikäli lapsi ei osaa! Sanat voi tulostaa joko valkoiselle paperille ja värittää hauskasti tai suoraan vaikka värilliselle paperille. Valmis runo voidaan vaikka liimata A4-kokoiselle paperille, jolloin lapsi saa runonsa kansioon tai kotiin. Mikäli haluat kuitenkin käyttää sanoja useampaan kertaan, voit laminoida ne kestävämmiksi. Näin valmiista runoista voidaan ottaa vaikka valokuva, jotta runot jäävät talteen.

2. Jäätelö-muistipeli

Jätskitikkuja voi joko ostaa askartelumateriaalina tai säästää syömistään jäätelöistä (jälkimmäinen on tietty makeampaa!) ja tulostaa täältä hauskan jäätelöpuikko-muistipelin askarreltavaksi. Peli on helppo lapsen askarrella itsekin ja samalla saa hyvää harjoitusta saksien käytöstä. Valmiilla jäätelöillä voi leikkiä myös vaikka jäätelökioskia!

3. Retkeily

Lapset rakastavat retkiä, muutenkin kuin kesällä. Kesällä kuitenkin on hauska tehdä pieniä retkiä lähimetsään, leikkipuistoihin tai vaikka toisten päiväkotien pihalle! Monet päiväkodit ovat kesän ajan suljettu, joten niiden pihoja kannattaa hyödyntää. Meidän päiväkoti on tänä kesänä kiinni ja olemme lasten, sekä kolmen muun päiväkodin kanssa toisen päiväkodin tiloissa. ”Omalle pihalle” on lasten mielestä hauska retkeillä. Metsäretkellä voi kerätä marjoja tai rakentaa majoja. Tietenkin myös bussilla ja metrolla tehtävät retket ovat todella jännittäviä, kesällä on niin paljon ihanaa tekemistä myös kaupungilla.

4. ”Aarre”jahti

Järjestimme tällä viikolla kaikille kesäpäiväkodissa oleville lapsille hauskan etsintätehtävän. Askartelimme kartongista värikkäitä lätkiä, joissa jokaisessa oli kirjain. Lasten tehtävänä oli etsiä kaikki tietyn väriset (jokaisella päiväkodilla oli oma värinsä) lätkät, jonka jälkeen he saivat yhdessä muodostaa kirjaimista kesään liittyvän sanan. Koska lasten ikähaarukka oli 2-7v, ei aikuisten  apua tarvittu, sillä isommat auttoivat pienempiä ja kohta koulun aloittavat osasivat muodostaa oikean sanan. Teimme myös kuvavihjeen, jotta pienemmät voisivat osallistua sanan muodostamiseen.

Toisen hauskan idean minulle vinkkasi työkaverini, joten päätin heti laittaa idean talteen! Aarrejahtia varten lasten tulee jokaisen askarrella itselleen aarrearkku (munakennosta, pienestä kenkälaatikosta tai muusta rasiasta, kartongista..), jotka he ottavat ulos mukaan. Päiväkodin pihalle ripotellaan pieniä asioita, esim. helmiä, joita lapset sitten etsivät aarrearkkuunsa. Tämä on siitä hauska aktiviteetti, että tähän voi osallistua vaikka koko päiväkodin lapset yhtä aikaa, kun aikuiset vain sopivat askartelusta ja siitä, kuka käy ripottelemassa aarteet. En suosittele kuitenkaan viskomaan lähipuistoa täyteen muovihelmiä, sillä löytämättömät ”aarteet” jäävät helposti maastoon pyörimään.

5. Kukkaseppeleet eli ”kesäkruunut”

Kukkaseppeleiden punominen vähän isompien lasten kanssa on hauskaa. Puistoista ja tien vierestä löytyy varmasti apiloita ja muita ”rikkakukkia”, joita voi surutta poimia ja kietoa seppeleeksi. Seppeleessä ei välttämättä tarvitse aina käyttää kukkia, vaan sen voi tehdä myös vaikka apilan lehdistä. Seppeleen näpertely on hauskaa sorminäppäryyden harjoittelua, jota voi puuhata kaverin kanssa piknik-viltillä. Yksi entisistä hoitolapsistani kerran kutsui hänelle tekemääni kukkaseppelettä kesäkruunuksi. Suloinen nimitys on jäänyt mieleeni. Seppeleitä voi tehdä myös pienemmässä koossa, vaikka ranteeseen.

Yllä olevien lisäksi totta kai kesällä hauskoja ovat kaikenlaiset ulkopelit, kuten jalkapallo, mustekalahippa, sulkapallo, polttopallo ja piiloleikit sekä tietty saippuakuplat, katuliidut ja vesileikit! Kesä on ihanaa aikaa, myös päiväkodissa oleville lapsille ja aikuisille, ja siitä pitää mielestäni ottaa kaikki ilo irti! Nämä vinkit päiväkotiin ovat omasta mielestäni kivoja juttuja, mikäli Sinulla on mielessä jokin kiva kesävinkki lasten kanssa puuhasteluun, kommentoi se alle.

Ihanaa kesää kaikille!

Kommentit

 • Nimetön Paula

  Hyviä vinkkejä taas kerran, kiitos!

   1
  • Anni

   Kiitos paljon, ihanaa kuulla että pidät! 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.