VALIKKO
10.9.2018 18:42

Esittelyssä: Aistiseikkailu-kirja & kortit

Kaupallinen yhteistyö: PS-kustannus

Jatketaan näillä hurmaavilla PS-kustannuksen tuotteiden esittelyllä! Joku vielä ehkä muistaakin, miten keväällä kerroin saaneeni PS-kustannukselta postia. Tällä kertaa esittelyvuorossa on Aistiseikkailu -setti, johon kuuluu sekä kirja, että kortit. Teoksen on kirjoittanut lastentarhanopettajana työskentelevä Sanna Leena Saarinen ja sen lähtökohtana on lapsen moniaistinen ja luova toiminta.

Kirjan alussa on aikuiselle suunnattu osio, joka valmistaa aikuisen ymmärtämään kirjan tehtäviä ja sitä, kuinka ne tukevat lapsen kehitystä. Aikuisen osiossa käsitellään muun muassa aistien kehittymistä, kielellisiä valmiuksia ja hienomotoriikkaa. Alkuosiossa on hyviä vinkkejä esimerkiksi toiminnan dokumentointiin tai satujen kertomiseen usealla eri tavalla, johon lapsi voi osallistua. Mielestäni kirjan alkuosio, reilut 30 sivua, ovat todella mielenkiintoista luettavaa aiheesta.

”Aivojen tapa käsitellä eri aistien välittämää tietoa vaikuttaa niin oppimiseen kuin elämään laajemminkin. Puutteet aistimuksissa tai niiden käsittelyssä voivat hankaloittaa elämää monin tavoin.”

(Sivu 15)

Kirjassa edetään vuodenaikojen mukaan, syksystä kevääseen. Aistiseikkailu on myös järjestetty eri väristen teemojen mukaan, värit käydään läpi tietyssä järjestyksessä. Jokaiseen väriin liittyy satu ja tämä väri-satu-pari ovat aina oma lukunsa kirjassa. Sadun lisäksi luku sisältää ohjeet sadun kuvittamiseen, sekä runsaasti tehtäviä musiikista kädentaitoihin. Jokaisen teeman alla on monipuolisia tehtäviä, mutta myös tilaa muistiinpanoille lasten sekä omia ideoita varten.

Sadut teemojen pohjana

Saduista omia suosikkejani ovat sininen meri, punanuttujen paja (jouluinen satu, väriltään punainen) sekä kirjan viimeinen satu, joka kertoo kirjavasta suvi sirkuksesta. Luku, jonka aiheena on sininen meri, alkaa ohjeistuksella sadun kuvittamiseen. Sadun jälkeen luvussa on listattuna satuun sopivia lauluja, kuten esim. pikkuiset kultakalat ja kalakansan laulu. Hauskoista kädentaitovinkeistä oma suosikkini on mosaiikkikalan askartelu ja toimintavinkeistä eri lämpöisen veden tutkiminen sekä leikkivarjolla leikittävä meri. Aistiseikkailussa on myös tarkoitus, että lapset saavat leikkiä yhdessä luodulla kuvituksella sadusta.

Loin tässä esimerkkinä sadun sinisestä merestä, niin kuin kirjassa on se kuvailtu. Merenä on sinisiä kankaita, joiden ympärille ripottelin kiviä ja simpukoita. Lisäksi laminoin Papunetin kuvatyökalusta tulostetut merenelävät ja asettelin ne kotiinsa mereen. Lasten kanssa satua lukiessa lapset saavat asetella hahmot veteen ja näin osallistua kuvitukseen. (Kuten blogiani aiemmin lukeneet tietävät) rakastan satuja ja tämän tyylinen sadun eloon herättäminen on mielestäni aivan ihanaa!

Kirjan lopussa on vielä lista vinkeistä, joita voi hyödyntää kaikkien aiheiden kanssa, hieman muunnellen. Lisäksi kirjan viimeisillä sivuilla on lähdeluettelo ja tyhjiä muistiinpanosivuja.

”Niin sadut, lorut, kuin erilaiset tarinatkin tukevat kielellistä kehitystä ja rikastuttavat lapsen mielikuvitusta. Varhaisen kielen oppimisen kannalta on olennaista, että toiminta, havainnot, ilmaisut ja puhe liittyvät samaan asiaan.”

(Sivu 20)

Kirjan lisäksi settiin kuuluu pakka kortteja, jotka on värikoodattu teemojen väreillä. Kortit sisältävät kuvat ja hauskoja loruja satujen hahmoista. Kortteja voi käyttää perinteisesti lorukortteina, mutta myös vaikka liikunnallisempaan toimintaan. Esimerkiksi, kun nostetaan kortti jossa on kalan kuva, liikutaan yhdessä kuin kalat. Myös korttien käytön soveltamiseen löytyy ideoita kirjasta!

Aistiseikkailu oli itselleni monellakin tapaa hyvin ajankohtainen luettava. Tänä syksynä olen suunnittelemassa ja vetämässä pienryhmämuotoista aistitoimintaa oman ryhmäni lapsille. Sain siis tästä kirjasta paljon pohdittavaa, sekä ideoita. Aion käyttää kirjaa ja sen satuja pohjana ”aistikerholleni” ja lisätä toimintaan vielä omia ideoitani. Aistitoiminnasta ja siinä käytettävistä materiaaleista on tulossa blogiin lisää syksyn aikana!Vielä näin lopuksi, Aistiseikkailusta on ilmestynyt kolme eri osaa, joista tämä oli ensimmäinen. Toisen osan tilasin itseasiassa juuri hetki sitten itselleni ja odottelen kovasti, että pääsisin tutustumaan siihenkin.

Oletko Sinä hyödyntänyt Aistiseikkailu -materiaalia työssäsi? Mikäli olet, kuulisin mielelläni käyttökokemuksia ja vinkkejä kommenttiosiossa!

Kommentit

 • Sonja Suomela

  Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta, vaikka en olekaan päiväkodissa töissä 🙂

   1
 • Ansku

  Näistäkin täytyy taas vinkata äidille, joka on lastentarhanopettaja. 🙂

   0
  • Anni

   Suosittelen lämpimästi. Vasta ensimmäiseen osaan olen tutustunut kunnolla, itse pidän näistä kovasti 🙂

    0
 • Diiskuneiti

  Onpa mielenkiintoinen kirja! Juuri opetan 5-vuotiaalle hoitolapselle kirjaimia ja tämä voisi olla ihan täydellinen apu siihenkin 🙂

   0
  • Anni

   Kiva kuulla! Suosittelen kyllä ehdottomasti, mikäli aihe vähääkään kiinnostaa. 🙂

    0
 • Nimetön Nina

  Tämän hankkimista olen itsekin harkinnut. Kuulostaa tässäkin mielenkiintoiselta!

   0
  • Anni

   Suosittelen lämpimästi! Ihastuin tähän teokseen heti ensimmäisellä lukukerralla.

    0
 • Nimetön Elli-ope

  Jälleen kerran mielenkiintoinen postaus ja aihe sinulta. Kiitos vinkeistä!

   0
  • Anni

   Kiitos paljon, taas kerran! Todella kiva kuulla, että postaukseni inspiroivat!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.