VALIKKO
29.5.2018 07:17

Kirjaesittely: Eetu, Iitu ja kertomattomat tarinat

Kaupallinen yhteistyö: PS-kustannus

Kun postilaatikosta kolahti kirjapaketti PS-kustannukselta, olin todella innoissani! Tiesin, mitä kaikkea paketti sisältäisi, enkä malttanut olla avaamatta sitä välittömästi. Tuon paketin sisältöä tulen esittelemään tässä kesän aikana teille (ei makeaa mahan täydeltä, eikö?) . Ensimmäisenä aloitan kirjasta, josta olen ollut superinnoissani: Eetu, Iitu ja kertomattomat tarinat.

Eetu, Iitu ja kertomattomat tarinat on lapsen omaa tarinan kerrontaa vahvistava teos, jonka kirjoittajat ovat tutkijoita ja puheterapeutteja. Kirja on kovakantinen, sisältää noin 150 sivua ja on täynnä kauniita ja värikkäitä kuvia, kuvittanut Ina Majaniemi. Mielestäni kirjan kuvitus on todella kiehtova, kauniin värinen ja mielenkiintoinen. Kirjassa on paljon tekemistä ja hyödynnettävää, kuvitus ja lisäharjoitukset innostavat palaamaan kirjan pariin yhä uudelleen.

Kirjassa on kaksi osiota, teoria ja käytäntö. Teoriaosuus alkaa teksteillä muun muassa siitä, miksi satujen kuunteleminen ja lukeminen on tärkeää, miten kerrontataidot kehittyvät ja miten aikuinen voi auttaa lapsen kerrontataitojen kehitystä. Lisäksi teoriaosuudessa on hyviä neuvoja ja vinkkejä, miten käyttää kyseistä teosta. Teoriaosuus on kattava ja selkeästi kirjoitettu sekä lähdemerkitty.

”Sadut, lorut, yhteiset keskustelut ja pohdinnat ruokkivat lasten aivoja ja kartuttavat sanavarastoa, vaikka lapsi ei vielä itse osaisikaan puhua”

(sivu 11)

Käytännön osuus koostuu kolmesta, kauniisti kuvitetusta tarinapohjasta, joista puuttuvat tekstit. Kiehtovat kuvat ovat koko sivujen ja aukeamien kokoisia, sisältäen pieniä apukysymyksiä tarinan kertojalle. Jokaisen tarinapohjan lopussa on muutamia hauskoja harjoituksia, joita voi lasten kanssa tehdä. Näistä esimerkkejä ovat pussipeli, johon kerätään tarinasta tuttuja esineitä ja muistellaan miten esine liittyi tarinaan sekä roolileikki, jossa hyödynnetään kirjan mukana tulevia paperinukkeja.

Paperinukeista puheen ollen…

Kirja sisältää hauskoja liitteitä, joita voi kopioida ja askarrella. Tein itselleni saman tien setin tarinakortteja ja paperinuket. Tarinakortit laminoin, kestämään paremmin kulutusta. Ajattelin vielä hankkia näille lisätarvikkeille jonkinlaisen rasian, jossa säilyttää niitä. Ja paperinukkejahan voi tehdä vaikka useammat tai jopa omat jokaiselle lapselle, jotta he pääsevät muistelemaan ja leikkimään tarinoiden tapahtumia uudestaan!

Mielestäni teoriaosuus sisältää todella hyvää tekstiä aikuisen roolista lapsen kerrontataitojen kehittymisessä, kielellisen kehityksen viivästymän vaikutuksesta kerrontataitoihin ja siitä, mitä lapsi tarvitsee, jotta hänen kerrontataitonsa kehittyvät.

Kirjaan tutustuessani sain jo todella hyviä ideoita, miten hyödyntää Eetun ja Iitun elämää töissä lasten kanssa. Sadutus on minulle hyvin mieleinen tekniikka ja olen jonkin verran sitä nykyisessä ryhmässäni tehnyt. Sadutuksesta on muuten tulossa blogiini top-lista vähän myöhemmin kesän aikana! Oletko sinä kokeillut jo sadutusta?

Pidän kovasti siitä, että tarinat ovat kaikki hieman erilaisia keskenään. Yhdessä tapahtumat sijoittuvat iltaan, yhdessä käsitellään riitatilannetta ja yhdessä lapset saavat iloisen yllätyksen. Yksi tarinoista käsittelee pelkoa ja jännitystä ja jokaisessa käydään läpi useampi tunnetila. Sanon vielä kerran sen, miten paljon pidänkään kirjan kauniista kuvista!

Loppukevennykseksi vielä kuvausassistenttini Kuma suosittelee Eetu, Iitu ja kertomattomat tarinat -kirjaa!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.