VALIKKO
19.7.2018 17:53

Esittelyssä: Lukuja liikkuen, tavuja touhuten & hauskaa matikkaa lapsille

Kaupallinen yhteistyö: PS-kustannus

Nyt kurkistetaan taas kerran tuohon ihanaan pakettiin, jonka sain keväällä kustannusyhtiö PS-kustannukselta. Tällä kertaa esittelyssä hauskoja liikunnallisia leikkejä sisältävä Lukuja liikkuen, tavuja touhuten. Teos on hyvin nimensä mukainen, se sisältää motoriikkaa ja liikeaistia hyödyntäviä leikkejä, joiden avulla käsitellään matematiikkaa, äidinkieltä ja oppimisvalmiuksia. Kirjan ovat kirjoittaneet Tuuli Tiainen ja Virve Välimäki ja sisältää noin 190 sivua, liitteet ja muistiinpanosivut mukaan laskettuna. Lukuja liikkuen, tavuja touhuten on osa Taito-sarjaa, johon kuuluu monia erilaisia taitoja käsitteleviä teoksia, kuten ulko-opetuuksen paneutuva Ulkoloikka sekä ruokakasvatuksen ideoima Makumatkalla. Taito-sarjaan kuuluu monta mielenkiintoista teosta, jotka mielelläni lukisin!

Lukuja liikkuen, tavuja touhuten -kirja alkaa esipuheella ja käyttöohjeilla, joissa käsitellään mm. lasten liikkumista. Tämän jälkeen seuraa luku lapsen kehityksestä ja kokemusmaailmasta, eri osa-aloilta. Luku käsittelee mm. lapsen matemaattista maailmaa, liikkumisen merkitystä sekä itsetuntoa ja sosioemotionaalista maailmaa. Kirjan leikit sopivat niin päiväkoti- kuin kouluikäisillekin, joten Lukuja liikkuen, tavuja touhuten on todella monipuolisesti käytettävä kirja!

Liikkuvista lapsista tulee väistämättä enemmän ääntä ja he vievät enemmän tilaa. Opettajalta vaaditaan kykyä sietää hallittua kaaosta ja päästää irti ohjaksista.

Sivu 7

Kolme eri teemaa samoissa kansissa

Kirjan leikit on jaettu teemoittain; oppimisvalmiudet, äidinkieli ja matematiikka. Jokaisessa aihealueessa on yli kymmenen erilaista leikkiä! Leikit on suunniteltu niin, että ne etenevät oppimista tukien, järjestyksessä. Kirjan liitteet ovat mustavalkoisia, joten lapset voivat itse vaikka värittää tarvittavat materiaalit.

Pidän kovasti siitä, että monessa leikissä käytetään itse askarreltavaa taikalaatikkoa, johon liitetään jokin soitin. Taikalaatikko luo hauskasti yhteneväisyyttä leikkeihin ja sen yhdessä askartelu tuo myös lapsille yhteenkuuluvuutta sekä auttaa ryhmäytymisessä. Taikalaatikko- tehtäviä löytyy kaikista kolmesta eri kategoriasta.

Askartelin itselleni heti oman taikalaatikon, sillä haluan ensi kaudella päästä hyödyntämään tätä inspiroivaa teosta. Käytin omassa taikalaatikossani pohjana pientä pahvilaatikkoa, ja päällystin sen kuviollisella silkkipaperilla. Jätin laatikon kuitenkin vielä koristelematta, sillä ajattelin tehdä sen ryhmäni lasten kanssa yhdessä syksyllä. Näin ajatukseni laatikon hyödyntämisestä ryhmäytyksessä pääsee toteutukseen.

Kirja on todella monipuolinen, se sisältää paljon erilaisia tehtäviä ja aktiviteetteja. Muutamia kivoja poimiakseni; oppimisvalmiudet- otsikon alta löytyy hauska retki-teemainen satujumppa, äidinkielen tehtävistä kivoilta kuulostivat hattutemppu, jossa harjoitellaan ryhmäkavereiden nimiä ja sanapötkö, jossa käytetään taikalaatikkoa, mutta vaatii kyllä lukutaitoa. Matematiikka-tehtävistä kaikkein kivoimmilta kuulostivat pallomestari, jossa tehdään yhteistyötä heitellen palloja sekä osaatko laskea?- tehtävä, jossa myöskin hyödynnetään taikalaatikkoa. Leikkien eriyttämiseen lasten taitotasojen mukaan löytyy omat vinkkinsä jokaisen leikin sivulta.

Hauskoja matikkaleikkejä lapsille

Itseäni kiinnostaa näistä kolmesta yllämainitusta aiheesta eniten matematiikka, joten ajattelinkin jakaa tähän loppuun muutaman matikka-aiheisen aktiviteetin, joita olen lasten kanssa työssäni tehnyt. Koska ylimääräinen aika on usein kortilla (lastenhoitajalla kun ei sitä suunnitteluaikaa ole), näiden vinkkien alkuvalmistelut on todella nopea ja helppo toteuttaa! Itse tykkään säilyttää tämän tyylisiä aktiviteettejä pienissä rasioissa/ kenkälaatikoissa, jolloin ne on helppo ottaa esille, kun lapsi haluaa puuhastella. Rasioiden kylkeen voi valokuvata ja liittää kuvan siitä puuhasta, joka on laatikon sisällä. Näin oikea tekeminen löytyy helposti hyllyltä tai mikäli lapsi ei ole vielä päättänyt mitä haluaa, voi hän kuvan perusteella valita sen, mikä näyttää kivalta.

Vesimelonit

 Nämä hauskat vesimelonin siivut sopivat hyvin kesään. Siivujen päälle on tarkoitus laittaa lukua vastaava määrä siemeniä, jotka voivat olla nappeja, pehmeitä askartelupompomeja tai vaikka tummasta muovailuvahasta tehtyjä pikkupalloja! Asettelussa voi käyttää sormia, tai esimerkiksi hienomotorisia taitoja kehittäviä pinsettejä tai pyykkipoikia. Ladattavat ja tulostettavat vesimelonin siivut löydät täältä. Suosittelen laminoimaan siivut, varsinkin, jos aiot käyttää muovailuvahaa siemeninä!

Piipunrassiliput

Piipurasseista ja paperinpaloista saa näppärästi askarreltua pieniä numerolippuja. Lukuja voi tehdä vaikka kuinka paljon, minä tein nyt alkuun luvut 1-10. Piipunrassin pehmeään ja joustavaan ”lipputankoon” on sitten kiva pujotella lipun osoittama määrä värikkäitä helmiä.

Vikkelästi paikoilleen

Tämä hauska liikunnallinen leikki löytyy juurikin tuosta yllämainitusta Lukuja liikkuen, tavuja touhuten -kirjasta. Tässä leikissä jokaiselle lapselle jaetaan numerokortti ja musiikin soidessa he saavat liikkua vapaasti. Musiikin loppuessa aikuinen antaa lapsille ohjeen, esim. ”muodostakaa rivi luvuista suurimmasta pienimpään, joka toinen luku menee kyykkyyn”. Tässä leikissä ainoat tarvikkeet ovat numerokortit, jotka löytyvät kirjasta liitteenä, sekä musiikkia.

Matikkamuki-peli

Tässä pelissä ei tarvitse tehdä mitään etukäteisvalmisteluja, eivätkä tarvikkeetkaan ole kovin tarkasti määriteltyjä. Tarvikkeina tässä pelissä ovat muki jokaiselle pelaajalle, noppa, sekä pikkutavaroita, joilla mukit täytetään. Minä olen käyttänyt Ikean muovimukeja, erilaisia noppia pelaajien tasosta riippuen, sekä pieniä, joulukalenterista tulleita leluja. Tähän sopivat kuitenkin vaikka mökiltä löytyvät kertakäyttömukit ja pienet kivet tai simpukat!

Hauskoja matikkahetkiä!

Kommentit

 • Nimetön Lilli-ope

  Tosi hyviä vinkkejä!! Kiitos matikka-ideoista! Minä kyllä jään seuraamaan aktiivisesti blogiasi.

   0
  • Anni

   Mahtavaa, tervetuloa seuraamaan! ♥

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.