VALIKKO
27.6.2019 21:30

OHJE: Lankojen värjäys Kool-Aid -juomajauheilla x3

Lankojen värjäys on hauskaa kesäpuuhaa, jota voi tehdä vaikka takapihalla tai kesämökillä! Katso alta, kuinka lankojen värjäys Kool-Aid -juomajauheilla onnistuu.

lankojen värjäysViime syksynä sain FibreShare pariltani hänen itse värjäämäänsä lankaa. Samoihin aikoihin törmäsin instagramissa Kool-Aid -juomajauheilla värjättyihin lankoihin. Ajattelin juomajauheilla värjäämisen olevan sen verran helpon tuntuista ja edullista, että sitä minäkin voisin kokeilla. Tilasin juomajauhepusseja ja testailin muutamaa eri tyyliä värjätä. Värit ovat elintarvikkeita ja näin ollen turvallisia käyttää, eivätkä vaadi erillisiä astioita yms.

Lankojen värjäys Kool-Aid -juomajauheilla

lankojen värjäysTarvikkeet:

Mikro ja mikron kestävä astia esim. uunivuoka,

Vati ja vettä, pikkupurkkeja, kumihanskat & lääkeruiskuja ja/tai -pipettejä,

Vaalea villalanka (minulla tässä Novitan 7 veljestä valkoinen) vyyhtinä

Tee näin:

lankojen värjäysMikäli käytät kerällä olevaa lankaa, tee siitä ensin vyyhti. Suosittelen värjäämään noin 80-100g lankaa kerrallaan, jotta väri tarttuu paremmin ja vyyhtiä on helpompi käsitellä. Itse jaoin 150g kerän kahteen 75g vyyhtiin. Langan vyyhteämisen voi tehdä esim. tuolin selkänojan avulla.

lankojen värjäysLiota lankavyyhtiä lämpimässä vedessä noin 10-20 minuuttia, kunnes se on kastunut kunnolla.

Laita työpiste itsellesi valmiiksi. Suojaa pinnat varmuuden vuoksi ja käytä kumihanskoja. (Minä en kyllä suojannut terassin pöytää, koska siihen ei tartu eikä mustassa pinnassa myöskään näy väritahrat.)

lankojen värjäysSekoita värit purkeissa veteen. Mitä enemmän vettä käytät, sitä vaaleampi väristä tulee. Itse käytin vähän satunnaisia määriä jauheita. Jauheita menee kuitenkin jonkin verran, 1-4 pussia 75g vyyhtiin. HUOM! Mikäli teet pilkullista lankaa, älä sekoita jauheita veteen!

Purista langasta ylimääräiset vedet pois, niin että lanka jää kuitenkin hieman kosteaksi.

Valitse seuraavaksi jokin alla olevista tavoista värjätä:

Monivärivärjäys

lankojen värjäysAsettele lanka uunivuokaan ja ruiskuttele langan päälle värejä. Kääntele lankaa varovasti astiassa, jotta saat väriä joka puolelle. Varo kuitenkin sotkemasta vyyhtiä solmuun. Lisää värejä, kunnes olet lopputulokseen tyytyväinen.

Laita astia mikroon ja pyöritä täydellä teholla 2 minuuttia. Mikäli astian pohjalle jää vielä nestemäistä väriä, pyöritä vielä uudelleen, 1min kerrallaan. Meidän mikrolla kesti noin 3 minuuttia.

Täytä vati haalealla vedellä ja kaada lanka vatiin. HUOM! Mikäli astia tai lanka on kuuma, käytä patakintaita. Huuhtele lankaa vadissa käsin muutama minuutti, purista ylämääräinen vesi pois. Laita langat lopuksi kuivumaan.

Raidallisen langan värjäys

lankojen värjäysVärien valmistelun jälkeen, levitä pöydälle suuri pala kelmua. Asettele lanka kelmun päälle, vyyhti siistinä.

Levitä värit langan päälle. Kääntele lankaa tarvittaessa kevyesti, jotta väri tarttuu joka puolelle lankaan. Varo sotkemasta vyyhtiä solmuun.

Toista sama seuraavalla värillä. Tee värin vaihtokohtaan pieni liukuvärjäys, lisäämällä värejä päällekkäin lyhyeltä matkalta. Toista kaikilla haluamillasi väreillä, kunnes lanka on värjätty. Voit myös tällä tekniikalla tehdä edellisen kaltaista moniväristä lankaa pirskottelemalla värejä langalle pipetillä sikin sokin.

Kääntele kelmun reunat langan päälle noin 10 minuutiksi. Avaa kääre ja aseta lanka mikron kestävään vuokaan. Pyöritä täydellä teholla 2 minuuttia.  Jos astian pohjalle on valunut nestemäistä väriä, pyöritä vielä uudelleen, 1min kerrallaan. Meidän mikrolla kesti noin 3 minuuttia.

Täytä vati haalealla vedellä ja kaada lanka vatiin. HUOM! Mikäli astia tai lanka on kuuma, käytä patakintaita. Huuhtele lankaa vadissa käsin muutama minuutti, purista ylämääräinen vesi pois. Laita langat lopuksi kuivumaan.

Pilkullisen langan värjäys

lankojen värjäysHUOM! Älä liuota jauheita veteen tätä värjäystyyliä varten.

Asettele lanka mikron kestävään vuokaan. Ripottele Kool-Aid -jauhetta suoraan langan päälle. Aloita pienellä määrällä jauhetta, voit aina lisätä jauhetta, mutta liian suurta kokkaretta et saa enää pois. Anna jauheen imeytyä lankaan, minuutin tai pari. Tämän jälkeen ripottele lisää. Ole kärsivällinen!

Kääntele lankaa varovasti astiassa ja lisää varovasti jauhetta tarpeen mukaan.

Laita astia mikroon ja pyöritä täydellä teholla 2 minuuttia. Ota astia jäähtymään hetkeksi ja pyöritä vielä toinen 2 minuuttia. Älä jätä mikroa vartioimatta. Täytä vati viileällä vedellä ja kaada lanka vatiin. HUOM! Mikäli astia tai lanka on kuuma, käytä patakintaita. Huuhtele lankaa vadissa käsin muutama minuutti, purista ylämääräinen vesi pois. Laita langat lopuksi kuivumaan.

Lopuksi:

Kun langat ovat kuivuneet, tee niistä vyyhtejä tai keri valmiiksi neulottavaksi.

Huomioithan, että näillä tyyleillä langoista on lähestulkoon mahdotonta saada täysin tasaisen väristä. Kauniin kirjavia niistä kuitenkin tulee senkin edestä!

Mikrossa värejä kiinnittäessäsi, saattaa keittiössä leijailla makeahko käry. Tämä on ihan normaalia, valvo kuitenkin mikroa koko ajan.

Alla oleviin lankoihin käytin vasemmalta oikealle seuraavia jauhepusseja ja tekniikoita:

needles and roses1. Mandarina-tangerine, watermelon 2pss & lemonade, raidallinen värjäys 2. Green apple, monivärivärjäys 3. Strawberry & mixed berry, monivärivärjäys 4. Mandarina-tangerine & lemonade, pilkullisen langan värjäys.

lankojen värjäys1. Ice blue raspberry lemonade & pink lemonade, pilkullisen langan värjäys 2. Orange, monivärivärjäys 3. Green apple, pink lemonade & grape, raidallisen langan värjäys 4. Black cherry, ice blue rapsberry lemonade & grape, monivärivärjäys 5. Green apple, monivärivärjäys.

Pesuohjeet:

Suosittelen lämpimästi pesemään Kool-Aid -jauheilla värjätyistä langoista neulotut vaatteet hellästi käsin.

lankojen värjäysAloittelijakin onnistuu

Kool-Aid -jauheilla värjäämisessä pidän siitä, että jopa aloittelija uskaltaa kokeilla ja onnistuu! Juomajauheet ovat edullisia ja makuja (eli värejä) on suuri valikoima, niitä saa tilattua täältä. Edullisuuden lisäksi niillä saa herkullisen räikeitä värejä ja ovat turvallisia värjätä vaikka lasten kanssa. Tämä olisikin tosi kiva kesäpuuha vaikka mökille tai kesälomaa viettävälle lapselle. En ole itse aiemmin värjännyt lankoja, mutta tykästyin ainakin näissä juuri helppouteen ja värivalikoimaan.

Jos värjääminen ei sitten kuitenkaan ollut sinun juttusi ja jauhepusseja jää yli, käytä ihmeessä ne mehuksi! Me kokeiltiin, mutta ei erityisemmin välitetty. Valmiin mehun maku on aikalailla samaa luokkaa Suomesta saatavien marketti-mehutiivisteiden kanssa.

Värikästä heinäkuun alkua juuri sinulle!

Kommentit

 • Ansku

  Kiitos, ihan mahtavasta ideasta ja ohjeesta! Tätä on nyt kesällä pakko kokeilla tyttären kanssa.

   0
  • Anni

   Kiitos Ansku, kiva kuulla! Kerro ihmeessä, miten onnistui, jos teette! 🙂

    0
 • Satu

  Hei! Kiitos hyvistä ohjeista lankojen värjäämiseen: minulla onkin odotellut jo vuoden päivät kaapissa langat ja juomajauheet juuri tällaista värjäystä. 🙂 Nyt kun löytyi hyvät ohjeet, niin pitääpä kohta uskaltautua kokeilemaan itsekin. Sellaista olisin kysellyt, että osaatko sanoa, miten hyvin Kool-Aidilla värjätyt sukkalangat kestävät pesua? Eli eihän vain kaikki väri lähde konepesussa pois?

   0
  • Anni

   Hei, pahoittelut viivästyneestä vastauksesta. Tämä oli jostain syystä jäänyt multa huomaamatta. En ole itse pessyt värjättyjä lankoja koneessa, joten en osaa valitettavasti auttaa asiassa..

    0
 • Nimetön Täti

  Olet taitava!

   1

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.