VALIKKO
27.5.2019 09:00

Rauhoittumispullo – apuväline tunteiden käsittelemiseen

Olen moneen otteeseen törmännyt netissä näihin maagisiin, glitterillä täytettyihin pulloihin, joiden avulla lapsen on helpompi rauhoittua ja rentoutua stressaavissa tilanteissa. Inspiroituneena tein kokeiluksi omaan ryhmääni pari kappaletta ja ihastuimme lasten kanssa näihin kauniisiin pulloihin. Mutta mikä on rauhoittumispullo?

RauhoittumispulloRauhoittumispulloa on tarkoitus käyttää silloin, kun lapsi ei kiukkunsa puuskassa tai stressitilassa osaa rauhoittua. Glitter pyörii pullossa kauniisti ja vangitsee lapsen (ja miksei vaikka aikuisenkin) katseen. Pulloa voi ravistella ja käännellä tai sen voi laskea pöydälle ja katsella, kuinka kimalteet laskeutuvat pohjaan. Samalla kun kimalteet laskeutuvat pullon pohjaan, laskeutuvat ja laantuvat myös kiukun tunteet. Rauhoituttuaan lapsen on helpompi puhua tunteistaan ja siitä, mikä sai hänet suuttumaan.

Rauhoittumispullo voi olla myös apuväline unien aikaan. Lapsi voi katsella kimallepyörteitä kuunnellessaan satua tai levätessään aikuisen sylissä.

Rauhoittumispullo on työkalu, jolla on monia hyötyjä, kuten stressin vähentäminen, keskittymiskyvyn harjoittaminen, tunteiden kontrollointi ja hallinta. Se lisäksi myös rentouttaa mieltä ja auttaa vähentämään rauhattomuutta ja levottomuutta.

RauhoittumispulloOli pullon käyttötarkoitus mikä tahansa, aikuisen tulee opastaa lasta sen käytössä. Pullo on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä aikuisen kanssa, sen ei ole tarkoitus korvata aikuisen turvaa ja lohdutusta. Voit esimerkiksi jutella tai laulaa lapselle samalla, kun hän katselee pullon sisällä pyörteilevää glitteriä. Lapsen rauhoituttua aikuisen on annettava lapselle mahdollisuus ja aikaa kertoa, mikä häntä alun perin harmitti tai mitä hänellä on mielessään.

OHJE Rauhoittumispullo:

RauhoittumispulloTARVIKKEET:

Muovipullo (tyhjä ja pesty limsapullo sopii hyvin), vettä, glitterliimaa, hilettä, suppilo, pikaliimaa

(Lisäksi halutessasi voit käyttää myös kirkasta liimaa ja nestemäisiä elintarvikevärejä)

TEE NÄIN:

Kuumenna vettä pullosi vetoisuuden mukaan tarvitsemasi määrä, ei kuitenkaan kiehuvaksi. Kaada vesi kulhoon.

RauhoittumispulloPurista glitterliima veteen ja sekoita lusikalla hyvin, kunnes liima on liuennut. (Lisää tässä kohtaa veteen myös elintarvikeväri, mikäli haluat sitä käyttää) Lisää veteen hilettä.

(HUOM! Mikäli haluat hileiden vajoavan pohjaan hitaammin, sekoita veteen vielä lisäksi vähän kirkasta liimaa. Minä en ole koskaan laittanut.)

Kaada vesi suppilon läpi pulloon ja sulje korkki. Anna veden jäähtyä.

Vinkki! Kannattaa tehdä rauhoittumispullo muovipullosta, lasipullon sijaan, jotta pullo ei pudotessaan hajoa. Suosittelen myös liimaamaan pullon korkin kiinni pikaliimalla, ettei utelias lapsi saa aikaan märkää kimallevahinkoa.

RauhoittumispulloMinä käytin sinisessä pullossani seuraavanlaista sekoitussuhdetta: 4,5dl vettä, 4rkl glitterliimaa ja 1rkl irtohilettä. Lisäsin vielä lumihiutalehileitä.

Pullo kannattaa askarrella lapsen kanssa yhdessä. Anna lapsen itse valita mieleisensä värit ja kaataa aineet pulloon tai sekoittaa glitterliima varovasti kuumaan veteen. Rauhoittumispullon käyttäminen on vielä mieluisampaa, kun lapsi tietää tehneensä sen itse.

RauhoittumispulloRauhoittumispullo voi olla myös kiinnostava ajanviete tylsän automatkan ajaksi tai sen avulla voidaan harjoitella ja helpottaa odottamista. Päiväkodissa tulee tilanteita, jolloin lapsi joutuu istumaan ja odottamaan erinäisiä asioita. Näitä voivat olla esim. ulos lähdön odottaminen eteisessä, oman vuoron odottaminen ruokapöydässä, aamu/päiväpiiri yms. Pullo auttaa lasta keskittymään ja näin ollen myös odottaminen saattaa helpottua.

Rauhoittumispullosta on kirjoitettu suomeksi monia artikkeleita, joita voit halutessasi lukea täältä.

Rentouttavaa viikon alkua kaikille!

Kommentit

 • Nimetön Liisa

  Tosi kauniin värisiä ja huippu idea! Täytyy ehdottomasti ottaa omassakin ryhmässä käyttöön. Myös plussaa siitä, että on helppoja tehdä.

   1
  • Sonja Suomela

   Huippuidea! Aina oppii jotain uutta 🙂 Täytyykin kertoa tästä kummilasteni äidille!

    0
   • Anni

    Kiitos! Kiva kuulla, että tästä voisi olla iloa 🙂

     0
 • Nimetön Noora

  Oon nähnyt semmoisia sensor bag juttuja aiemmin, mutta tämmöinen pullo vois olla kätevä. Ei pelota, että hajoaa niin helposti kuin pussi.

   0
  • Anni

   Joo, niitäkin olen nähnyt mutta juuri samasta syystä olen tehnyt mielummin näitä pulloja 🙂 tää on myös näppärä ottaa mukaan!

    0
  • Suvi

   Ihana idea. Testiin menee omassa päikyssä.

    0
 • Nimetön Miia

  Tosi hyvä idea! Kokeilen. Mistä olet löytänyt nuo pullot?

   0
  • Anni

   Kiitos! 🙂 Pullot olen tilannut aliexpress:ltä. Vastaavia pulloja löytyy kyllä varmasti lähempääkin. 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.