VALIKKO
18.8.2018 20:51

Tilkut hyötykäyttöön! 5 x vinkit tilkkujen käyttämiseen päiväkodissa

Ompelua harrastavalla kaapit täyttyvät nopeasti niin kankaista, kuin myös tilkuistakin. Silloin tällöin yritän itse saada vähän tyhjennettyä tilkkulaatikkoa. Sen lisäksi, että tilkkuja kertyy ommellessa, ostin (joo ostin oikeasti, kankaita kun ei koskaan ole liikaa..) keväällä Eurokankaasta kahdella eurolla pienen pussin, johon sai penkoa laarista tilkkuja pussin täydeltä. Korissa oli kohtalaisen suuria kankaan paloja, joten ajattelin laittavani tilkut hyötykäyttöön, kun palaan lomalta töihin.

Ompelin ja askartelin muutamia kivoja juttuja päiväkodille, kaikki kankaat hyötykäytin ostamastani Eurokankaan pussista. Tilkut ovat kaikki joustamattomia, erilaisia sekoitteita. Listasin tähän alle muutamia ideoita kuinka laittaa hieman suuremmat tilkut hyötykäyttöön päiväkodissa.

Pussukat

Eri kokoisia pussukoita tarvitaan päiväkodissa kaikenlaiseen säilytykseen. Näissä voi säilyttää kaikkea lorukorteista leluihin. Toisen näistä tein osittain ”tilauksesta”, kun työkaverini ehdotti, että ompelisin henkilökunnan vessaan pussukan naisten tarvikkeille. Vessassa kun ei ole mitään hyllyä tai kaapistoa, missä tavaroita säilyttää. Nämä pussukat on tosi helppo ommella; sivu- ja pohjasaumojen lisäksi ommellaan vain nauhakuja. Pohjaan voi ommella kulmat halutessaan, tuohon liilan sävyiseen jätin ne tekemättä. Nauhana voi käyttää vaikka silkkinauhaa. En lisännyt kumpaankaan näihin lukkoa, sillä toista ei tarvitse saada pysymään kiinni ja toisessa riittää, että solmii nauhat rusetille.

Kynäpurkit

Nämä ovat tosi näppärä pieni käsityöprojekti, joita olen jo koululaisena askarrellut itselleni. Kynäpurkit eivät vaadi ompelua ollenkaan. Muutaman tyhjän peltipurkin päälle yksinkertaisesti liimailin erikeeperillä kankaat. Peltipurkkien suulla olevat hammastukset kannattaa painaa alas pihdeillä. Leikkasin päälle liimattavista kankaan paloista sen verran suuret, että sain liimalla sekä pohjaan, että purkin sisälle paineltua pienet suikaleet. Näin kangas pysyy paremmin paikallaan. Samantyylisiä purkkeja voi askarrella vaikka juuri koululaisen kanssa hänen työpöydälleen.

Hiusdonitsit

Käyttääkö näitä enää kukaan? Itse en ainakaan, mutta halusin silti kokeilla näiden ompelua. Donitseissa pääsee hyödyntämään suikaleen muotoisia tilkkuja ja ainoana lisänä tarvitaan kuminauhaa. Olen kokoamassa ammattileikkejä meille töihin, joten nämä todennäköisesti päätyvät salonki/kampaamoleikkiin. (Aiheesta lisää myöhemmin syksyllä) Ohjeen hiusdonitsin ompeluun löydät täältä.

Meikkipussi

Tämänkin tyylisiä pussukoita voi hyödyntää monella tavalla. Ajattelin laittaa tämän kyseisen pussukan yllämainitsemaani salonkileikkiin, ehkä hiustarvikkeiden säilytystä varten. Meikkipussin ompeluun ei tarvita tilkkujen lisäksi kuin vetoketju. Erilaisia ohjeita meikkipussien ompeluun löytyy pilvin pimein, omani teen kuitenkin aina samalla simppelillä tavalla. Vetoketjun ommeltuani kahteen palaan, ompelen yhteen sekä sisä-, että pohjasaumat. Lopuksi ompelen pohjaan vielä kulmat.

needles and roses Hernepussit

Olen ommellut neliön muotoisia hernepusseja aiemmin Vallilan kauniista raparperin alla-kuosista. Tällä kertaa halusin testata Hääräämö-blogin ohjeella tetran muotoisia hernepusseja. Täytin hernepussit riisillä, koska sitä sattui olemaan askartelukaapissa. Näitä tuli yhteensä 15 kappaletta, olisin tehnyt enemmänkin, mutta täyteriisi loppui kesken. Hernepusseilla voi tehdä lukemattomia juttuja lasten kanssa, haluankin päästä kokeilemaan, miten nämä tetrat eroavat perinteisistä neliön muotoisista.

Näiden kaikkien lisäksi olen ommellut tilkuista päiväkotiin muun muassa organza-huiveja, eri kokoisia kangaskasseja lasten leikkeihin ja säilytykseen, lorupusseja sekä verhot ja essun kotileikkiin. To do-listalla on vielä unimaskeja aistitehtäviin.

Miten Sinä laittaisit tilkut hyötykäyttöön?

Kommentit

 • Nimetön Minna

  Ihania ideoita!

   0
  • Anni

   Kiitos paljon! 🙂

    0
 • Rosa

  Nuo kynäpurkit kelpaisivat todella ihanasti myös meikkisiveltimille!

   0
  • Anni

   Tosi hyvä idea!

    0
 • Nimetön Lilli-ope

  Hyviä ideoita, ainakin kynäpurkit ja pussukat laitan heti listalle!

   0
  • Anni

   Kiva kuulla! 🙂 kuulen mielelläni millaisia lopputuloksia olet saanut aikaan.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.