VALIKKO
18.5.2018 22:47

Varhaiskasvattajan aarreaitat top 5

Rakastan erilaisia listoja, sen varmaan kaikki jo tiesivätkin. Siksi olenkin jo jonkin aikaa miettinyt, että voisi olla hauskaa kirjoittaa silloin tällöin sen hetkiset top-juttuni listaksi. Mielestäni top-listat ovat tosi kiva tapa tuoda esiin omia ideoita ja vinkkejä, sekä löytää muiden hyväksi havaitsemia tuotteita tai palveluita. Itse tykkään sekä lukea, että tehdä listoja. Omia top-listojani ajattelin kirjoitella noin kerran kuussa, milloin mistäkin ajankohtaisesta aiheesta.

Aloitankin listalla aiheesta, joka on minulle tärkeä, ja jonka parissa teen listoja jo valmiiksi todella usein. Eli tietenkin, työni päiväkodissa. Alla siis listattuna viisi paikkaa tai palvelua, josta kannan kotiin kaikenlaista sälää tai ammennan inspiraatiota.

1. Ikea

Tuolta jättisuuresta sisustustavaran liikkeestä löytyy todella hyviä juttuja, joita voi päiväkodissa hyödyntää. Olen roudannut kassikaupalla tavaraa omaan ryhmääni. Lelut tietenkin ovat yksi aika päivänselvä asia, ja Ikean lastenosastolta saa tosi kivoja juttuja. Itse pidän värikkäästä helmitaulusta, paksuista muistipelikorteista, pehmeistä hedelmistä ja kasviksista sekä muoviastioista, joita ei varsinaisesti lasketa leluiksi. Kuuden värikkään kulhon setti sopii hyvin esimerkiksi erilaiseen värilajitteluun. Lisäksi tietty kaikki säilytysrasiat ja muut ovat käteviä.

2. Blogit

Erilaisia, aiheesta ja ohi aiheen kirjoittelevia blogeja löytyy paljon. Luen paljon muiden blogeja, pysyn samalla myös vähän ajan tasalla siitä, mitä aiheita yleisesti blogeissa lueskellaan, mutta enimmäkseen rakastan kauniita kuvia, inspiroivia kirjoituksia ja hyviä vinkkejä. Blogeista löytyy hurjat määrät ideoita ja inspiraatiota, hyviä esimerkkejä ovat mm. Punatukka ja kaksi karhua- blogin kuvallinen ohje käytännölliseen pikkupussukkaan, Hääräämö-blogin matikkalegopeli sekä Värinauttien materiaalipankki ja vinkit. Mikäli Sinulla on tiedossa jokin hyvä blogi päiväkodin arkeen liittyen,  vinkkaa siitä mulle kommenttiboksissa (omaa blogia saa myös mainostaa!), niin otan seurantaan!

3. Flying Tiger Copenhagen

Ah, tuo pienen tilpehöörin luvattu maa! Rakastan Tigerin sesonkien mukaan vaihtuvaa valikoimaa. Tigerista kannattaa tietenkin hamstrata erilaisia askartelutarvikkeita, mutta myös pienet pelit ja lelut ovat kivoja. Mulla on matikkanopat, tavalliset arpakuutiot, lasikuulat, säilytysrasioita, viiden suora, peruspelikortit, glitterliimat… Lista jatkuu loputtomiin. Mielikuvitusta käyttämällä voi myös löytää yllättäviäkin ideoita. Olen itse esimerkiksi vienyt töihin pienen maalipaletin nappilajittelua varten. Sesonkiin liittyviä asusteita on kiva myös käyttää lasten kanssa erilaisissa leikeissä, poron sarvet, hassut hatut ja silmälasit ovat hittituotteita! Tigerin aukeavista korteista olen askarrellut, leikkaamalla kuvakannesta postikortin kokoisen. Mulla on nippu postikortteja, joita käytän myös päiväkodissa erilaisiin juttuihin. Niistä tulossa myöhemmin lisää, joten laitahan blogini seurantaan!

4. Kirpputorit ja kierrätyskeskukset

Käyn suurinpiirtein parin viikon välein vähintään yhdellä kirpputorilla ja mieheni kanssa pidetään noin kerran kuussa kirppispäivä, jolloin kolutaan useampia eri kirppiksiä ja kierrätyskeskuksia. Pyrimme käymään mahdollisimman paljon uusilla kirppiksillä ja näin keväällä ja kesällä myös pihakirppiksillä ja muissa tapahtumissa. Sen lisäksi, että löydän aarteita kotiin, pidän aina silmät auki päiväkodin arkea ajatellen. Useimmiten kirpputoreilta ostan lasten pelejä ja kirjoja, mutta satunnaisesti tarttuu mukaan myös pieniä leluja, muki tai muu tavara. Minulla on pelien suhteen käynyt tosi hyvä tuuri, lähes kaikki kirpparilta ostamani on aina ollut ehjiä, eikä osia ole puuttunut.

5. Facebook

Naamakirja on täynnä hyviä ryhmiä varhaiskasvattajille, kirpputoriryhmistä materiaali- ja ideapankkeihin. Seurailen ryhmiä aktiivisesti ja silloin tällöin itsekin postailen joitakin vinkkejä. Kirpputoriryhmistä voi löytyä kaikenlaista tavaraa, cd-levyistä käsinukkeihin! Materiaalipankit taas ovat pullollaan loru- ja lauluideoita, askarteluohjeita, linkkejä ja keskustelua erilaisista ajankohtaisista ja sesonkiin kuuluvista aiheista.

Mitä mieltä olet tästä listasta? Haluaisitko kuulla samanlaisia vinkkejä lisää?

EDIT: Koska tästä ”päiväkodin täti”- ilmaisusta on nyt useampi minulta erikseen kysynyt, niin avaan sitä vähän. Minusta on käytetty joskus tuota ilmaisua ja käytän sitä myös itsestäni välillä leikkimielisesti. En koe sen olevan millään tavalla loukkaava tai stereotypinen, mutta en myöskään suosittele tädittelemään tuntemiasi varhaiskasvattajia, sillä kaikki eivät siitä pidä. Blogini on kirjoitettu huumorilla ja pyrin myös suhtautumaan työhöni pilke silmäkulmassa. 

Kommentit

 • Nimetön ~Johanna

  Kiitos, hyviä ideoita tarttui mukaan omien lasten kanssa touhuiluun 😀

   0
  • Anni

   Tosi kiva kuulla! 🙂

    0
 • Nimetön Päiväkotitäti

  Olipas mainio lista, pitääkin ruveta seuraamaan tätä blogia! 🙂

   0
  • Anni

   Kiva kuulla, että pidit! 🙂 Tervetuloa seuraamaan, kevään ja kesän aikana tulossa vielä hauskoja tekstejä aiheesta!

    0
 • Nimetön Varhaiskasvattaja

  Pakko kysyä saatko työpaikaltasi rahan noihin hankintoihin vai ostatko ihan hyvää hyvyyttäsi omilla rahoilla? Paljon törmännyt tähän, että omilla rahoilla ostetaan. Itse en ihan periaatteesta osta, vaikka monesti harmittaakin juuri kirppareilla, ikeassa ja tigerissa. 😀

  Meillä kunnallisella myös hyvin säänneltyä mistä hankinnat tehdään, vaikka muualta saisi laadukkaampaa edullisemmin.

  Pakko sanoa vielä, että vähän tuo tädittely pistää silmään. En ole blogiasi sen enempää lukenut, enkä tiedä jos olet asiaa jo jossain selittänyt. Mutta eihän missään raksallakaan ole raksasetiä…

   0
  • Anni

   Hei! Valitettavasti tämän tyyppisiin hankintoihin rahat menevät omasta pussista. Merkitsen kuitenkin kaiken, joten tavarat pysyvät ominani enkä lahjoita niitä päiväkodille. Ihan oman ryhmäni lasten (sekä vähän myös aikuisten) iloksi ostan. En koe, että se on suuri menetys kukkarolleni, vaan saan siitä itsekin iloa työhöni.
   En ole tuota täti-ilmaisua selittänyt aiemmin, mutta kiitos vinkistä! Lisäsin nyt lyhyen lopputekstin postaukseen aiheesta. Itse en koe sen olevan millään tavalla loukkaava tai muutakaan, vaan leikkimielisenä ilmaisuna sitä välillä käytän. 🙂 ymmärrän kyllä, että se ei toki kaikkia miellytä, mutta tässä postauksessa viittaankin sillä itseeni.

    0
 • Nimetön Täti

  Pidän kovasti näistä vinkeistä ja lukisin mielelläni lisää samanlaisia! 🙂

   0
  • Anni

   Ihana kuulla! Lisää vastaavanlaisia on kyllä tulossa, lähempänä kesää 🙂 tervetuloa lueskelemaan!

    0
 • Nimetön Nimetön

  Huippuja vinkkejä! Itse myös ostan tavaroita ryhmälleni, eikä minua haittaa yhtään.

   0
  • Anni

   Kiitos! Minä laitan aina tavaroihin ostaessani kyllä nimeni, niin että saan joskus myös tuotua tavarat tarpeen tullen kotiin. Koen saavani työstä enemmän irti silloin, kun sijoitain muutamia euroja silloin tällöin tavaroihin. Joten minuakaan ei haittaa ollenkaan. 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.