VALIKKO
27.9.2018 20:38

Mitä luonto sinulle merkitsee? Ylen Mennään metsään-kampanja & 4x vinkit lasten metsäretkiin

Kuulutko sinäkin niihin, jotka rakastavat viettää aikaasi metsässä? Oli se sitten rauhaisaa kävelyä ja hiljentymistä, pajunkissojen keräämistä pääsiäisenä tai suunnistamista? Sienestätkö kenties joka syksy?

Ylellä on käynnissä Mennään metsään-kampanja, jonka tarkoitus on kartoittaa suomalaisten jokamiehenoikeuksien käyttöä. Ylen sivuilta löytyy laskuri, johon voit merkitä luontokäyntisi ajalta 24.9-7.10. Mennään metsään-kampanja pyrkii saamaan jokamiehenoikeudet Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Näin jokamiehenoikeudet saataisiin paremmin turvattua, sillä niistä ei ole yhtenäistä lainsäädäntöä. Unescon listalle pääsevät kuitenkin vain ne perinteet, joita kansa oikeasti arvostaa, joten jokaisenn metsässä käynnin merkkaus on tärkeä! Lisää jokamiehenoikeuksista voit lukea Suomen elävän perinnön kansallisesta luettelosta, jonka löydät täältä.

Itse pienessä kunnassa kasvaneena minulla on paljon lapsuusmuistoja, jotka liittyvät jollain tavalla metsään tai luontoon. Mielestäni Suomen luonto ja metsät ovat arvokkaita asioita ja toivon saavani itse ainakin nauttia niistä tulevaisuudessakin. Nykyään nautin luonnosta ja metsästä usein; käyn koiran ja puolison kanssa lenkillä, kerään mustikoita, retkeilen päiväkodin lasten kanssa, valokuvaan, nautin. Joten, kun kuulin tästä kampanjasta, päätin heti sekä osallistua, että jakaa tietoa myös muillekin!

Retket luontoon ovat maailman laajimpien jokamiehenoikeuksien lahja, suomalainen itsestäänselvyys.

Tiina Klementtilä / Yle

Mennään metsään-kampanja päiväkodissa x4

No tietenkin, halusin ehdottomasti viedä aiheen myös työpaikalleni päiväkotiin. Alla muutamia ideoita siitä, miten aihetta voi käydä lasten kanssa läpi ja kuinka edesauttaa Ylen kampanjaa.

Metsäretket ovat yleensä todella mieluista tekemistä lapselle. Metsässä voi leikkiä, seikkailla ja pelata. Metsässä voi rakentaa majoja, pitää lauluhetken, syödä eväitä ja kerätä luonnon antimia, kuten lehtiä (varsinkin näin syksyllä, kun luonto on kauneimmillaan!) ja marjoja. Retken voi järjestää myös sisällä, voidaan rakentaa maja ja nuotio, leikkiä että ollaan intiaaneja trooppisessa sademetsässä.

Aina ei tarvitse olla suurta määrää aikuisen keksimää ohjelmaa, vaan metsä voi olla myös lapsen paikka päästää oma mielikuvituksensa valloilleen. Mikäli kuitenkin haluat järjestää lapselle jotain kivaa puuhaa, lue eteenpäin ja kurkista loput vinkkini.

1. Lauluhetket metsässä riemastuttavat!

Piirissä istuminen porukalla ja tuttujen luonto-aiheisten laulujen laulaminen ja leikkiminen metsässä antaa lauluhetkellekin uudenlaisen ilmeen. Mukana voi olla loru- tai laulupussukka tai mikäli tykkäät neuloa, vaikka yllä olevassa kuvassa näkyvä hiha-asia. Neuloin säärystimen, johon ompelin kiinni nappeja. Jokaisessa napissa lukee jokin lastenlaulu ja näin saavat lapset valita haluamansa laulun, ”nappia painamalla”. Tämän loistavan idean sain pari viikkoa sitten, kun työpaikkani kehittämispäivänä osallistuin koulutukseen, jonka vetäjänä toiminut lastenhoitaja Kati Raitio esitteli itse tekemiään laulusukkia.

2. Värisuunnistusta

Värisuunnistusta olemme ryhmäni lasten kanssa tehneet ympäri vuoden. Syksyllä luonto on pullollaan kauniita värejä, joita lasten kanssa voi etsiä. Voit askarrella erilliset kortit väripaperista laminoimalla tai yhden suuren värikartan, jota käyttää. Suuren värikartan voi levittää maahan ja pyytää lapsia tuomaan sen päälle eri värisiä asioita. Erillisten korttien kanssa lasten on helppo etsiä värejä myös paikoista, joista värejä ei välttämättä saa mukaansa. Kortit mahtuvat myös mukaan paremmin, sillä ne kulkevat vaikka taskussa.

3. Keskustelua ja keräämistä

Keskustelu metsässä, metsästä, riippuen lasten ikähaarukasta. Lasten kanssa voi jutella siitä, mitä he tykkäävät tehdä metsässä, mitä luonnossa voi tehdä ja toisaalta myös, mitä ei voi. Myös jokamiehenoikeuksista ja siitä, mitä ne tarkoittavat, voi jutella lasten kanssa.

Luonnosta voi kerätä materiaalia erilaisia projekteja varten; askartelut, taidenäyttely, virpomisoksat, sekä maistella metsän antimia, kuten mustikoita, ketunleipiä tai puolukoita.

4. Media metsässä

Mediaa kannattaa ehdottomasti hyödyntää, varsinkin tämän kampanjan merkeissä. Jokainen lapsi voi retkeltä palattuanne itse merkitä metsäkäyntinsä Ylen laskuriin. Tämä on mahtava tapa näyttää lapsille, että tietokoneella tai tabletilla voi tehdä myös muutakin, kuin pelata pelejä. Merkkauksen jälkeen heille tietenkin tulostetaan kampanjaan kuuluvat diplomit!

Tabletilla tai puhelimella voi yhdessä kuvata metsästä löydetyt sienet myöhempää tarkastelua varten tai etsiä vastauksia lasten kiperiin kysymyksiin, kuten ”Minne perhoset menevät talveksi?”

Lue lisää aiheesta ja osallistu Sinäkin kampanjaan täällä.

Kommentit

 • Diiskuneiti

  Rakastan luontoa ja metsää. Metsässä kävely saa unohtamaan kaikki arjen asiat ja usein luonto onkin ainoa keino rauhottumiseen 🙂

   1
  • Anni

   Samoin! Kaikkein paras paikka koiran kanssa lenkkeilyyn on metsän rauha!

    0
 • Liisa

  Metsä ja luonto on mulle tai oikeastaan koko meidän perheelle aivan henkireikä. Viime viikkoina luontoharrastukselta on parhaimpia hetkiä häirinneet hirvikärpäset, argh!!!

   1
  • Anni

   Ymmärrän, monelle se on. Kannattaa osallistua tuohon kampanjaan!
   Ne on kyllä inhottavia! Onneksi niitä ei ole ympäri vuoden.

    0
 • Elli Leppiniemi

  Mä kuulinkin tästä ekaa kertaa vasta sun kautta! Mutta niin tärkeä asia, täytyykin laittaa korvan taakse. Oon koko lapsuuteni asunut ihan korvessa metsän keskellä, ja nyt kaupunkilaisena sinne kaipaa aina toisinaan takaisin<3

   1
  • Anni

   Samoin, metsä on ollut lapsena yksi mun lempipaikoista leikkiä! Koen itsekin tämän todella tärkeäksi asiaksi ja siksi halusinkin asiaa jakaa. Kivaa, että olen tavoittanut sellaisia, jotka eivät kampanjasta vielä tienneet!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.