VALIKKO
23.1.2016 11:47

Jäälyhdyt mun makuuni.

Jäälyhty. Lapsuudessa sellaisia tehtiin kotipihaan, ja jäätymässä oli ämpäreissä monta litraa vettä. Kuinka se jäälyhty sitten tehtiinkään? Ohjeita tähän nostalgiseen talviseen lyhtyyn on pilvin pimein, ja tunnustan että itsekin kurkkasin miten se ”oikeaoppisesti tehdään”. Tässä muutamia seikkoja mitä löysin tekemiseen: Jätä ämpärillinen vettä jäätymään pakkaseen ulos joiksikin tunneiksi. Tarkkaile jäätymistä, kun reunoilla on n. 2senttiä jäätä, se riittää. Käy kokeilemassa jäätymistilannetta välillä hölskyttämällä ja kääntelemässä ämpäriä.  Suurin virhe on jättää jäälyhty jäätymään pakkaseen koko yön ajaksi. Älä anna jäätyä kokonaan. Varo ettei ämpäri halkea.

Voiko se jäälyhdyn tekeminen olla niin vaikeaa?

Nimittäin mä olin melkoisen inspiroitunut jäälyhdyistä koristeltuna servettipapereilla, ja kun mä saan jonkun ”pakkomielteen” päähäni – mun on yksinkertaisesti vain pakko toteuttaa se. Mä lueskelin ohjeita jäälyhdyn tekoon, ja kummastelin kuinka tarkkaa senkin tekeminen on nykyään. Lapsuudessa täytettiin ämpäri vedellä, laitettiin yöksi ulos pakkaseen ja aamulla kaadettiin ylimääräiset vedet ulos – se oli siinä. Ja tuolla kaavalla minäkin valmistelin juuri viikonlopulle muutamat jäälyhdyt, nimittäin meillä vesiämpärärit olivat yön ulkona, uhmasin sitä ohjetta jossa sanottiin että ämpäri voi haljeta. Aamulla tehtiin pieni reikä pintaan, josta valutettiin ylimääräinen vesi pois ja nostettiin jäälyhdyt ämpäristä ylös ja takaisin ulos. Halusin testata servettipaperin kiinnittämistä jäälyhtyyn, eikä testaus ollutkaan ihan täydellinen nappisuoritus, mutta testaus kuitenkin. Ja hyvin ne servettipalaset paikoilleen jäätyivät.

DSC_0234 DSC_0237

DSC_0246

Mä leikkasin serveteistä halutunlaisia palasia, ja kiinnitin suihkepullon avulla ne jäälyhdyn pintaan. Tärkeää on poistaa serveteistä kaikki ylimääräiset kerrokset, ja kiinnittää vain se päällimmäinen kerros reilulla vedellä, jotta servetti kokonaan kastuu. Se kiinnittyy hetkessä pakkasessa jääkylmän lyhdyn pintaan, mutta repeää todella HERKÄSTI. Ja pieni varoitus, nimittäin vielä herkemmin jäätyy omat sormet tässä puuhassa! Mutta on ollut naapureilla ihmettelyä meidän jäälyhdyissä.

DSC_0242 DSC_0242-001 DSC_0248

Joko sä olet kokeillut näitä jäälyhtyjä?

Kommentit

 • Johanna

  Ihana oli tuo viimeinen ☺

  • Henna

   Voi kiitos! Yllättäen Marimekon servetti 🙂

 • Jaana M.

  Ihanaa, vihdoin mä tänne löysin. Viime viikon oon ollut flunssassa ja bloggailu on ollut minimaalista. Aloin nyt sun lukijaksi. Onko sulla lukijapalkkia tässä Stooryssä? Ihania jäälyhtyjä kerrassaan! Tuuhan sinäkin kylään 😀

  • Henna

   Kiva kun löysit tänne! <3
   Jäälyhdyt oli todella helppoja toteuttaa. Lukijapalkkia ei ainakaan vielä ole, täytyykin kysellä sitä 😉

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.