VALIKKO
20.3.2017 14:01

Gluteeniton?

Nykyään minunkin lähipiirissä, ystävissä, työkollegoissa on keliakiaa sairastavia, sekä niitä jotka suosivat gluteenittomia tuotteista omista syistä. Mä tunnustan, että olen mieltänyt gluteenittomuuden monesta asiasta kieltäytymiseen sekä hankalaksi toteuttaa. Kuinka mä pärjäisin ilman sitä ja tätä. Millä mä korvaisin sen ja sen. Mikä oikeastaan sisältää gluteenia? Onko perunassa gluteenia? Ja ties kuinka monta kysymystä, ja yhtä monta vastausta – ja monta asiaa viisaampana. Sitä sanotaan, ettei ole tyhmiä kysymyksiä, vaikka välillä itsestäni tuntui kyllä vähän tyhmältä..

MINUSTAKO GLUTEENITON?

Vuosi taaksepäin helmikuussa mustat pilvet iskivät päällemme, ja jouduimme melkoiseen sairaalakierteeseen juniorimme kanssa. Takana on lukematon määrä magneettikuvia, ultrausta, verikokeita, lääkäriaikoja ja vaikka sun mitä. Tyttäreni sairastaa kroonista sairautta, johon lääkkeitä on syöty taukoamatta viime vuodesta ja ennusteena kenties koko loppuelämä. Tyttären tilanne on se, ettei nykylääkkeet muuta tilannetta, mutta pitävät sen jokseenkin stabiilina ja vievät kivun pois. Kuitenkin veriarvot, tulehdusarvot, ovat jatkuvasti melkoisesti koholla. Sentään magneettikuvat ovat sinänsä puhtaat, eikä uusia xxx ole muualla kropassa kuin samaisessa paikassa kuin lähtötilanteessa. Kuulin ystävältäni, että he ovat saaneet isoja muutoksia veriarvoihin ja erityisesti tulehdusarvoihin, kun olivat jättäneet viljat ja sokerin pois. Pystyisinkö minäkin siihen? Onko se kuinka vaikeaa? Helpottaisiko lapsen tilannetta, olisiko sillä oikeasti positiivista vaikutusta? Olisi varmasti aikuisena hyvä näyttää omaa esimerkkiä, ja tehdä sama ruokavalion muutos? Pystynkö itse siihen? No nyt se mitataan, kokeillaan!

” Gluteenipitoiset viljat kuten vehnä ja ruis muuttuvat suolistossa sokeriksi ja sokeri taas nostaa veren sokeriarvoja ja elimistön insuliinitasoja. Jatkuvasti korkea insuliinitaso elimistössä puolestaan aiheuttaa kroonista tulehdusta, jolla on yhteys moniin sairauksiin..” Selkeästi tämä jakaa kahteen ajattelijat, sillä selkeää syy yhteyttä moniin sairauksiin ei lääketieteellisesti ole todistettu. Mutta sinä päivänä, kun kuulin, että tyttären kohdalla hoitosuunnitelmaa muutetaan uuteen suuntaan, päätin samantien kokeilla myös tämän gluteenittoman tien. Ja ihan oikeasti, ruokakaupoissa on valtava valikoima gluteenittomia tuotteita. Osa tuotteista maistuu mielestäni jopa paremmaltakin gluteenittomana!

MITÄ JA MITEN?

Tietenkin ennakkoluuloja oli neidillä, sekä minulla, mutta helppoa tämä on ollut. Mielestäni ainakin kotipaikkakunnallani parempi, tai keskitetympi, gluteenittomien tuotteiden valikoima on Citymarketissa. Citymarketin valikoimaan on myös mahdollisuus vaikuttaa asiakaspalautteen kautta. Ja mitä sitten tulee siihen sokerittomuuteen, siitä en päättänytkään mitään absoluuttista 0 -toleranssia, vaan mahdollisimman minimiin pääsemistä. Olemme melkoisia sokerihiiriä, joten tää vaatii eniten sitä mielenhallintaa ja psyykkausta. Mutta, en tiedä onko sillä mitään yhteyttä vai ei, että nykyisellä gluteenittomalla ruokavaliolla ne makeanmieliteot ovat myös jääneet vähäisemmiksi. Yhdessä neidin kanssa päätimme, että virallinen namupäivä olisi kerran kuukaudessa. Jo pelkästään kerran viikossa karkkipäivä olisi ollut iso muutos, sillä sokeria nautimme lähes joka päivä nykymenolla ja sen kyllä huomaa jo ulkomuodostanikin..

Mä olen todella positiivisesti yllättynyt, kuinka paljon valikoimaa gluteenittomista tuotteita löytyy kaupan hyllyiltä sekä pakastealtaista. Myöskin Hartolassa on leipomo, josta saa gluteenittomia tuotteita ja viime viikolla työmatkalta palatessani, pysähdyin ostamaan muutamia tuotteita kotiin. Meillä on valmistunut gluteenitonta pitsaa, erilaisia piiraita, sämpylöitä, tortillapaistosta – eli juurikaan ei ole tarvinnut tehdä kompromisseja, vaan koko perhe ollaan pystytty syömään samoja ruokia. Enää ei juniorin tarvitse varmistaa ”onko tämä gluteenitonta” vaan se on huomioitu myös isovanhempien luona.

Sen verran täytyy kommentoida, että kun nyt reilu pari viikkoa gluteenittomuutta on takana, huomaan ettei ruokapaikoissa täysin osata huomioida tätä gluteenittomuutta. Esimerkiksi viime viikon ravintolaillassa ei gluteenittomille löytynyt erikseen omaa leipää, vaan minulle tarjottiin illallisen kaveriksi gluteenitonta näkkileipää. No kyllähän sekin minulle kävi, vaikka herättikin hilpeyttä illallispöydässä. Samoin kuin neidin koulussa hänellä ei ole oikeutta gluteenittomaan ruokavalioon, ellei erikseen ole lääkärin todistusta tms. Kyseinen ruokavalio on kalliimpi, ja tästä syystä tulisi todistus olla. Lääkärin asenne tätä gluteenittomuutta kohtaan oli ehkä hiukan välinpitämätön, ettei tästä ole mitään hyötyä meidän tapauksessamme. Joten se todistus jäi saamatta, ja on juniorin oma valinta jatkaako vai ei. Kaikenkaikkiaan erityisen ylpeä olen junioristamme, joka itse on asennoitunut tähän täysillä ja tottakai toivoinkin, että saisimme tuloksia onko ruokavaliolla vaikutusta myöskin veriarvoihin. Ja ainakin tietty tulehdusarvo oli laskenut, mutta se saattoi olla myös sattumaa, tai sitten ei. Itse ainakin jatkan gluteenittomalla tiellä, sillä sellainen turvotus on poissa ja muutenkin olen saanut omaan ruokavaliooni sopivasti haastetta ja uusia tuulia!

Kommentit

 • Elina

  Gluteeniton ruokavalio ei ole vaikeaa noudattaa, kaupoista oikeasti löytyy hyviä tuotteita. Esimerkiksi Moilasen tortillat (pakaste) on mielestäni paljon parempia kuin ne tyhjiöpakatut normitortillat ja pakastettu Daim-kakku on hurjan hyvää. Blogistani löytyy muutamia gluteenittomia ohjeita tunnisteella Gluteeniton, jos haluat käydä kurkkaamassa 🙂
  http://elinamaista.blogspot.fi

  • Henna

   Mahtavaa, ehdottomasti käyn kurkkii 🙂

 • hannank

  Myös multa on mahdollista tilata gluteenittomista raaka-aineista tuotteita jos alkaa ’sitä’ hammasta kolottamaan. Muutakin kuin macaroneja! 😉

 • Tiia - Littlebigthings

  Voitas lähteä joku päivä yhessä kauppaan niin voin näyttää omat lempparit ja sit ne mitä kannattaa jättää ostamatta 🙂

  • Henna

   Ehdottomasti Tiia. Otan apua ja vinkkejä vastaan <3

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.