VALIKKO

Kun kipu on sietämätöntä..

Kuinkas mulle kävikään?

Sanottaisiinko niin, että tällä hetkellä tilanne on se, että oon saanut riesaksi sellaisen kiputilan, joka on aivan sietämätöntä. Mä aloin kipuilee maanantaina tai tiistaina, kun oikeassa jalassa alkoi tuntumaan repimistä ja viiltelyä. Kipu paheni urheilun yhteydessä, pelkkä koirien iltalenkki sai mut pyörimään kaksin kerroin lattialla ja miettimään olisiko aika soittaa ambulanssi. Silti mä päätin, että mä katson huomiseen. Kaksi iltaa samalla päätelmällä, kaksi valvottua yötä ja parin tunnin automatka kotiin tuntui siltä, että mun jalka räjähtää automatkan aikana – ja soitin ajan lääkärille.

Hiihdellen

Meidän perheessä on toinen neideistä hiihtoihmisiä, ja todellakin tykkää siitä hommasta. Toinenkin neiti saattaa yllättää ja kaivaa monot jalkaan, ja sitten se on menoa. Olen nyt pari-kolme talvea katsonut sivusta hommaa, ja kokeillut anopin suksia ja monoja (omaan jalkaan ehkä kaksi numeroa liian isot, eikä villasukkakaan ole auttanut..) siinä sivussa. Nyt kuitenkin tänä talvena ajatus hiihtämisestä, omasta suksisetistä, on kaivellut mieltäni. Onnekseni ystävissäni on sellaisia ammattilaisia, jotka osaavat auttaa suksien valitsemisessa ja yllättävän nopeasti löydänkin itseni minulle räätälöidyn valmispaketin kera urheilukaupan kassalta. Ja pari kertaa hiihtoja takana, innostus taitaa tosiaan olla löytynyt. Maltti on valttia kuitenkin, lämmittely ja varovasti aloittelu. Mulla on tapana rehkiä tosissaan, kun jotain liikuntaa harrastetaan – eli revitään sitten kaikki naisesta irti.

Kipuilua

En osaa sanoa, onko mun kipuilun syynä hiihto, salitreeni vai pitkät automatkat. Vai onko monen asian summa. Onpa miten on, ilmankin olisin mieluusti ollut. Mitä se lääkäri sitten perjantaina sanoi mun kipuilun suhteen? ”Tuntemattomuusta syystä johtuva iskiaskipu.” Vaikka mulla ei selkäkipuja ole varsinaisesti ollutkaan, mutta oikean jalan kipu on ollut aivan sietämätöntä. Vihlovaa, repivää, sellaista järkyttävää hermosärkyä. Luulin jo että, mun kaksi kertaa leikattu nilkka olisi oireillut taikka ennätin jo pelkäämään veritulppaa, mutten arvannut kipuilun syyn sijaitsevan selässä. Huomenna mulla on uusi aika lääkärille, ja pohditaan ainakin sitä että onko tarvetta kuvata minun selkääni. Mutta tuollaisen hermosäryn pahin piirre on se, ettei oikein missään asennossa ole hyvä olla eikä kipu jätärauhaan. Mä en mieluusti syö särkylääkkeitä, kuin ns. viimeisessä hädässä. Niinkuin nytkin. Toisaiseksi olen kipuun avun saanut lääkärin määräämistä tableteista, ja parina yönä olen saanut nukuttuakin.

Nyt sitten täällä ruudun takana ollaan hissukseen, ja jätetään nuo hiihtohommat sivuun kunnes lääkäri antaa taas luvan. Jos siellä on edes joku, joka kärsinyt vastaavasta vaivasta (iskias) tai on muutoin vinkata neuvoja, kuinka oloa helpottaa – vinkit otetaan vastaan!

Kommentit

 • Vaivasta kärsinyt

  Suosittelen lepoa. Jos kyseessä on esim välilevyn pullistuma, ei kannata tehdä mitään ennen kuin selkä on kuvattu, muuten pienilläkin liikkeillä
  voit pahentaa tilannetta. Kysy ja vaadi sitä kuvausta: paraneminen ei ala ennen kuin tiedetään mitä on vikana ja vaiva uusiutuu myös todella helposti. Venyttely muuten pahentaa myös todella paljon iskiasta. Suosittelen lepoa, vaihtelevia asentoja, makuullaan ja seisaallaan. Istuminen on myrkkyä.

  • Henna

   Kiitos! Istuminen tosiaan on myrkkyä ja auton ratissa istuminen on tuskaa. Katsotaan mitä tohtori huomenna sanoo.

 • Annukka

  Suosittelen lämpimästi käyntiä fysioterapeutilla. Toki lääkärilläkin kun kipu on noin voimakas mitä kuvaat, mutta olen varma että myös fysioterapiasta saisit ison helpotuksen. Siellä tarkalla tutkimisella ja liiketesteillä voidaan selvittää kivun alkuperä ja saat heti ekalla kerralla neuvoja joilla voit alkaa kuntouttamaan selkääsi. Älä huoli, vaikka oireet ovat hurjat ja kipu kova, oikealla hoidolla ja kuntoutuksella se saadaan varmasti hallintaan. <3
  T: yks fysioterapeutti 🙂

  • Henna

   Kiitos fyssari <3
   Ihmeellistä tässä on se, kun alkunalkaen mun selkä ei edes oireillut vaan tuo jalka. Malttia nyt matkaan. 😉

   • Annukka

    Sekin on ihan tyypillistä että oire tulee jalkaan vaikka itse kivun syy ei siellä olisikaan kun kyse on mainitsemastasi iskiastyyppisestä kivusta. 🙂 Onneksi sulla on lääkäri tulossa, pääset eteenpäin! Pidän peukkuja että saat kivun pian taltutettua. Tsemppiä! 🙂

 • Janita

  Täällä olis yks huolestunut tytär, jonka äiti juurikin odottelee nyt tietoa tuon saman ongelman kanssa, että joudutaanko leikkaukseen vai ei… Vieressä taas istuu fyssarimies, joka tosiaan komppaa täysin tuota Annukan kommenttia, että fyssarille vaan! Iskias oireilee juurikin jalassa ja äitikin olisi voinut välttyä leikkaukselta, jos olisi ajoissa aloittanut jumpat fyssarin kanssa. Kuvauttaminen on toki myös tärkeää, että tiedetään, mikä siellä vaivaa, jotta fyssari osaa antaa oikeat ohjeet. Tsemppiä! <3 Ja leikkaus on toki ihan se viimeinen vaihtoehto, eli ei hätää, meillä on vähän kriittisempi tilanne jo!

  • Henna

   Kiitti Janita! Mulla alkaa ens vkolla treffit fyssarin kanssa 😉

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.