VALIKKO
7.6.2016 17:58

No way!

Kaunis kesäilta. Sen voisi viettää vaikka Päijänteellä sisävesiristeillen, kuten minä tein viime viikolla. Jyväskylän satamasta hyppäsin Rhean kannelle ja nautin kauniista kesäillasta. Ja oikeastaan järvellä onkin aika mukavaa, se herätti myöskin muistoja omasta lapsuudestani.

http://www.matkarhea.fi/index.php?id=35

IMG_2443

Nyt jälkeenpäin, monta vuotta lapsuusvuosista vanhempana, osaisin arvostaa sitä mökkeilyä ja veneilyä. Lapsena ja nuorena mökkeily oli jotain sellaista, mistä en juuri tykännyt. Lähteä nyt jonnekin metsän keskelle ”ei-minnekään” ja käyttää ulkohuussia, pestä hiukset ”ämpärillä vettä niskaan”- periaatteella. Hyttysiä oli paljon, ja sauna oli kuuma, tosi kuuma. Sadeilmalla lämmiteltiin takan äärellä, paistettiin tikun nokassa makkaroita. Kesällä saatettiin muurikalla paistaa lettuja. Aggregaatilla saatiin hiukan sähköä mökkiin, ja voitiin viritellä pieneen matkatelkkariin kanava lähinnä uutisien katsomista varten. Sähköjä taikka juoksevaa vettä ei lapsuuden mökillä ollut laisinkaan, ja mökkitie oli möykkyinen niin että auton pohja otti kiinni. Mökkitiellä harjoiteltiin auton ohjaamista isän sylissä.

Toisaalta mökkeilyn juttu oli ehkäpä just se, kun ei voinut viettää aikaa ystävien kanssa. Piti tiskata käsitiskillä astiatkin. Koko ajan piti jotain tehdä. Just tällä hetkellä musta tuntuu, että vaikka mökki monesti onkin omakotitalon rinnalla toinen työmaa, niin osaisin nauttia siitä. Mutta ehdoton juttu olisi, että mökki olisi lähellä kotia, ettei välimatkaa olisi paljoa. Mökillä pitäisi olla rantaa, ehkä oma laituri. Mökille voisi sujahtaa työviikon jälkeen rauhoittumaan, ilman pakkoa jutella naapureiden kanssa. Mökille voisi kutsua ystäviä viettämään aikaa, ja sisustaa siitä oman näköisensä. Mulle mökki ei tarkoita sitä, että siellä pitäisi olla kaikki mukavuudet, kuten juokseva vesi, sisävessa taikka sähköt. Mökki ehkä on sananakin minulle sellainen nostalginen, siellä pitää olla sellaista aitoa lapsuudenmökin tunnelmaa.

Mitä taas veneisiin tulee, mökillä oli perinteinen soutuvene. Tappi piti muistaa laittaa paikoilleen. Vene piti työntää napakasti rannasta ja vetää pitkälle rantaan maahanpalatessa. Souteleminen oli aika rankkaa puuhaa, mutta järven selällä oli ihan kiva nautiskella aurinkoisesta kesäpäivästä. Ellei sitten vene keikkunut samalla, kun isäni tutki katiskan taikka verkkojen sisältöä. Oli tarkkaa mihin venettä ohjattiin, etteivät verkot sotkeutuneet. Pitikö sitten kääntää enemmän vasemmalle vai oikealle.

IMG_2441

Tuolta sisävesiristeilyllä ollessa tarkastelin Rhean kannelta ohi lipuvia veneitä. Haaveilin, että niin voisin itsekin viettää kesäpäivää, ajella vaikkapa Korpilahden satamaan. Mikään ihmeellinen ei sen veneenkään tarvitsisi olla, ehkä voisin mieluiten ajatella sellaista katollista jossa voisi vaikka nukkuakin. Eli ihan soutuveneellä ei tätä mun venehaavetta kateta. Mutta nämä on niitä ikuisuushaaveita, mökki ja oma vene. Liekö olen vain tulossa oikeasti vanhaksi, kun alan tällaisia miettimään? Aiemmin olisin varmasti voinut todeta ” no way! ”, mutta nyt on nyt, ja älä koskaan sano ei koskaan!

Kommentit

  • Nimetön Marjo / Life near London

    Ah, mökki ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Pintaongella laiturinnokassa, iltasoudut valoisissa kesäöissä ja nakupellenä saunasta uimaan. Ihan parhautta . Ja täydellinen nollauskeino. Meillä on tosin pitkä mökkimatka Britanniasta Keiteleen rannalle, mutta välillä onnistuu sekin .

    • Henna

      Kuulostaa juuri oikeanlaiselta!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.