VALIKKO
21.4.2017 15:51

Onko mulla oikeus?

Onko mulla oikeus olla sairas?

Tätä tulee usein mietittyä. Mä sairastan, se on fakta josta ei vain pääse eroon. Mutta onko mulla oikeus sairastaa? Saanko mä olla sairas?

Mun elämä on saanut hyvän alun. Rakastavat vanhemmat. Mahdollisuuden olla lapsi niin pitkään kun on tarvetta olla lapsi. Mahdollisuuden tehdä omia valintoja. Toki mä olen kohdannut elämässäni vastoinkäymisiä, osa niistä on aika isojakin. Mutta pääosin mun elämän puitteet ovat olleet aikas hyvät. Mä sain harrastaa, meillä oli aina ruokaa pöydässä sekä ehjät ja puhtaat vaatteet päällä. Miksi mä siis masennuin? Ja jo niin nuorena kuin 12-vuotiaana.

Kun opiskelin edellisessä koulussani tein harjoittelun nuorisokodissa. Niillä nuorilla oli kaikki mennyt niin päin prinkkalaa kun vain voi. Niillä nuorilla oli syytä olla masentuneita, syytä käyttäytymishäiriöihin ja muihin. Mutta samaan aikaan minä, hyvän elämän saanut nuori halusin vain olla kuollut. Oliko minulla oikeus siihen?

Entä nyt? Opiskelen jo toista ammattia, olen nyt unelmieni koulussa. Mulla ei oo rahahuolia. Mulla on ihania ystäviä ja vanhemmat joiden luona saan asua. Mun työharjoittelut menee hyvin ja mulla on kesäksi ihan mahtava työpaikka. Mutta silti mä valvon yöt ja mietin etten mä jaksa. Mä en vaan jaksaisi nousta ja hymyillä. Mä haluaisin vaan nukkua tän masennuksen pois.

Ja se mikä valvottaa öisin on ajatus siitä, onko mulla oikeutta? On ihmisiä keillä menee niin paljon huonommin kuin mulla, on ihmisiä joita elämä on vain lyönyt turpaan kerta kerran jälkeen. Ja silti mä sairastan masennusta. Silti mä tarvitsen lääkkeitä että saisin edes joskus nukuttua. Tarvitsen terapiaa että ymmärrän itseäni. Onko mulla oikeus, ei nyt valittaa, mutta, no, valittaa.

Tätä kysymystä oon miettiny monta pitkää vuotta ja oon ehkä saanut jotain selkoa siihen. Nää sairaudet ei katso ympäristötekijöitä. Niitä ei kiinnosta lyötiinkö sua lapsena vai saitko joka lauantai karkkipussin. Niitä ei kiinnosta olitko koulussa kiusaaja vai kiusattu. Niitä ei todellakaan kiinnosta opiskeletko unelmiesi alaa vai oletko koditon. Nää sairaudet on pelkkää kemiaa sun aivoissa.

Joten oikea kysymys kuuluukin, ketä kiinnostaa onko mulla oikeus?

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.