VALIKKO
8.1.2016 19:00

Vuosi ilman uusia vaatteita

IMG_20141013_184557

En ole erityisesti haasteihminen. Olen jättänyt aina väliin klassiset karkkilakot ja tipattomat tammikuut kuin myös modernit selfiehaasteet. Ainut haaste, johon olen osallistunut (jo kolme kertaa), on Docventuresin Lihaton Lokakuu. Vaikka en olekaan täysin kasvissyöjä, pyrin kasvissyöntiin ja yhä enemmissä määrin myös vegaaniuteen arjessani. (Aiheesta myöhemmin lisää.) Lihaton Lokakuu on useaan otteeseen sujunut hyvin (vaikka lipsahduksia on meinanut tulla yön pikkutunneilla Hesen jonossa) ja olen huomannut, että kyseisen haasteen avulla olen pystynyt vaivattomasti tiedostamaan kulutustottumuksiani pidemmänkin ajan kuin yhden kuukauden vuodesta.

Tästä monivuotisesta menestyksestä ja nykyisestä taloudellisesta (opiskelu)tilanteestani inspiroituneena aion tänä vuonna osallistua Siivouspäivän ja Yhteismaan yhteishaasteeseen Vuosi ilman uusia vaatteita. Haaste alkoi 1.1.2016 ja kestää koko vuoden 2016. Haasteen Facebook-eventistä (edellinen linkki) löytyy kaikki tarkemmat tiedot.

Haaste menee näin:

 1. Älä osta mitään uusia vaateita. Tähän kuuluvat myös kengät. Poikkeuksen tekevät alusvaatteet ja sukat, joita voi inhimillisyyden ja hygienian nimissä ostaa tarpeeseen. Kannattaa varoa, ettei rupea palkitsemaan itseään uusilla rintsikoilla tai boksereilla.
 2. Voit ostaa vaatteita käytettyinä esim. kirpputoreilta, sosiaalisen median kierrätysryhmistä, lainata tai saada kavereilta. Vaihtoehtoisesti voit vierailla (luvan kanssa) äidin/isän/siskon/veljen/mummun/papan vaatekaapilla. Etenkin, jos kaveriporukallasi on tulossa naamiaiset teemalla 70-luvun discobileet, vanhempien sukulaisten vaatekaapit voivat osoittautua todellisiksi helmiksi.
 3. Korjaa/korjauta rikkimenneitä vaatteita ja kenkiä. Suutarit ovat yleisesti ottaen kalliita joka puolella Suomea, mutta mikäli ostat etenkin laadukkaita nahkakenkiä, niitä kannattaa jo korjauttaa. Perusvaatekappaileita voi melko pienellä opettelulla parsia paikallisesti kokoon. Vinkki: kysy äidiltä!
 4. Muista myös huoltaa vaatteita ja kenkiä oikein! Liian moni pesee etenkin puuvillaisia vaatteita liian alhaisissa lämpötiloissa, jolloin niitä pitää pestä useammin ja ne kuluvat nopeammin. Esimerkiksi villa taas puhdistaa itseään, kunhan sitä tuulettaa. Näillä pakkasilla on oikein hyvä hetki vielä ulos vaatteita tuulettumaan.

Jos et näillä ohjeilla mitenkään onnistu – olet lähtemässä esimerkiksi rantalomalle ja kaikki bikinisi ovat rikki – saat kolme poikkeusta. Eli voit ostaa vuoden aikana yhteensä kolme uutta vaatetta/kenkäparia.

Miksi sitten itse lähdin tähän mukaan?

Vielä viime keväänä työskentelin täysipäiväisesti, ja vaikka vuokra olikin Helsingin seudulla tyyriimpi, jäi käteen huomattavasti enemmän kulutettavaa. Tämä näkyi (ulkona syömisen lisäksi) eniten siinä, että ostin uusia, mutta usein myös kalliimpia vaatteita. Jää käytössä nähtäväksi, ovatko ne myös laadukkaampia. Jyväskylässä vältyn huomattavasti paremmin kulutuskiusauksilta, vaikka täällä onkin vaateliikkeiden tarjonta parantunut reilun viiden vuoden aikana.

Koska nyt olen statukseltani opiskelija ja valtion auliisti myöntämän opintotuen varassa, tarkoittaa se välttämättömiä muutosliikkeitä kulutustottumuksissani. Siinä mielessä Vuosi ilman uusia vaatteita tulee tarpeeseen. Helsingissä opiskelujeni alkuvaiheessa ostin hyvinkin paljon vaatteita kirppareilta. Mikään uusi ilmiö tämä ei siis ole. Kirppareilla kiertely kuitenkin vaatii paljon vaivaa ja usein myös henkilöauton, jos haluaa muualla kuin pk-seudulla laitakaupungille, jossa yleensä parhaat kirpparit ovat.

Yksi tärkeä syy osallistumiselleni on se, että yksin kertaisesti omistan vaatteita ihan liikaa. Minut tuntevat tietävät, että vaatekaappiini on vuosien varrella kertynyt kaikkea jättipaljettimekosta lasten villaliiveihin ja ratsastushousuihin. Heitän harvoin mitään pois, mutta nyt Jyväskylään muuton yhteydessä vein Fidaan kierrätykseen jopa säilömääni retrokamaa. Kaikkea en edes ole ostanut vaan olen nostalgiahimoissani penkonut mainitsemani mummon ja äidin vaatekaapit.

Kaikkein tärkein syy haasteeseen osallistuminen on kuitenkin eettinen ja ekologinen. En edes aio ruveta saarnaamaan, kuinka paljon tekstiiliä tämä maailma tuottaa vuosittain, mutta suurin osa siitä on kuitenkin jo syntyessään sutta. Siispä: on kaikkien etu, että käyttäisimme paljon enemmän niitä vaatteita, joista olemme jo todenneet, että ne kestävät.

Olen myös todennut, että viime vuosina yhä useampi laadukkaana pitämäni merkin vaatteet ovat olleet huonolaatuisia. Jopa suomalaiset designmerkit ovat tuottaneet pettymyksen, kun useiden satojen eurojen villakangastakista on näkynyt läpi vuoden käytön jälkeen tai kun vaatteen värit ovat haalistuneet jo ekassa pesussa.

Sitten ovat ne valmistusolot. Viimeisimpänä Yle uutisoi, että tunnettujen vaateketjujen käyttämien tehtaiden työolot ovat kaikkea muuta kuin parantuneet, vaikka vuonna 2013 tapahtunut Rana Plazan tehdasonnettomuus saikin vaateteollisuuden julistamaan tuotantoketjun avoimuutta ja eettisyyttä. Kuluttajia sumutetaan surutta – yksi tapa vaikuttaa asiaan on muuttaa omia kulutustottumuksiaan.

Monelta on saattanut jäädä huomiotta, mutta tämän vuoden alusta uudistui jätelaki, jolla on iso rooli tässä haasteessa. Trashionista Outi Les Pyy kirjoittaa asiasta hyvin kattavasti postauksessaan. Jätelaki velvoittaa lajittelemaan tämän vuoden alusta kaiken jätteen, jolloin sekajätettä ei enää ole. Todellisuus on vielä toinen, mutta käytännössä tämä tulee tekstiilien osalta tarkoittamaan sitä, että ne ovat polttokelpoista jätettä. Ensiajattelulta se kuulostaa hyvältä, mutta toisaalta tämä tarkoittaa sitä, että iso osa käyttökelpoisesta tekstiilistä jää tulevaisuudessa uusiokäyttämättä, kun kuluttajat voivat vain polttaa omat heräteostoksensa.

Kannustan kaikkia osallistumaan! Tulen täällä varmasti jakamaan kokemuksia tästä haasteesta, sillä vaikka olenkin tottunut kirpparikävijä, tulen vielä taistelemaan monen monta houkutusta vastaan.

Mikä on teidän paras keinonne välttyä kulutushoukutuksilta?

Kommentit

 • Anniina

  Hyvä haaste ja mielenkiinnolla odotan raporttia! Voisin itekin osallistua, mutta mun ”hyvän mielen vaatekaapista” puuttuu vielä siistejä vaatteita, mulla ei vaan oo sellaisia. Mun tavoite on siis tänä keväänä löytää muutama luottovaate. Ootko muuten lukenut tuon hyvän mielen vaatekaappi -kirjan? Jos et, niin suosittelen!

   0
  • Riikka Leinonen

   Mun kaveri sanoi tuon sanan argumentin, että on nyt siinä vaiheessa, että pitäisi löytää ne luottovaatteet, kuten farkut, jolloin haasteeseen osallistuminen on kyllä haastavaa. Joitakin vaatteita kuten peruspaitoja ja farkkuja on todellakin vaikea löytää käytettyinä, koska ihmiset käyttää ne loppuun (lue: harvan merkin ko. vaatteet kestää jokapäiväistä kulutusta). Mutta haasteeseen voi varmasti osallistua myös osittain, että tekee listan, mitä tarvitsee ja pysyy niissä. 🙂 En oo lukenut, kiitti vinkistä!

    0
 • Päivi

  Mä ostan muutenkin melkein pelkästään kirpparilta vaatteet 🙂 Joskin oon tehny semmosen ikävän havainnon että varsinki itsepalvelu-kirppareilla ihmiset myy koko ajan enemmän just semmosta puhkikäytettyä ja pinttynyttä vaatetta ja hyväkuntoisilla taas hintaa on usein melkein samanverran kun kaupasta ostettuna. Fb-kirppareilla kyllä hinta-laatusuhde on yleensä kohillaan 🙂

   0
  • Riikka Leinonen

   Jep, näinhän se on. Itse aikoinaan ostin enimmäkseen juuri retrovaatteita, jotka ovat kestäneet käyttöä, koska ei ole mitään intoa ostaa melkein kauppojen hinnoilla sellaista, mistä tietää jo valmiiksi, ettei se kestä. Tuossa mainitsemassani Outi Les Pyyn postauksessa puhutaankin juuri tästä, ettei ihmisillä ole hajua, että millaista ”ongelmajätettä” huonokuntoinen tekstiili oikeasti on. Itsepalvelukirppisten lisäksi ihmiset dumppaavat esim. Fidan kierrätykseen aivan järkyttävää tavaraa.

    0
 • Tiia/ReiseReise

  Ajattelin juuri samansuuntaista haastetta, kun mietin kuinka monta vaatetta tuli viime vuonna ostettua (alle 10). Olen jo monet vuodet ostanut melkein kaikki vaatteet kirpputoreilta, mutta sieltäkin voi tehdä typeriä heräteostoksia, joihin en onneksi enää sorru usein. Tällä hetkellä mulla on kolme Ikea-kassillista vaatteita, joita en enää käytä…eli ihan hyvä olisi yrittää tätä haastetta ja sen lisäksi tyhjentää vaatekaappia entisestään!

   0
  • Riikka Leinonen

   Mullekin kävi nuorena usein niin, että tein heräteostoksia nimenomaan kirpparilla! Ei oo helppoa ei hillitä kulutustaan. Monella tuntuu olevan menossa tuo vaatekaapin tyhjennysvaihe – itsekin tyhjentelin muuton yhteydessä. Ainut ongelma siinä on, että kun vaatekaappi on tyhjempi, sitä helposti lipsuu ajattelemaan, että nyt on lisää tilaa hankkia vaatteita… 😀

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.