VALIKKO
11.1.2016 20:20

Värikästä kasvisruokaa falafelien kaveriksi

blogi_ruoka4

Joulun jälkeen tekee mieli syödä kevyitä ja värikkäitä ruokia. Seuraavaksi onkin luvassa värien ylitarjonta, kun sekä ruoka itse että pöytä ovat värikkäitä. Myös talvella saa tehtyä monipuolista kasvisruokaa, mikäli käyttää erikoisempiakin kasviksia tai hedelmiä, joilla on satokausi menossa.

En ole erityisen hyvä ruokakuvaaja enkä hienojen asetelmien tekijä. Vaikka toisessa ammatissanikin joudun suunnittelemaan ja ajattelemaan asioita visuaalisesti, olen toivottoman huono koristelija. Ruuassa on toki plussaa, jos se näyttää kauniilta. Tärkeintä on kuitenkin hyvä arki ja se, että ruoka parantaa sitä olennaisesti maullaan ja ravitsevuudeltaan.

Tämän postauksen ruuat eivät ole useaan otteeseen testattuja mestariteoksia, mutta jaan ne, koska niissä on muutamia vähemmän käytettyjä kauden kasviksia ja hedelmiä. Itse asiassa melkein kaikki ainekset, paitsi jogurttikastikkeen ainesosat, lähtivät mukaan vanhempieni jääkaapista saunareissun tuliaisina ja koko ateria on sattumien summa.

Testasin myös ensimmäistä kertaa pakastefalafeleja. En yleisesti ottaen ole falafelien suuri ystävä, vaikka pääasiassa kasvisruokaa syönkin. Nämä Hälsans koketin falafelit kuitenkin yllättivät suhteellisen positiivisesti, vaikka onnistuinkin vähän käräyttämään ne (ja siksi niitä ei näy kuvissa). Sanoisin, että 8+.

Falafelit muodostavat siis tämän pika-aterian proteiininlähteen. Monilla saattaa olla käsitys, että kasvisruuan tekeminen on vaikeaa, mutta pilkkomisten jälkeen tämänkin postauksen eri ruokalajien kypsymiseen menee yhteensä 20 min, joista pakastefalafelit vievät pannulla n. 7 min.

Ensimmäisenä falafelien kaveriksi syntyi hedelmäinen muunnelma libanonilaisesta tabboulehista, joka perustuu bulgurin, tomaatin, kurkun ja persiljan sekä mintun liittoon. Meillä oli nyt valitettavan vähän yrttejä, jotka näyttelevät yleensä kenties tärkeintä osaa tässä salaatissa. Nyt pääosaa esittävät persimon ja granaattiomena – bulgurinkin tilalla on couscousia. Persimon ja granaattiomena ovat juuri nyt parhaimmillaan ja edullisimmillaan – niitä pitäisi löytyä ihan jokaisesta lähikaupasta.

Paistettujen kasvisten sielu puolestaan syntyy pohjoisafrikkalaisesta maustetahnasta, harissasta. Harissassa on erityinen, aika voimakaskin maku. Oma kaupasta ostettu tahnani ei kuitenkaan ole ylettömän tulista, vaikka chili onkin sen pääasiallinen raaka-aine. Suosittelen tätä etenkin kesäisiin grillikasviksiin! Löytyy niin ikään lähikaupasta tai suuremmista marketeista.

Viimeisin osa, jogurttikastike vaatikin jo kaupassa käymistä, koska olemme yrittäneet poikaystäväni kanssa vähentää maitotuotteita. Falafetit kaipasivat kuitenkin jotain kastiketta, joten päädyimme tahinilla maustettuun turkkilaiseen jogurttiin.

 

blogi_ateria

 

Hedelmäinen tabbouleh 2:lle

1 persimon

1/2 granaattiomenan siemenistä

1/2 punasipuli

1 dl couscousia

1dl vettä couscousiin

Yrttejä oman maun mukaan, joko minttua, persiljaa, korianteria tai basilikaa. Ohjeessa kahta eri basilikaa kourallinen. Korianteria koristeena.

1 pieni valkosipulin kynsi

2 rkl sitruunamehua

2 rkl oliiviöljyä

suolaa

pippuria

  1. Jos et ole vielä irrottanut granaattiomenan siemiä, tee se ensin. Tämä on myös hitain osa koko ruokalajissa ja jos on kiire, kannattaa unohtaa granaattiomena. Tabbouleh toimii myös pelkällä persimonilla.
  2. Keitä (vedenkeittimessä) vesi. Yleensä couscousia ei tarvitse keittää, vaan lähinnä imeyttää kuuma vesi siihen. Mittaa couscous tarjoilukulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle. Anna vetäytyä kannen alla pakkauksen ohjeiden mukaan, n. 6 min.
  3. Tällä välin pilko persimon ja punasipuli pieniksi kuutioiksi ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit.
  4. Kun couscous on imenyt nesteen itseensä, sekoita se kuohkeaksi haarukalla. Tämän jälkeen sekoita haarukalla pilkotut ainekset joukkoon. Lisää yritit viimeiseksi.
  5. Lisää suola ja pippuri oman maun mukaan, purista päälle sitruunamehu ja lisää oliiviöljy.  Sekoita ja anna vetäytyä kunnes muut ruokalajit ovat valmiita.

 

Harissalla maustetut kasvikset 2:lle

1 keltainen parika

1 punainen suippopaprika

1 kesäkurpitsa

1-2 tl harissaa

sitruunamehua

oliiviöljyä paistoon

suolaa

pippuria

  1. Huuhtele ja pilko kasvikset.
  2. Paista paprikoja ensin kuumalla pannulla muutamia minuutteja, niin että paprikoiden pinta alkaa hiukan tummua. Lisää sen jälkeen harissa.
  3. Lisää kesäkurpitsat pannulle ja sekoita niin, että harissa sekoittuu myös niihin. Paista muutamia minuutteja niin kauan että kesäkurpitsat jäävät  napakoiksi eli al dente.
  4. Lisää mausteet ja sitruunamehu ja tarjoile.

 

Tahini-jogurttikastike 2:lle

2 dl luomu turkkilaista jogurttia

1 tl tahinia

2 tl punaviinietikkaa tai sitruunamehua

1 rkl oliiviöljyä

1/2 tl juustokuminaa

1/2 tl chilimaustetta

suolaa

pippuria

Koristeeksi basilikaa tai muuta yrttiä

  1. Lisää tahini jogurttiin. Jotta se sekoittuu kunnolla, lisää punaviinietiikka tai sitruunamehu.
  2. Lisää oliiviöjy ja mausteet ja sekoita.
  3. Koristele ja tarjoile.

 

Hyvää ruokahalua! Kiinnostaako teitä kasvisruoka? Mikä on lempi pikakasvisruokasi?

Kommentit

    • Riikka Leinonen

      Kannattaa kokeilla! Omassa versiossani oli valitettavan vähän yrttejä – kun valitsee omat suosikit vaihtoehdoista ja käyttää niitä runsaasti, niin hyvä tulee! 🙂

       0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.