VALIKKO
12.1.2016 20:13

Oletko unelmoinut Kuubasta? Osa 2: Sosialismia ja suolan puutetta

blogi_katu

Kuten jo aiemmassa postauksessani mainitsin, jos olet suunnitellut Kuuban reissua, on aika toteuttaa se nyt! Tuo amerikanrautojen ja värikkäiden rakennusten maa elää suuren kulttuurisen ja taloudellisen muutoksen aikaa, jonka myötä Kuuba tuskin tulee olemaan entisensä. Prosessi on kestänyt jo tovin, mutta varsinainen lähtölaukaus tapahtui vuoden 2014 joulukuussa, kun Kuuba ja Yhdysvallat aloittivat diplomaattisten suhteiden normalisoinnin. Suhteiden lämpeneminen eteni yllättävästi nopeasti ja maiden välisten lähetystöjen perustamisesta ilmoitettiin jo viime kesänä. Nyt Obama on ilmoittanut aikovansa vierailla saarella.

Saarrettu ja sosialisoitu

Kokonaan Kuuban kauppasaartoa ei ole vielä purettu, mutta sitä on jo lievennetty. Tärkein seikka on ollut keskustelu maiden välisten kaupallisten lentojen aloittamisesta. Kauppasaarrolla on ollut ja on edelleen iso merkitys kuubalaisten arjessa. Sen purkautuminen näkyy tällä hetkellä ennen kaikkea henkisellä tasolla. Maassa voi turistinakin aistia hiukan jännittyneen ja odottavan tunteen.

Myös sosialismi kaikissa byrokraattisissa koukeroissaan hallitsee kuubalaisten arkielämää, mutta henkilökohtainen näkemykseni on, että kauppasaarto syventää sosialismin vaikutuksia huomattavasti. Vaikka perheemme asui all inclusive-hotellissa Varaderossa, ei jäänyt silti epäselväksi, että sosialismi ja kauppasaarto vaikuttavat peruselintarvikkeiden saatavuuteen. Tunsinkin itseni vähän häpeillen etuoikeutetuksi, kun hotellimme buffetista löytyi runsas valikoima tuoreita kasviksia, hedelmiä ja paljon myös kansainvälistä ruokaa. Paikalliset syövät lähinnä riisiä ja papuja – jopa ruoka on säännösteltyä.

Eroon suolasta?

Yksi merkittävä huomio ruuan ja kauppasaarron suhteesta koski mausteita. Ruuissa ei ollut juuri mitään mausteita – mukaan lukien suolaa. Jos haluat päästä eroon suolasta – mene Kuubaan. Suolan puute tuli todistettua myös ravintolassa Havannassa. Kaikissa ruokapöydissä oli aina suolapurkki, mutta koska ilmankosteus oli niin suuri… Voitte vain kuvitella, että suolahiput aamiaiskananmunan päällä jäivät vain haaveeksi. Paras tapa hankkia päivän suola-annos oli nauttia aamusta muutama siivu chorizoa.

Tämä kuulostaa todella #firstworldproblems -mielipiteeltä, mutta minua oikeastaan jäi melko paljonkin harmittamaan mausteiden puute. Mielikuvat Kuuban eläväisestä kulttuurista ja kreolikeittiön historia saarella antoivat odottaa edes jotain ruualta. Muutenkin yleensä monissa lämpimissä, köyhemmissä maissa juuri mausteet ovat se juttu (ihan noin ruuan säilymisenkin kannalta). Sanoisin, että nimenomaan ruoka tulee kokemaan Kuubassa ison muutoksen – toivottavasti hyvään suuntaan. Maa on nyt siinä pisteessä, että sen ihmisten täytyy päättää, kuinka suhtautua avautuvaan maailmaan. Joko kauppasaarron jälkeen nostetaan kunniaan perinteiset espanjalaisen ja afrikkalaisen keittiön ruuat, tai sitten maa ajautuu syömään samaa jenkkihöttöä kuin muutkin.

 

blogi_liikunta

Kapitalismi tulee!

Todellakin, nyt maasta ei löydy yhtään McDonaldsia. Jotta Kuuban ja Yhdysvaltojen kauppasuhteet voivat lämmetä, se edellyttää, että yhdysvaltalaiset voivat perustaa maahan tytäryhtiöitä. McDonalds Vanhan Havannan kadulla lähivuosina on siis täysin mahdollinen skenaario. Tämä on se syy, miksi maassa kannattaa käydä juuri nyt. McDonalds ja muut jenkkitytäryhtiöt tuovat mukanaan kapitalismin muodossa tai toisessa. Sen jälkeen kuubalainen kulttuuri ja elämäntapa ei ole enää entisellään – mahdollisesti jopa vanhat amerikanraudat, hevoskärryt ja muut tutut elementit häviävät katukuvasta. Toisaalta kapitalismikaan ei takaa sitä, että peruskansalla olisi jatkossa varaa uusiin autoihin tai moniin meille arkipäiväisiin kulutushyödykkeisiin.

Raaputusarpoja ja sensuuria

Toki jo nyt kuubalaiset näyttävät ulkoisesti vaatteiltaan melko tavallisilta länsimaalaisilta ihmisiltä. Silti maassa on joitakin perustavanlaatuisia eroja muihin länsimaihin. Castrot ovat yhä vallassa ja haluavat diktaattor(e)ina kontrolloida tiedonkulkua. Selkeimmin tämä näkyy siinä, ettei älypuhelimia näy kaduntallaajien käsissä, kuten melkein missä tahansa muualla. Kaverille soittaminen on todella kallista kaikille – ja internetkin on uusinta uutta! Maassa on käytössä yksi kansallinen internet(yhtiö), jota valvotaan tarkimmin koko maailmassa.

Turistina minulla oli mahdollisuus ostaa hotellin respasta wifi-raaputuskortteja (luit oikein), jossa oli moninumeroinen käyttäjätunnus sekä niin ikään moninumeroinen salasana. Salasanarivi oli se raaputettava osa. Nämä kaksi moninumeroista asiaa mahdollistivat tunnin verran wifin käyttöä. Olen ollut viimeksi yhtä innostunut raaputettavista ”arvoista” varmaan ala-asteella!

Tässä on päällisimmät yhteiskunnalliset seikat, miksi maahan kannattaa matkustaa mahdollisimman pian. Kuuban yhteiskuntaan liittyy oma erikoinen eksotiikkansa nykypäivän maailmassa, jossa kaikkea on saatavilla. Jos ei muuten, niin netistä tilaamalla. Vietin itse melkein koko lomaviikon offline-tilassa – lukuunottamatta kahta tuntia, jotka maksoivat yhteensä 4 euroa.

 

blogi_fidel

 

Tulevassa, viimeisessä Kuuba-postauksessa luvassa asiaa itse ihmisistä ja kenties niistä tärkeimmistä asioista: kuubalaisista nautinnon lähteistä rommista, sikarista ja musiikista.

Kommentit

 • Lahjapaperi

  Vou, tosi mielenkiintoinen ja kokonaisuudessaan hyvä postaus kieltä myöten. Kuuba kuulostaa hyvältä oppimatkalta sosialismiin – mitä sieltä kannattaa oppia ja hyödyntää ja mitä ei. Jännittävää nähdä mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan ja kuinka paikalliset ottavat kapitalismin maassaan vastaan.

   0
  • Riikka Leinonen

   Kiitos! On kyllä jännittävä nähdä, kuinka maassa käy: Kun sijaitsee ihan USAn nurkilla, voi jatkossa olla vaikea säästymättä suuremmiltakin vaikutteita.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.