VALIKKO
19.1.2016 21:02

Pelastusta pakkasen puremille

paluumuuttaja_kokoelma2

Kuten olette saattaneet huomata, viime aikoina on ollut pakkasta. Vähän enemmänkin. Aamupäivällä yliopistolta kävellessä polveni ennustivat alle -25°C lämpötilaa – ja lopulta mittari näyttikin -26°C. (Kuinka kylmä täällä Jyväskylässä voi olla?!) Ulkona on päivällä ihastuttava valo – lisäksi on ihana kuunnella, kuinka lumi narskuu kenkien alla. Kauniisti kuuraisista puista ei ehdi kauaa nauttimaan, sillä elimistö ilmoittaa noin kolmessa minuutissa, että nyt pitäisi päästä sisälle: nenä irtoaa, silmät jäätyvät auki ja keuhkot eivät saa kylmästä sekä kuivasta ilmasta irti  – noh, mitään.

Kaikkein eniten kylmästä ja sitä myötä kuivuudesta kärsii ihoni. Pakkasen innoittamana päätinkin jakaa teille tuotteet ja keinot, joiden avulla olen selviytynyt läpi näiden apokalyptisten pakkaskelien.

Auringon avulla eroon kortisonivoiteista

Kuuban matkasta oli todella paljon apua talvi-ihon pelastamiseksi, mutta valitettavasti noin 80 prosentin ilmankosteudesta ja auringonpaisteesta ei riitä kovin pitkäksi aikaa iloa tänne Suomeen. Rusketusta riittänee vielä tovin, mutta iho on palannut samaksi kuivaksi korpuksi, mitä se olikin. Auringossa parantunut atooppinen ihottuma alkaa palata ärsyttävän itsepintaisesti. Toisin kuin useimmilla, minulla ei suinkaan kuiva ja kutise pahimmin kädet, vaan sääret ja käsivarret.

Aurinkomatkailun ansiosta en ole kuitenkaan joutunut käyttämään tänä talvena kortisoni- tai muita lääkevoiteita. Viimeisimmässä reseptivoiteessani taisi olla jopa steroideja – ja mielelläni en käytä sitä, ellei ole pakko. Yleensä kortsonia tai muuta tehoainetta on kuitenkin saanut levittää iholle ainakin yhden kuurin talvessa.  En henkilökohtaisesti pidä solariumin ideasta, mutta olen tämän kokemuksen myötä ruvennut jo miettimään, olisiko siitä jotain apua.

Pelastus

Tasan vuosi sitten löysin uuden luottotuotteen, mitä tulee atooppisen ihon hoitoon. Ostin Rovaniemen reissultani hetken mielijohteesta The Body Shopista Hamppu Jalkavoiteen. Käytin voidetta muutamia kuukausia aivan kuten normaalit ihmiset – eli jalkoihin. Keväämmällä, kun atopia paheni, keksin epätoivoissani kokeilla kyseistä tuotetta myös vartalolle ihottumakohtiin. Jostain yhä tuntemattomasta tekijästä johtuen ihoni oli seuraavana aamuna silmin nähden parempi! Siitä lähtien The Body Shopin Hamppu jalkavoide oli pitkään ehdoton luottotuotteeni, joka kulki mukana kaikkialle.

Kutinaa jalkavoide tuote ei kuitenkaan aina poista, siihen on paras lääke Frantsilan Terva-pihkasalva. Salva tuoksuu aika voimakkaalle – pari päivää lämmitetylle savusaunalle. Tuotetta tulee käytettyä lähinnä pahimpina iltoina, kun kutittaa kortisolin erityksen ollessa pienimmillään. Tervan tuoksuisena on mukava mennä nukkumaan ja kuvitella päässeensä nauttimaan savusaunan pehmeistä löylyistä. Treffeille en kuitenkaan suosittele kyseistä tuotetta, ellei halua erikseen vaikuttaa todella saunanraikkaalta.

 

paluumuuttaja_käsirasva

Syksyllä päätin kokeilla The Body Shopin Jalkavoiteen sijasta saman sarjan Hamppu Käsivoidetta, joka on todellinen klassikko. Mietin pitkään, uskallanko ottaa riskiä ja kokeilla näin ”hurjaa” muutosta, sillä muut hamppuvoiteet ovat olleet hyödyttömiä itse ihottuman hoitoon. Kyseinen tuubi oli kuitenkin niin hyvässä tarjouksessa, että päätin ottaa riskin. Se kannatti, sillä olen pakkauksena tyytyväisempi tuubiin kuin jalkavoiteen purkkiin, joka ei ole yhtä hygieeninen. Tuubia on myös muutenkin luontevampi kuljettaa mukana; Onhan se tarkoitettu helposti kuljetettavaksi ja käytettäväksi, kuten käsivoiteita yleensä.

Käsivoide on toiminut vartalon iholla yhtä tehokkaasti kuin jalkavoide. (Toim. huom. tuote toimii siis myös käsissä erinomaisesti!) En tiedä, mikä näissä kahdessa tuotteissa on se the thing, joka toimii. Itse epäilen, että se on hamppuöljy (ylläri), mutta jostain syystä tämän kaksikon koostumus on sellainen, että se auttaa enemmän kuin muut varsinaiset hamppurasvat. Ymmärtäkseni vastaava ”hampputuote” löytyy vain Flow Kosmetiikalta. Flow’n Hamppu hoitovoiteessa on se hyvä puoli, että se on suomalainen ja luonnonkosmetiikkaa. Tuubi (30 ml) on kuitenkin auttamattoman pieni omaan tarpeeseeni, eikä tarpeeksi kosteuttava. Poikaystäväni on kuitenkin pitäny paljon tuotteesta sekä käsissä että kasvoilla.

Jos joku teistä tietää hyvän vastaavan tuotteen luonnonkosmetiikasta, kertokaa ihmeessä! Olen pyrkinyt siirtymään sekä vartalon että kasvojen hoidossa kokonaan luonnonkosmetiikkaan ja tuo The Body Shopin käsirasva on niitä harvoja, joka edustaa synteettistä kosmetiikkaa tällä saralla.

 

paluumuuttaja_vartalontuotteet

Kosteutta vartalolle

Hamppu käsivoide on sen verran tuhtia tavaraa, että sitä tulee levitettyä vain pahimpiin ongelmakohtiin. Muutoin olen kuluneena syksynä käyttänyt koko vartalon janoon Neal’s Yard Remediesin Calendula & Oat Lotionia, joka on tarkoitettu kuivalle ja herkälle iholle. Pikaisella tutkimuksella tuotetta ei enää myydä Suomessa – ja itsekin olen ostanut tuotteen Sokoksen alehyllystä -40% alennuksella. Luonnonkosmetiikan hamstraajien kannattaakin tasaisin aika-ajoin käydä tarkistamassa Sokoksen alehyllyt, sillä siellä on usein laadukastakin luonnonkosmetiikkaa paljon isommassa alennuksessa kuin vaikkapa nettikaupoissa.

Calendula & Oat Lotionissa on melko omaperäinen ja vahva tuoksu siinäkin, mikä johtuu juuri kehäkukasta, kaurasta mutta myös iltahelokkilöljystä. Muuten olen pitänyt voiteen koostumuksesta ja imeytyvyydestä, mutta superihonpelastajaksi siitä ei ole. Nyt olenkin metsästänyt  uutta vartalovoidetta, joka olisi omalle iholleni vielä tehokkaampaa, mutta tarpeeksi nopeasti imeytyvää ja juuri lotionmaista.

 

paluumuuttaja_vartalooljy

Yhdessä NYR:in vartalovoiteen kanssa olen käyttänyt Patykan Absolis Huile Corps Bois Précieux’ta, joka on siis kosteuttava vartaloöljy. Ostin tämän kauniin ja helppokäyttöisen putelin kesällä Jolien myymälästä alennuksesta. Olen käyttänyt öljyä suoraan iholle, mutta myös toisinaan lisäämään ravitsevuutta NYR:in vartalovoiteeseen. Öljy on nopea imeytymään, mutta vielä nopeampi juuri johonkin vartalovoiteeseen sekoitettuna.

Terveelle iholle vartaloöljy on erinomainen hoitaja ja kosteuttaja, mutta jo ärtynyt, ihottumainen tai rikkoutunut iho ei yleensä pidä öljyistä. Patykan vartaloöljyssä on parasta sen hienostunut, hiukan päivettävä sävy, mutta myös santelipuun eksoottinen tuoksu.  Suosittelen tätä etenkin loppukesän tuotteeksi paljaita sääriä sulostuttamaan!

 

paluumuuttaja_huulirasva

Rohtoja rohtuneisiin huuliin

Vaikka kasvotuotteita en sen kummemmin tässä postauksessa käsittelekään, tämä toinen ranskatar on pakko mainita, kun puhutaan pakkasista. Kysessä on siis Nuxen Rêve de Miel Baume Levres -huulivoide. Tunnetusti käsien lisäksi pakkasella kuivuvat  ensimmäisenä huulet. Sain tämän tehotuotteen vuosi sitten joululahjaksi siskoltani. Vaikka purkki on pieni, se on kestänyt koko vuoden – ja tämä on siis ainut huulirasva, jota käytän. Tuotteen kestävyys – mutta myös suosio – perustuu siihen, että sitä ei tarvitse koko ajan lisätä. En halua itse kehittää huulirasva-addiktiota, joka monella on. Tämä tuote toimii parhaiten, kun levittää paksun kerroksen huulille ja niiden reunoille yön ajaksi. Tuotteen koostumus on oikeastaan balmimainen ja sen maku on herkullisen hunajainen. Siksikin tämä kannattaa laittaa yöksi, ettei vaan vahingossa syö balmia huulilta.

Hamppu käsivoiteen lisäksi tämäkään ei ole sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, mutta tuotteesta vähintään 79% on luonnollisia raaka-aineita. Huulirasvaksi tuote on kuitenkin niin hyvä, että harkitsen erittäin paljon ostavani uuden putelin pian.

 

paluumuuttaja_hiusöljy

Huolehdi myös hiuksista

Myös päänahka ja hiukset ovat usein talvisin koetuksella. Useimpina talvina olenkin kärsinyt päänahan kutinasta, mutta pahimmiksi paukkupakkasiksi sain onneksi käsiini Khadin ayurvedisen Hibiskus Shampoon. Pakkaus näkyy kokonaisuudessaan postauksen ensimmäisessä kuvassa. Öljymäisen oloinen shampoo on tarkoitettu juurikin päänahan ongelmien hoitoon ja se sisältää useita, eksoottiselta kuulostavia intialaisia yrttejä, jotka rauhoittavat ja hoitavat kuivaa ja ärtynyttä päänahkaa.

Khadin Shampooissa erikoista on se, että sarjaan ei kuulu hoitoaineita, vaan päänahka (ja samalla hiukset) pestään kahdesti shampoolla. Tämä sopii minulle, sillä joudun yleensäkin pesemään hiukset kahdesti. Hiuslaatuni on jostain syystä sellainen, etteivät mitkään shampoot vaahtoa tai tunnu pesevän kerralla. Luonnonkosmetiikassa on toki normaalia, etteivät mitkään pesuaineet vaahtoa paljoa, mutta tämä sama ”ongelma” oli myös synteettisten shampooiden kanssa. Niin tai näin, Hibiskus shampoo jätetään toisella pesukerralla hetkeksi päänahkaan vaikuttamaan, jolloin sen öljyt ja yrtit pääsevät kunnolla vaikuttamaan. Tässä mielessä hoitoainemainen kokemus siis.

Talvella hiukset kaipaavat myös tehokkaampaa hoitoa. Tavoitteenani on hankkia lähiaikoina kunnon hiusnaamio, mutta toistaiseksi tehohoidon virkaa toteuttaa Neal’s Yard Remediesin Rosemary & Cedarwood Hair Treatment. Kyseinen tuote on oikeastaan hiusöljy – mikäli säilytät sitä lämpimässä kylpyhuoneessa. Nestemäisen olomuotonsa takia sitä on vaikea saada purkista päähän, mutta jos pitää rosmariinin tuoksusta, tämä on hyvä ja edullinen ostos aromaattisiin kylpyhetkiin.

Kohtuutta suihkutteluun

Kylvystä kun tuli puhe: Mikäli iho kuivaa talvella, kannattaa välttää pikasuihkuja. Lämmin vesi ja pesuaineet huuhtovat ihon oman, luonnollisen rasvakerroksen vartalolta, mikä lisää vain kuivumista ja kutinaa. Lika ja hiki kannattaa kuitenkin pestä. Nopeiden suihkujen sijasta kannattaa suosia kylpyä vaikkapa kerran viikossa (ekotehokkuuden nimissä ei kannata mennä tässäkään asiassa liiallisuuksiin). Joka päivä ei tarvitse pestä koko vartaloa, vain kriittisimpien kohtien pesu (lempeällä pesuaineella) riittää.

Päänahallekin tekee hyvää, jos se saa levätä pesujen välillä. Mikäli silti tuntuu, että on pakko pestä hiukset joka päivä, se onnistuu myös lavuaarissa – itse tein tätä yläasteella joka aamu.

Mitkä ovat teidän kylmänkauden tehotuotteenne? Löytyykö hyviä vinkkejä kuivan ihon hoitoon?

paluumuuttaja_käsirasva2

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.