VALIKKO
22.1.2016 16:21

ITSETEHTYÄ JA DYYKATTUA: Tervetuloa rouheaan eteiseemme

paluumuuttaja_eteinen

Kuten kaikki useimmat eteiset kerrostalohuoneistoissa, on myös meidän eteisemme ahdas ja pimeä. Kun talviaurinko tässä eräänä päivänä sinne kuitenkin eksyi, päätin napata pari kuvaa. Tila oli edelleen hämärä, joten pahoittelen kuvien laatua. Joka tapauksessa, nyt ikkunalaudalta eteiseen, jossa meiltä löytyy muutama erikoinen sisustusratkaisu.

Kaupunkikaksiomme on vastikään pintaremontoitu vuokra-asunto. Remonttiin emme päässeet vaikuttamaan sen kummemmin; Mutta kun vuokraisäntämme kysyi, että onko täysin tyhjä eteinen OK, vastasimme siihen ilomielin kyllä. Yleensä kaikissa vuokra-asunnoissa on edes jonkinlainen naulakkoviritelmä, mutta meillä ei ollut mitään säilytysratkaisua. Koska tila on pitkä ja kapea, olen oikeastaan todella tyytyväinen, ettei siinä ole mitään kiinteitä kalusteita lohkasemassa neliöitä. Meiltä kun löytyy eteisen päästä ovellinen vaatehuone.

 

paluumuuttaja_turkki

 

Haaveilin pitkään ilmavasta Formverkin vaaterekistä, mutta opiskelijan budjettiin lähes 200€ puukepistä ja kahdesta nahkahihnasta tuntui vähän liian tyyriiltä ratkaisulta. Kun eteisessämme nyt kuitenkin sattui olemaan tyhjää tilaa kaikissa ulottuvuuksissa, päädyimme tekemään vastaavan köyhän-miehen-version.

Uusi vaaterekkimme on tehty mökkimme puuliiteristä löytyneestä pitkästä puukepistä, jonka on ilmeisesti kaatanut ja siistinyt isoisoisäni. Keppi on ollut ulkona sateensuojassa ainakin kolme vuosikymmentä, joten luulisi sen kestävän vielä seuraavatkin vuosikymmenet. Nahkavyöt löysimme Helsingistä UFFilta. Sattumalta Iso-Roban liikkeessä oli kaksi vyötä, jotka olivat tismalleen samanlaista nahkaa, saman levyiset ja saman pituiset. Ainut ero oli erilaiset soljet – sehän ei meitä köyhäilijöitä haitannut.

Alunperin meidän piti viedä käytetyt nahkavyöt suutarille, joka olisi kiinnittänyt vyöt tiukasti puukepin ympärille. Kaipa uusi vaaterekimme on tullut jäädäkseen sellaisena kuin se nyt on – kaikin puolin köyhän-miehen-versio siis. Vaaterekki on tällä hetkellä korkealla, vähän liian korkealla, mutta pystynemme elämään sen kanssa. Onneksi olemme molemmat pitkiä ihmisiä. Ainakin vieraiden takit tulee kohteliaasti laitettua itse rekkiin… Pidän kuitenkin paljon siitä, että meidän ei tarvinnut ostaa tätä varten mitään uutta tavaraa, paitsi katon koukut.

 

paluumuuttaja_kenkähylly

 

paluumuuttaja_kori

 

On itse asiassa ihan hyvä, että vaaterekki on melko korkealla, sillä korkea on kenkähyllymmekin. Kenkähylly on niin ikään köyhän-miehen-versio, sillä se on dyykattu aikoinaan Otaniemestä. Tämäkin tapaus on siis ulkotiloissa patinoitunut ja karaistunut. Hyllykkö muistuttaa erehdyttävästi saunan lauteita, mutta toimii kaikessa rouheudessaan erittäin hyvin kenkähyllynä. Se on juuri sopivan leveä kengille ja siinä on tilaa myös korkeavartisemmille yksilöille. Olenkin oikeastaan aika viehättynyt hyllykön yksinkertaisesta, rujosta kauneudesta, sillä se on kulkenut mukanani jo neljään kotiin.

Myös yksi eteisen matoista on dyykattu Otaniemestä. Kaksi räsymattoa on etukäteen peritty äidiltä ja isovanhemmilta. Ainoastaan kynnysmatto on hankittu uutena. Tarpeeksi matalaa mutta jämäkkää mattoa oven eteen oli todella vaikea löytää, sillä välioven ja lattian väliin jää vain muutama millimetri. Onneksi löysin kuitenkin Ikeasta pienen kelim-maton, joka on juuri sopivan kokoinen ja tuntuu kestävän kulutusta.

 

paluumuuttaja_nahkavyö

 

Eteisen taide on myös hankittu käytettynä. Väliovea koristaa mainitsemaltani Haapaveden kirpputorilta löydetty opetustaulu, johon on piirretty karjalainen mies ja hänen vaimonsa. Emme tarvitse vahtikoiraa, sillä tämä kaksikko vartioi ulko-ovea. Ovipuhelimen luona sen sijaan tervehtii liuta viehkoja neitoja. En enää muista, mistä hankin tämän kyseisen pikkutaulun, mutta se on tehty vanhasta lehtikuvasta ja ohuesta mainospahvista.

 

paluumuuttaja_karjala

 

paluumuuttaja_ovipuhelin

 

Millaisia jännittäviä tai erikoisia tilaratkaisuja teidän eteisistänne löytyy? Oletteko te tehneet löytöjä roskalavoilla tai mummolan ullakolta?

Kommentit

 • Hanna | skandilinjalla

  Tosi hieno kokonaisuus! Tuo korkea kenkähylly vaikuttaa tosi kätevältä 🙂 Me tehtiin siskon kämppään tässä taannoin samantyylinen diy-versio tuosta naulakosta, se vaan oli makkarissa ylimääräisenä vaatteiden ripustuspaikkana.

   0
  • Riikka Leinonen

   Joo, oon kans jossain muualla nähnyt samantyyppisen vaaterekin (varmaan vaatekaupassa). Se on yllättävän vakaa! Mutta kiitos, kenkähylly on kyllä ollut hyvä ja ilmainen löytö. 🙂

    0
 • Sirpa

  Aivan ihana pöydänpyyhkimissetti sinulla tuossa kenkätelineellä. Vanhojen tavaroiden uusiokäyttö on upea idea.

   0
  • Riikka Leinonen

   Kiitos! Tuo rikkalapio/harja on kaunis, mutta harjan muoto on kyllä todella epäkäytännöllinen. Koristeena toimii ja hätätilanteessa roskien pyyhkimiseen. 😉

    0
 • Maria Korhonen

  Hieno tuo vaaterekki 🙂 Itsellä ollut kanssa suunnitelmana tehdä tuollainen kodinhoitohuoneeseen, että saa märät ulkovaatteet kuivumaan. En ole vaan vielä löytänyt sopivia hihnoja (kirppiksiltä yrittänyt etsiä juurikin vöitä, mutta harvoin taitaa kahta samanlaista tulla vastaan 😀 )

   0
  • Riikka Leinonen

   Kiitos! 🙂 Oli kyllä ihan sattumaa, että löydettiin kaksi lähes samanlaista vyötä. Jos ei olisi löydetty, olisin varmaan itse tilannut Varustelekalta: https://m.varusteleka.fi/fi/group/vyot/620/show/621?
   Eivät ole välttämättä kapeimmasta ja ”keveimmästä” päästä, mutta pitäisi kestää! Kaikki vyöt tuolla ei ole käytettyjä, mutta suurin osa kuitenkin. 🙂

    0
    • Riikka Leinonen

     Ole hyvä, laita blogiin kuvaa, että mimmosta jälkeä tuli, jos saat vaaterekin tehtyä! 🙂

      0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.