VALIKKO
9.2.2016 14:41

MAAILMALLA SUOMESSA: Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

paluumuuttaja_viidakko

Olen viimeisen vuoden aikana matkustanut kotimaassa normaalia enemmän. Tähän vaikuttaa toki kaksoiselämäni Helsingissä ja Jyväskylässä, mutta lisäksi teimme kesällä poikaystäväni kanssa road tripin Suomen länsirannikolla. Kotimaan matkailu on monestakin syystä kannattavaa, vaikkakaan ei kaikilta osin edullisempaa kuin ulkomaille lähteminen. Yllättäen kyllä – koen sen usein vähintään yhtä avartavaksi kuin ulkomaan matkailun.

Tänään aloitankin Maailmalla Suomessa –postaussarjan kotimaan matkavinkeistä. Monet kohteista tulevat eittämättä sijaitsemaan Helsingissä. Katson kyseistä kaupunkia täältä Jyväskylästä käsin hiukan eri silmin, kuin siellä asuessani. On ollut mukavaa löytää entisestä kotikaupungista uusia, kiinnostavia piirteitä ja paikkoja. Muitakin kohteita kuin Helsinki nähdään varmasti.

Vierailin viime viikonloppuna pääkaupungissamme, mutta suunnitelmat eivät menneet odotusten mukaisesti. Sitkeä flunssa iski jälleen ja ajoi päiväksi petiin. Joka tapauksessa, pääsin onneksi jo sunnuntaina vierailemaan kahden maisema-arkkitehtiystäväni kanssa Kaisaniemen Kasvitieteellisessä puutarhassa. Olen vieraillut kasvitieteellisen puutarhan ulkotiloissa kesällä pariin otteeseen – se on mainio piknik-paikka aivan keskustan tuntumassa. Itse kasvihuoneissa on tullut vierailtua ennen tätä vain kerran, kun maalasimme opiskelun puitteissa eksottisia kasveja akvarelleilla.

Taiteilun lisäksi kasvitieteellinen puutarha soveltuu mainiosti muuhunkin ajanvietteeseen. Se tarjoaa elämyksiä kaikille: lapsiperheille, kasvi-intoilijoille, vanhoille pariskunnille, pohdiskelijoille.. Kaveripiirini kokemuksen mukaan kasvihuoneissa vierailu toimii myös treffailumielessä! Luonnollisesti kannattanee etsiä joku rauhallinen nurkka ja valita hiljaisempi päivä.

 

paluumuuttaja_kolibrikukka

 

paluumuuttaja_lummehuone

 

Tähän aikaan vuodesta kasvihuoneissa vierailu käy pelkästä terapiasta. Osa kasvillisuudesta on juuri nyt talvihorroksessa kuten mekin, mutta vehreyttä ja väriloistoa löytyy silti! Terapeuttisia vaikutuksia on visuaalisten seikkojen lisäksi monia muitakin: lämpö, valaistus, tuoksut ja kasvien kosketus.

Flunssaisena koin, että oli ihanaa päästä kosteaan, lämpimään ilmanalaan. Hengittäminen tuntui helpommalta kuin kuivassa sisäilmassa. Voit valita mukavimman paikan mieltymystesi mukaan: hengitettävää löytyy useasta eri huoneesta, joissa on erilainen lämpötila ja ilmankosteus.

Jos kaipaat erityisen kuumaa ja kosteaa, valitse jokin trooppisista huoneista. Kaikkein hurjin ratkaisu on pyöreä lummehuone, jossa on suuri vesiallas suihkulähteineen. Sen keskellä kelluu useita kauniita vesikasveja – ja kesäisin myös jättiläislumpeita. Mikäli aiot viettää huoneessa pidempiä aikoja, kuten me, kannattaa välttää kuumia villapaitoja. Pukeudu kevyesti ja hengittävästi – ja nauti penkillä kupposet kahvia veden solinaa kuunnellen. Paikallinen sinitiainenkin näytti nauttivan olostaan huoneen lämmössä.

 

paluumuuttaja_kaktus

 

Jos taas pidät tuoksuista ja aromaterapiasta, suosittelen etenkin Välimeren huonetta. Siellä tuoksuvat useat keittiöstäkin tutut kasvit, kuten laakeripuu ja yrtit. Mikäli olet taikauskoinen, suosittelen Saintpaulia-huoneen toivomuslähdettä, jonne voit heittää kolikon. (Toivottavasti Helsingin yliopisto tajuaa käyttää tämänkin varainkeruulähteen hyvin, nyt kun koulutusleikkaukset uhkaavat…)

En ole todellakaan sitä tyyppiä, joka jaksaisi näyttelyissä lukea esittelytekstejä, mutta tämä reissu oli informaatioltaan mielenkiintoinen. Kasvikylteistä on hauska löytää tuttuja nimiä – päivän yllättäjä oli pippuri, joka kasvaa köynnöksessä – mutta ne kertovat myös mm. kasvien uhanalaisuudesta. En myöskään tiennyt, että kokoelman kasvit ovat luonnonkantaa; ne on joko oikeasti kerätty tutkimusmatkoilla tai saatu muista kasvitieteellisistä kokoelmista. Yllättävän moni sisäkasveistakin tuttu laji näyttää hyvin samanlaiselta ja yhtä näyttävältä kuin jalostettu versionsa. Kyllä se luonto osaa!

Kaisaniemen Kasvititeellinen puutarha on Helsingin yliopiston omistama ja on käytössä myös tutkimuksessa sekä opetuksessa. Puutarhan ulkotiloihin on vapaa pääsy. Kasvihuoneet ovat puolestaan yleisölle auki näin talvisin joka viikonpäivä klo 10-16. Poikkeukset aukiolossa löytyy Kasvitieteellisen puutarhan nettisivuilta. Vinkkinä esim. opiskelijoille: kasvihuoneisiin pääsee ilmaiseksi sisään kuukauden ensimmäisenä perjantaina klo 13–16.

Nyt kasveja tutkimaan!

 

paluumuuttaja_kaktus3

Kommentit

 • Anniina

  Helsingissä ja muuallakin Suomessa on vaikka kuinka monia paikkoja, jossa ei vaan tule käytyä, vaikka olisi kiva! Kirjoittelethan länsirannikon roadtripistä? Itse haaveilen roadtripistä ensi kesänä akselilla Porvoo – Turun saaristo. Länsirannikko kiinnostaa myös 🙂

   0
  • Riikka Leinonen

   Joo, ehdottomasti kirjoitan länsirannikosta! Se oli oikein mukava reissu – ja vahva suomenruotsalaisuus toi siihen oman eksoottisen lisänsä.

   Porvoo on muuten ihana. <3 Mulla ois haaveena ehtiä sinne joka kesä, mutta viime kesänä jäi välistä. Toissa kesänä sen sijaan oltiin siellä telttailemassa keskustan liepeillä. Oli jännää!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.