VALIKKO
27.2.2016 22:52

Koira kahvilla: Testissä Kahvila Muisto

paluumuuttaja_kyltti

 

paluumuuttaja_ronjaulkona

Tänään alkaa Paluumuuttajassa taas uusi postaussarja – nimittäin Koira kahvilla! Olen vahvasti sitä mieltä, että koska koira on jalostettu ihmisen kumppaniksi, pitäisi eläinystävämme pystyä ottamaan nykyistä enemmän osaksi arkea. Luonnollisesti  koiran kanssa liikkuessa pitää ottaa aina huomioon sen tarpeet ja muut kanssaeläjät. Lisäksi täytyy muistaa lempeä, johdonmukainen sosiaalistaminen ja koulutus. Yleensä hyvinkoulutettu ja sosiaalistettu koira nauttii, kun se saa olla laumansa mukana menossa, eikä yksin kotona.

Koen, että myös hyvään kaupunkisuunnitteluun sisältyy eläinten näkökulma. Laadukas ja hyvinvoiva elinympäristö ottaa huomioon eläimet – mukaan lukien lemmikit, tuotantoeläimet ja luonnon eläimet. Molemmat, ihmiset sekä eläimet, viihtyvät puhtaassa, monimuotoisessa, rauhallisessa mutta myös sopivasti aktivoivassa ympäristössä. Kaupungissa tulee olla tarpeeksi luontoa ja viherympäristöjä.

Maailmalla on huomattavasti yleisempää kuljettaa koiria mukana julkisissa tiloissa. Etenkin Itä-Berliinissä on tuttu näky, että koirat kulkevat omistajiensa mukana ostoksilla, pyöräilyreissulla, jopa perheen yhteisellä illallisella ravintolassa. Toisinaan koirat ovat vapaana keskellä kaupunkia ja seuraavat omistajaa muutaman metrin päästä. Koiratappeluita tai muita ongelmia ei juuri ole, sillä koirat ja ihmiset ovat tottuneet elämään sulassa sovussa.

 

paluumuuttaja_toivolanpiha

 

Olin erittäin tyytyväinen, kun elintarvikelaki muuttui vuonna 2012 niin, että kahvilat ja ravintolat saivat itse päättää, saako niihin tuoda koiria ja muita nelijalkaisia. Kahvilan tai ravintolan omistaja saa siis yhä päättää, mikäli hän ei halua eläimiä tiloihinsa. Aluksi koiraystävällisiä paikkoja oli vähän, mutta tietoisuuden lisäntyessä ympäri Suomea, niitä on ilmaantunut yhä enemmän. Netistä löytyykin useita sivustoja, jotka listaavat koiraystävällisiä paikkoja, mm. Tassut kartalla, Koirasuomi.fi.

Vaikkei innostuisikaan ravintolaillallisesta koiran kanssa, helpottaa koirien pääsy kahviloihin montaa omistajaa. Kesäisin pidemmällä lenkillä on hyvä, mikäli sekä omistaja että koira saavat pysähtyä nauttimaan virvokkeita. Varsinkin matkoilla lakimuutoksesta on hyötyä, sillä koiran kanssa pääsee tarvittaessa huoltoasemille tai ravintolaan pitämään taukoa.

 

paluumuuttaja_ronja

 

Sitten itse asiaan. Minä ja koiraystäväni Ronja olemme vuodesta 2004 asti pyörineet yhdessä Jyväskylän seudulla, mutta kahvittelemaan emme ole ehtineet täällä. Linkkejä (ulkopaikkakuntalaisille, toim.huom. busseja) ja muita julkisia kulkuvälineitä olemme tottuneet käyttämään Ronjan pentuajoista lähtien. Julkiset olosuhteet eivät ole tälle kohta 12-vuotiaalle koirarouvalle uutta. Muualla Suomessa, Helsinkiä ja Lappia myöten, olemme niin ikään shoppailleet, asuneet hotellissa ja vierailleet kahviloissa. Tässä juttusarjassa onkin tavoitteena valloittaa Jyväskylä – ja sen kahvilat!

Ensimmäiseksi kohteeksemme valikoitui Toivolan vanhalla pihalla sijaitseva Kahvila Muisto. Olen harmissani, etten ole ehtinyt vierailemaan Toivolan Vanhalla pihalla ennen tätä. Pakko sanoa heti alkuun, että muiden on vaikea pistää paremmaksi. Kahvila Muisto on juuri sitä, mitä Jyväskylän kahvilaskene on kaivannut minun silmissäni!

Kahvila Muisto löytyy Koirasuomi.fi:n listauksesta, mistä sainkin idean kokeilla kyseistä paikkaa. Soitin varmuuden vuoksi kahvilaan ja varmistin koiraystävällisyyden. Jo puhelimessa kävi selväksi, että koirat ovat todella tervetulleita. Tarkoituksenani oli käydä (ihmis)kaverini kanssa lounaalla, joten tiedustelin puhelimessa myös sopivan rauhallista ajankohtaa. Kuulemma asiakasmäärät lounasaikoihin vaihtelevat suuresti. Arvoinkin itse, että klo 12.30 pahin ruuhka lienee laantunut.

Lounastreffien koittaessa hilppaisimme Ronjan kanssa hirveätä vauhtia Toivolan vanhalle pihalle, sillä (yllättäen) olimme myöhässä. Yleensä Ronja nuuhkii jok’ikisen lumipenkan, mutta tällä kertaa se tuntui tajuavan, että treffit odottavat. Lopulta olimme vain 3 minuuttia myöhässä.

 

paluumuuttaja_holvikaari

 

paluumuuttaja_vesisäilö

 

Sisällä meitä odotti ovella toinen koira, joka oli itse asiassa vapaana. Jäykähkön mutta ystävällisen tapaamisen sekä lounaan maksamisen jälkeen valitsimme Ronja etunenässä pöydän. Sopivaksi pöydäksi valikoitui kahvilan holvikellarimaisesta osiosta rauhallinen nurkkapöytä. Kellarin valaistus oli mielestäni tunnelmallinen ja rauhoittava. Ronja sai luvan kanssa istu’utua seinän vierustalla olevalle laveripenkille. Kauaa hän tosin ei penkillä viihtynyt, vaan siirtyi lattialle tutkimaan ympäristöä.

Koiranomistajana olen erittäin otettu, mikäli kahvilassa tarjotaan myös koiralle vettä. Kahvila Muistossa meille tultiin hyvin pian pöytään asettumisen jälkeen tarjoamaan vesikuppia koiralle, jonka otimmekin vastaan. Varsinkin kuumina kesäpäivinä tällainen palvelu on erittäin suotavaa. Arvostan!

Kahvila Muiston lounaaseen kuuluu ma-pe keittoruoka tai ti-pe kiinteä versio salaattipöytineen. Myös lauantaisin on ruokaa tarjolla. Valitsin itse keiton ja salaattipöydän, hinta yhteensä 8€. Omasta mielestäni hinta oli erittäin kohtuullinen – salaattipöytä tosin olisi voinut olla hiukan vegaanisempi tai vähintäänkin enemmän tuoreista kasviksista koostuva. Keittovaihtoehto oli tällä kertaa kukkakaalikeitto – hyvä, joskin hiukan suolainen. Kokonaisuutena pidin lounaasta enemmän kuin monesta muusta keittolounaasta Jyväskylässä!

 

paluumuuttaja_ronjalattialla

 

Kyselin pois lähtiessä hiukan kahvilan ideologiasta koirien suhteen. Haastattelemani kaksi työntekijää suhtautuivat koiriin erittäin positiivisesti ja pitivät ylipäätään hyvänä asiana koirien tuomista kahviloihin ja kaupunkitilaan. Kuulemma omistajallakin on koira, minkä vuoksi hän on halunnut, että asiakkaatkin saavat tuoda koiria kahvilaan. Todella iso peukku sille!

Ronja kiittää lämpimästä palvelusta ja miellyttävästä miljööstä! Suosittelemme kaikille ikoirille ja koiranmielisille ihmisille!

 

paluumuuttaja_valaisin

 

Onko teillä hyviä suosituksia, minne Jyväskylässä kannattaa mennä koiran kanssa kahville? Entäpä, mitä mieltä olette ylipäätään koirien viemisestä kahviloihin ja ravintoloihin?

 

paluumuuttaja_kahvilamuisto

 

Kommentit

 • Anniina

  Mua ei itseäni haittaa koirat kahviloissa tai muuallakaan, paitsi isoja koiria välillä pelkään. Mietin kuitenkin aina sitä, että allergisia on tosi paljon ja joku voi oikeasti olla allerginen tosi pahasti. Voisi alkaa vaikka siellä linkissä ahdistaa, mutta tuskin se allerginen kehtaisi mitään sanoa vaan lähtisi itse pois. Mitä ajattelet tästä? Ja kyllähän monet pelkää koiria vielä enemmän kuin minä.

   0
  • Riikka

   Tuo allergia-argumentti on hyvin yleinen ja olenkin keskustellut siitä monen kanssa! Olen itse sitä mieltä, että Suomessakin riittää kahviloita pilvin pimein ja että kaikkialle omistajat eivät kuitenkaan halua eläimiä. On hyvin epätodennäköistä, että hirveellä ryntäyksellä kaikki alkaisivat käydä kahviloissa koirien kanssa, joten allegikotkin pääsevät varmasti kahville. Toisaalta – koiranomistajat kuljettavat joka tapauksessa koirien allergeeneja mukanaan, joten harva kahvila on nytkään pahasti allergisille täysin neutraali ympäristö. Allergia-argumentilla pitäisi siis evätä pahimmillaan satoja tuhansia ihmisiä.

   Mutta olen itsekin sitä mieltä, että kahvilat voisivat nykyistä paremmin profiloitua koiraystävällisisiksi tai ei-koiraystävällisiksi paikoiksi. Väärinkäsitysten ja muiden mahdollisten ongelmien määrä pienenee silloin entistäkin olemattomaksi.

   Summa summarum: enemmän kahviloita Suomeen, enemmän koiria mukaan! Allergioiden logiikka on toisaalta hyvin monimutkainen – se, että meillä on nyt allergisia niin paljon, johtuu tutkimusten valossa siitä, että elinympäristömme on liian steriili. Koira perheessä on mahdollisesti yksi parhaimmista tekijöistä, joka suojelee lapsia allergiolta.

    0
 • Liina

  Mun mielestä koirat on ok kahviloissa ja ravintoloissa, kunhan niistä ei ole häiriötä muille asiakkaille. Meidän Alma on päässyt mukaan terasseille ja ravintolaan, mutta aina on lupa kysytty erikseen. Epäilen kyllä, ettei monikaan asiakas hiljaa sylissä istunutta pikkukoiraa edes huomannut. 😀

   0
  • Riikka

   Mäkin koen, että aina on kohteliasta kysyä lupa. Usein kysyn myös etukäteen soittamalla – ettei tule turhaan mentyä. 😀 Harva tosiaan edes huomaa pieniä koiria. Meidän Ronja ei myöskään ole kovin kiinnostunut vieraista, joten se pysyttelee mielellään oman seurueen keskuudessa. Mutta en mäkään kyllä pitäisi siitä, että joku iso koira tulisi viereen hirveästi häiriköimään.

    0
 • Aki

  En mä näe sitä huonona asiana jos samaan aikaan olisi koirakin kaffella. Eikä haittaisi vaikka tulisi hieman tutustumaankin 🙂

   0
  • Riikka

   Mukava kuulla, Aki! Toisinaan koirat saattavatkin tulla tutustumaan. Itse koen, että silloinkin on tärkeää, että omistajat kysyvät, mikäli se on OK.

   Itselleni sattui juuri junassa hauska tilanne, kun lemmikkivaunussa eräs koira halusi tulla seuraamaan toimiani. Lopulta se istui vieressäni osan matkasta ja omistaja kävi kertomassa sen historiasta. Oli kuulemma löytökoira Ibizalta. 😀 Piristi päivää kyllä tuo uusi tuttavuus!

    0
 • Suvi Matilainen

  Tosiaan myös Itävallassa (ja yleensäkin keski-euroopassa) koirat saa olla kaupoissa ja ravintoloissa mukana, ja irti kaupunkialueella 😀 Olin erittäin hämmentynyt kun oltiin ekan kerran käymässä Wienissä mieheni kanssa ja siellä melkein joka kuppilassa makoili jonkun pöydän vieressä koiruus mukana menossa. Minustakin on mukava että täälläkin nykyisin voi edes joihinkin paikkoihin mennä koiran kanssa. Itse olisin aikaisemmin Jyväskylässä asuessani kaivannut, että terassille olisi voinut kesäaikaan piipahtaa koiran kanssa. Koiranomistajien toivoisin realistisesti arvioivan sitä minkä koiran kanssa sellaisiin paikkoihin voi mennä, itsellä on kaksi koiraa, joista toisen kanssa voisin ihan ilman muuta mennä kahvilaan ja toista en veisi ikinäkuunapäivänä 😀 Kuten aiemminkin joku kommentoi, että ei haittaa, jos ei häiritse muita asiakkaita, olen samaa mieltä 🙂

   0
  • Riikka

   Nimenomaan, kyse on tosi laajasta ilmiöstä juuri Keski-Euroopassa. Yllätyin itsekin todella paljon, kun kävin ekoja kertoja siellä suunnalls. Hämmentävintä oli tuo koirien pitäminen vapaana liikenteenkin seassa. Siitä huolimatta kaikki näyttää toimivan!

   Samaa mieltä, että omistajalla on iso vastuu. Kaikki koirat eivät koulutuksesta huolimatta sovellu julkisiin tiloihin. Tästäkin on kai laadittu etikettejä jne.

   Todella paljon on kyse myös siitä, mihin on totuttu. Kaikki eivät aina myöskään ymmärrä sitä, ettei vierasta koiraa voi lähestyä kuinka vaan. Esimerkiksi meidän Ronja on arka ja oman perheen keskuudessa viihtyvä. Se on helppo ottaa mukaan, kun se ei poukkoile joka suuntaan. Rauhallinen olemus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sitä voisi lähestyä kuka vaan. Lupa pitää kysyä ja siitäkin huolimatta Ronjaa ei välttämättä kiinnosta.

   Uskon kuitenkin itse, että mitä enemmän on onnistuneita kohtaamisia, sitä paremmin useampi voi poiketa vaikkapa kesäterassille koiran kanssa.

    0
 • Nimetön Jouni

  Hei,
  Mikäli eksyt Tampereelle ja koirakahvila on hakusessa, niin voin lämpimästi suositella seuraavaa paikkaa http://www.ravintolakahvilla.fi/. Todella ystävällinen palvelu ja koiran saa tietysti ottaa myös sisälle.

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.