VALIKKO
18.10.2016 17:00

Kun maailma on täynnä uusia opinpolkuja

paluumuuttaja_jao4

Kaupallinen yhteistyö Jyväskylän aikuisopiston kanssa.

Terveisiä aikuisopistosta! Sain pari viikkoa sitten kutsun Jyväskylän aikuisopiston Avoimet ovet ammattiin -tapahtumaan 11.10. Ammatillista koulutusta en ole (vielä) harkinnut – ja kaikki läheiseni varmaan ovatkin huomanneet, että minussa on pahasti akateemikon vikaa. Puutun kaikkien opinnäytetöihin (niitä itse tekemättä) ja käytän innoissani juuri oppimiani käsitteitä. Tästä huolimatta kävin mielenkiinnolla tutustumassa aikuiskoulutukseen ja sen eri mahdollisuuksiin.

Mikään ei ole virkistävämpää kuin huomata, miten erilaisia juttuja tässä maailmassa voikaan tehdä! Tuli ihan nuoruus mieleen – kaikki muistanevat sen, kun opon johdolla rantauduttiin lukuisiin opinahjoihin ja tutustuttiin tulevaisuuteen.

Parasta Jyväskylän aikuisopiston tapahtumassa olivat kuitenkin innostuneet ihmiset! Juttelin useamman alanvaihtajan kanssa ja heistä huokui into, joka voi syttyä vain siitä, kun löytää oman juttunsa.

Alan vaihtaminen onkin aina valtava ja jännittävä henkilökohtainen loikka tuntemattomaan – ja tunnistan tämän tuntemuksen myös omista kokemuksistani. Nyt on kulunut vuosi siitä, kun tein henkilökohtaisen loikan ja vaihdoin maisema-arkkitehtuurin kokopäivätöistä liikunnan yhteiskuntatieteellisiin opintoihin. En ole katunut päivääkään omaa loikkaani.

 

paluumuuttaja_ao1

 

Alan tai ammatin vaihtaminen ei ole kuitenkaan ainoastaan yksilötasolla vaikuttava päätös. Alanvaihdosta on muotoutunut viime vuosina yhteiskunnallinen ilmiö. Yhä useampi vaihtaa pitkänkin työuran tehneenä alaa – ja erityisesti akateemisilta aloilta käytännönläheisempiin ammatteihin.

Ihmisten alanvaihtohaaveet ja -loikat kytkeytyvät olennaisesti työn käsitteeseen. Elämme aikaa, jossa työn merkitykset ja muodot muuttuvat voimakkaasti. Jyväskylän aikuisopiston markkinointipäällikkö Leena Honkonen vahvistaakin tämän ilmiön: ”Meille tulee paljon opiskelijoita, jotka huomaavat oman työnsä muuttuneen ja haluavat vaihtaa alaa. Moni haluaa tehdä käytännönläheisiä, aiemmasta ammatistaan poikkeavia töitä. Osa taas huomaa, ettei omalla alalla ole enää töitä.”

Moni haluaa tehdä käytännönläheisiä, aiemmasta ammatistaan poikkeavia töitä. Osa taas huomaa, ettei omalla alalla ole enää töitä.

Tyypilliset alanvaihtajat ovat Leenan mukaan kaiken ikäisiä, mutta etenkin moni keski-ikää lähestyvä innostuu ja palaa takaisin koulunpenkille. Oma kokemukseni on, että myös monet nuoret kokevat alanvaihdon ajankohtaiseksi. Työelämä on entistäkin kovempi maailma – siksi kannattaakin tehdä juuri sitä, mikä tuntuu itselle mielekkäimmältä ja antoisimmalta.

 

paluumuuttaja_ao3

 

Juttelin tapahtumassa etenkin parin lähihoitajaopiskelijan kanssa – verenpaineen mittauksen lomassa tuli tutuksi heidän opinpolkunsa. Melko pian paljastui, että he ovat juuri niitä, joista Leena mainitsi: ”Olemme tällaisia, jotka intoutuvat keski-iän kynnyksellä opiskelemaan!” Tarja ja Tyyne hymyilivät ja kertoivat lähes yhteen ääneen.

Molemmat olivat vaihtaneet alaa, toinen kaupan alalta ja toinen teollisuudesta. Molempia kiehtoi halu olla ihmisten kanssa tekemisissä, kokea vuorovaikutuksen voima työssään. Varsinkin Tarja pohti, että hänestä on parasta, kun asiakkailta ja kollegoilta saa palautetta – koneet, kun eivät sitä tee.

 

paluumuuttaja_ao2

 

Tarjasta ja Tyynestä molemmista välittyi, että he ovat todella tyytyväisiä valintaansa. Opiskelu vastaa työelämän tarpeita ja on sujuvaa. Töitä tuntuu löytyvän ja tutkintokin häämöttää jo. ”Lisäksi meillä on aivan mahtava opiskeluryhmä! Yhteishenki varsinkin alkuaikoina oli todella tiivis ja kannustava. Työelämän kutsuessa näemme harvemmin, mutta vietämme yhä säännöllisesti iltaa yhdessä”, Tyyne iloitsi.

Varsinkin haastattelun myötä käy entistä selvemmäksi, että aikuisopistossa opiskelu on todella joustavaa. Lapset, työ tai harrastukset eivät ole este. Tarjakin mainitsee, että päätti aloittaa opinnot kuopuksen ollessa vielä nuori.

Kunkin opiskelijan kanssa voidaan räätälöidä sopiva tutkinto kasaan: perustutkinto alalle tulevalle, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto alalla jo oleville. Opiskella voi myös työn ohella tai oppisopimuskoulutuksena.

Opiskeluintoa voi tyydyttää myös osallistumalla lyhytkursseille. Aikuisopisto tarjoaa runsaasti tietotekniikka- ja kielikoulutuksia sekä eri ammateissa vaadittavia lupakortteja ja testejä, joiden avulla voi omaa osaamista täydentää tietyllä osa-alueella.

Jyväskylän aikuisopisto lienee yksi maamme monipuolisimpia aikuisten opinahjoja. Aloja riittää muille jakaa ja veikkaanpa, että kaikkien luettelusta tulisi yksi kokonainen postaus.

Opiskella voi muun muassa kone- ja metallialaa, turvallisuusalaa, talonrakennusalaa, talotekniikkaa, puualaa, pintakäsittelyalaa, kiinteistönhoitoa, sähköalaa, logistiikkaa, maarakennusalaa, liiketoimintaa, majoitus-, ravitsemis- ja cateringalaa, puhtauspalvelualaa, elintarvikealaa, sosiaali- ja terveysalaa, käsi- ja taideteollisuutta, kuvaa ja media sekä tekstiili- ja vaatetusalaa. Kaikki alat löydät täältä.

Niin ja ehdottomasti parastahan tässä on se, että opiskellessa oppii muilta opiskelijoilta. Kaikilla aikuisopiskelijoilla on paljon elämänkokemusta ja he tulevat erilaista taustoista.

Tutkintojen runsautta hämmästellessä muistaa, miltä itsestäni aikoinaan tuntui yläasteella ja lukiossa. Valinnanvaraa oli niin paljon, että kärsi runsaudenpulasta. Omaa opinahjoa oli vaikea päättää. Tyynen ja Tarjan kanssa tulimme kuitenkin kaikki samaan lopputulokseen: Työelämässä jo ollessaan sitä oppii, mitä haluaa ja mitä ei halua tehdä. ”Niin ja ehdottomasti parastahan tässä on se, että opiskellessa oppii muilta opiskelijoilta. Kaikilla aikuisopiskelijoilla on paljon elämänkokemusta ja he tulevat erilaisista taustoista”, Tyyne pohtii.

Olemme Tarjan kanssa samaa mieltä. Aikuisena on sitä, mistä ammentaa – opinnoissakin.

Kiinnostuitko aikuisopiskelusta? Etenkin 20–29-vuotiaiden nuorten aikuisten kannattaa tarttua nyt toimeen, mikäli peruskoulun jälkeinen toisen asteen tutkinto puuttuu. Vuoden 2016 loppuun asti Jyväskylän aikuisopistossa toimii valtakunnallinen Nuorten aikuisten osaamisohjelma osana nuorisotakuuta. Nuorten aikuisten osaamisohjelma tarjoaa paremmat mahdollisuudet opiskelupaikkaan kohderyhmään kuuluville. Opiskelupaikkoja on tarjolla etenkin audiovisuaalisen viestinnän, liiketalouden (merkonomi), hotelli-, ravintola- ja cateringalan (kokki ja tarjoilija), sähkö- ja automaatiotekniikan (sähköasentaja, rakennusalan (maarakennuskoneenkuljettaja tai talonrakentaja) sekä tekstiili- ja vaatetusalan (vaatetusompelija) perustutkinnoissa.

 

paluumuuttaja_jao5

Kommentit

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.