VALIKKO
12.9.2016 23:34

PUUTARHOJA ESPANJASTA: Alhambra – Euroopan kaunein?

paluumuuttaja_pylvaat

 

paluumuuttaja_mosaiikki1

 

paluumuuttaja_viinikoynnos

Lupasin Espanjassa ollessani, että tulette näkemään parhaimmat palat Espanjan puutarhoista ja puistoista. Täältä pesee! Kuvia kertyi tuhansia, joten tovi meni, että ehdin käydä läpi edes puolet niistä. Tietokoneenikin irtisanoi tässä välissä itsensä – kipinöitä kirjaimellisesti lensi. Nyt olen kuitenkin päässyt taas sorvin ääreen.

Tänään saattekin ensimakua Espanjan kauneimmista puutarhoista – ellei jopa Euroopan kauneimmista. Olen jo aikasemmissa postauksissa maininnut Alhambrasta. Ensimmäinen kuvasarja on juuri sieltä.

Alhambra on upea, koristeellinen, kukkulalle maurien rakentama linnoitus(alue) puutarhoineen. Andalusian Granadassa sijaitsevaan isoon kompleksiin on kuulunut useita palatseja, laajoja puutarhoja, sairaala ja jopa eläintarha. Tähän päivään on säilynyt vain osia kokonaisuudesta; tunnetuimpia ovat pääpalatsi, muurien sisällä oleva Medinan kaupunki, Alcazaban linnoitus sekä Generalife.

 

paluumuuttaja_alhambra

 

paluumuuttaja_ruusut

 

Alhambra rakennettiin Nasridien dynastian kuninkaiden palatsiksi ja suurin osa sen osista rakennettiin 1300-luvulla. Palatsi on todellinen palapeli, joka muodostuu erilaisista saleista, patioista, huonekokonaisuuksista ja renessanssin aikana rakennetusta lisäosasta. Palatsin ikonisimpia ja tunnetuimpia osia ovat Leijonapiha, Myrttipiha ja Suurlähettiläiden sali.

Alhambra kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin – eikä ihme, sillä se on ilmeisesti maailman ainut säilynyt keskiaikainen muslimipalatsi. Linnoitus on Espanjan suosituin turistikohde ja varsinkin kesällä se on todella ruuhkainen.

Madridissa vaihdossa ollut ystäväni kertoi, että yleisen periaatteen mukaan Alhambrassa saisi käydä vain kerran elämässä. Ymmärrän tämän hyvin, sillä kohde kuluu ja rapistuu tuhansien turistien jaloissa. Historiallisten palatsien ja puutarhojen restaurointi sekä ylläpito on todellinen haaste varsinkin tässä taloustilanteessa.

 

paluumuuttaja_leijonapiha

 

paluumuuttaja_mosaiikki4

 

paluumuuttaja_mosaiikki5

 

Ulospäin Alhambra näyttäytyy melko yksinkertaisena ja karunakin linnoituksena. Pääpalatsi on kuitenkin kuuluisa koristeellisista kaiverruksistaan ja mosaiikeistaan. Iso osa palatsin väriloistosta on haalistunut aikojen saatossa ja jäljellä on vain viitteitä siitä, kuinka värikkäitä arabeskikuviot ovat olleet aikoinaan.

Kaikki mosaiikit ja kaiverrukset on tehty käsin. Tuntuu aivan uskomattomalta, että kukaan pystyy näin laajaan, täydellisesti toistuvaan ja tarkkaan käsityöhön. On jotenkin mykistävää ajatella, että maailmassa on enemmän kuin koskaan rahaa tällä hetkellä, mutta olemme täysin kykenemättömiä tuottamaan mitään tällaista.

 

paluumuuttaja_mosaiikki2

 

paluumuuttaja_mosaiikki3

 

Pääsääntöisesti palatsi on rakennettu kuumaan ilmastoon ja puolustukseen sopivaksi niin, ettei palatsissa ole juuri ikkunoita. Aurinkoa näkee sisällä hädin tuskin laisinkaan.

Palatsin ikkunat (ilman laseja) ja ovet avautuvat lähinnä patioille, joita koristavat kasvillisuus, eläinpatsaat, altaat ja suihkulähteet. Ulkoseinämien harvojen ikkunoiden sijannit on mietitty tarkoin: maisemallisesti taktisista paikoista aukeaa huikeat näkymät ympäröivään Granadan kaupunkiin.

 

paluumuuttaja_granada

 

paluumuuttaja_allas1

 

Palatsin patioille saavuttaessa avautuu lähes paratiisin omainen tunnelma. Niillä vallitsee rauhallinen, soliseva äänimaailma ja kuumuudesta raukeat turistit istuskelevat karttoja leuhutellen pylväsrivien kätköissä. Sisäpihat tuovat palatsiin valoa, mutta estävät keskipäivän aurinkoa paahtamasta kuumasti suoraan palatsiin.

Monet puutarhakasvit kärsivät avoimmissa puutarhoissa kuivuudesta ja kuumuudesta, mutta sisäpihoilla jättilaukat ja muut näyttävät kasvit kukoistavat. Myös erilaisia puita appelsiinipuista tuijiin käytetään tuomaan varjoa ja viilennystä.

 

paluumuuttaja_patio3

 

paluumuuttaja_patio1

 

paluumuuttaja_patio4

 

paluumuuttaja_patio5

 

Vesi on Alhambran kenties tärkein elementti. Se viilentää, rauhoittaa, heijastaa – mutta ennen kaikkea se ilmaisee vaurautta. Vain rikkailla on varaa juoksuttaa vettä. Vesi virtaakin Alhabrassa vähän joka paikassa: suihkulähteinä, erilaisina vesisuihkuina, portaiden reunoilla ja porrastetuissa altaissa…

 

paluumuuttaja_allas4

 

paluumuuttaja_allas3

 

paluumuuttaja_allas9

 

Todellisen viehätyksen luovat kuitenkin kasvit. Kuumassa, kuivassa ilmastossa niiden olemassa olo on herkkää – puutarhasta huomaakin, että jatkuvasta hoitamisesta huolimatta resurssit eivät tahdo riittää. Alhambran valtava puutarha kaipaisi satoja puutarhureita – siitäkin huolimatta, että nykyään käytössä on kastelujärjestelmät.

Kaikkialla Alhambrassa konkretisoituu tosiasia, että kaunis puutarha sellaisena kuin me sen koemme, ei synny ilman jatkuvaa työtä ja vedenkäyttöä. Toisaalta romanttinen, kaunis puutarha on ekotehokkuuden puutteessaan hankala asia. Vesivarantojen jatkuva vähentyminen Välimerellä uhkaakin monia historiallisesti merkittäviä puutarhoja.

 

paluumuuttaja_kasvi

 

paluumuuttaja_ruusut2

 

Tähän loppuun en voi sanoa muuta kuin, että valokuvat eivät tee Alhambralle oikeutta – ne latistavat sen kompleksisuuden, uskomattoman käsityön ja herkkyyden. Muutaman tunnin vierailun jälkeen olin totaalisen läkähtynyt kuumuudesta, mutta myös äärettömän vaikuttunut.

Jotenkin  tuntuu, etten tule koskaan näkemään samassa mittakaavassa mitään vastaavaa – siitäkin huolimatta, että Eurooppa on pullollaan upeita palatseja, linnoja ja kartanoita. Alhambra vei sydämeni.

Seuraavassa postauksessa pääsette tutustumaan Generalifen villaan, josta löytyy niin ikään monia ikonisia patioita ja suihkulähteitä. Alhambran kuvat eivät siis jää tähän!

 

paluumuuttaja_patio2_low

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.