VALIKKO
1.8.2016 22:45

JUNALLA ESPANJASSA: Valencia, Espanjan New York

IMG_20160714_172338~2

Espanjan matkan neljäs kohteemme oli maan kolmanneksi suurin kaupunki: Välimeren rannalla sijaitseva Valencia. En tiedä, miksi minulla on ollut mielikuva, että Valencia olisi jotenkin merkittävä kaupunki Espanjan muotimaailmassa, mitä se ei ilmeisesti ole, kun tärkeimmät muotiviikot ovat tietenkin Madridissa ja Barcelonassa.

Tätä mielikuvaa ei suinkaan vähentänyt se, että meidän valencialaisen Airbnb-majapaikan läheisyydessä oli noin kymmenen eri juhla- ja hääpukuliikettä. Koko loppu kaupunki olikin sitten jonkinlainen yllätys. En osaa täysin kuvailla, mikä teki siitä erityisen, mutta jotenkin perustavanlaatuisesti Valencia poikkeaa kahdesta suuremmasta vertailukohteestaan.

 

IMG_20160714_171416~2

 

Kenties omituisinta Valenciassa on tietty amerikkalaisuuden tuntu. Majoituimme siskoni kanssa aivan lähelle Valencian rautatieasemaa ja vanhaa kaupunkia, mutta lähikortteleissamme tuntui kuin astelisi New Yorkissa. En ole koskaan vieraillut Yhdysvalloissa, saati New Yorkissa – mutta siskoni on ja hänestäkin tunnelma oli hätkähdyttävän amerikkalainen. Kenties merkittävin tekijä tässä illuusiossa on rakennusten julkisivut, jotka tuntuivat välillä jopa päälleliimatuilta. Samaa illuusiota jatkavat avenueiden katupuut, pari Starbuck’sia lähekkäin, keltaiset liikennevalot, muut liikenneratkaisut ja jopa punainen marmori katukiveyksissä (vaikkei sillä mitään tekemistä sinänsä olekaan asian kanssa).

New yorkilaisesta tunnelmasta oli  vaikea päästä yli – kunnes saavuimme vanhan kaupungin ytimeen. Ah, jälleen Euroopassa! Kapeaakin kapeammat kujat kiemurtelevat niin, että kokeneenakin suunnistajana on mahdotonta sanoa, tultiinko edellisenä päivänä tätä reittiä – vai sittenkin tuota. Kapeiden kujien lomasta aukeavat tuon tuosta pienet plazat ja reunalla päivystävät kirkot jykevine ovineen.

 

IMG_20160714_172221~2

 

Vanhojen kaupunkien (yleensä) turistisesta luonteesta huolimatta olen suuri vanhojen kaupunkien ystävä. Valencian vanhasta kaupungista pidin erityisen paljon muutamasta seikasta johtuen:

  1.  Vanhan kaupungin putiikit ovat kuin suoraan Tukholman Södermalmilta. Ei mitään turistikrääsäkauppoja, vaan reissun parhaimmat konseptimyymälät! Samasta kaupasta voit löytää hipsterihatut, macrame-amppelit tai paikalliset käsityökeramiikat. Tsekkaa esimerkiksi ihastuttava Simple. Lisäksi Valencian vanhasta kaupungista löytyy useita vintage-, retro- ja second hand-myymälöitä.
  2. Espanjassa on hankalaa löytää hyviä kasvisruokapainoitteisia ravintoloita – löysimme sattumalta vanhasta kaupungista yhden niistä: Bar & Kitchen. Ravintola sijaitsee aivat Valencian katedraalin lähistöllä, täydellisen kokoisen pikkuaukion laidalla. Tinto de verano, vegaaninen ceviche, patatas bravasm-mmm!  Ja vaihtuvat katusoittajat – joista kaikki nauttivat keräämillään rahoilla ateriansa juuri tässä ravintolassa.
  3. Nimikyltit! Jokaiselle aukiolle on omat, koristeelliset, ihanat nimi kylttinsä! Bonus: Bongaa katutaidetta enemmän kuin missään muussa vanhassa kaupungissa.

 

IMG_20160714_220449~2

 

IMG_20160714_182940~2

 

IMG_20160714_181603~2

 

Vanhan kaupungin lisäksi Valenciassa on pari muutakin erityiskohdetta. Palatakseni Yhdysvaltoihin: Tietääkseni siellä on tehty pari maisema-arkkitehtuurin projektia, joissa entisen joenuoman tilalle on rakennettu puisto. Näin on tehty myös Valenciassa, jonka läpi virtasi aiemmin Gran riada de Valencia. Nyt joen tilalla ”virtaa” vihreänä  Jardín del Turia, jonka ylittää ainakin 17 siltaa. Puisto on etenkin lenkkeilijöiden suosiossa, sillä se on niin pitkä, että siinä riittää juostavaa – lisäksi puistossa on omat baanat lenkkeilijöille. Siis: kulkureitit sunnuntaikävelijöille, lenkkeilijöille ja pyöräilijöille – on tilaa! Puistoon kuuluu todella monta eriteemaista osiota: isoja kenttiä, pienempiä liikuntapaikkoja, kasvitieteellinen puutarha, ”musiikin palatsi”, kuninkaallinen puutarha.

 

IMG_20160715_145214~2

 

IMG_20160715_155333~2

 

Jardín del Turia kulkee myös Valencian suosituimman turistinähtävyyden, Ciudad de las Artes y la Ciencas’in, vierestä. Kohteen nimi on suomeksi kirjaimellisesti Taiteiden ja tieteiden kaupunki – ja juuri sitä se omalla tavallaan onkin. Utopistisista rakennuksista muodostuva kompleksi on irrallaan muusta kaupunkirakenteesta ja muodostaa oman erillisen kokonaisuutensa sisä- ja ulkotiloineen.

Emme vierailleet näyttelyissä tai teatterissa rakennuksissa, mutta kävimme paikan päällä tutkimassa. Olen nähnyt opintoekskursioilla monenmoista arkkitehtonista kohdetta – tämä säväytti outoudellaan. En osaa yhtään tulkita arkkitehdin ajatuksia, enkä osaa päättää, pidinkö rakennuksista vai en, mutta jonkinlainen kiistaton olemassaolon oikeutus niillä ehdottomasti oli. Paikan päälle pääsee keskustasta usealla bussilinjalla vain parilla eurolla, joten suosittelen.

 

IMG_20160715_155147~2

 

IMG_20160715_155207~2

 

Muuten – ne junat! Juttusarjan nimikin sisältää junat (Espanjassa), mutta en ole ehtinyt sanoa niistä vielä juuri mitään. Kuten toisesta postauksesta kävi ilmi; läheskään kaikilla väleillä junilla ei kannata yrittää mennä. Lopulta matkustin junalla välit Cordoba-Madrid, Madrid-Valencia ja Valencia-Barcelona.

Pääsin kokeilemaan kahdenlaisia junia: nopeita ja hitaita. Molemmat ovat elämyksiä, vaativat aina paikkavarauksen (paitsi paikallisjunissa). Paikkavaraus maksaa erikseen reililipun päälle, joten lisäkustannuksiin kannattaa varautua. Ilman reililippuja junaliput ovat tuhottoman kalliita, joten reililippu tulee lisämaksuista huolimatta kannattavaksi.

Matkustelussa kannattaa kuitenkin huomioida, että moniin paikkoihin pääsee erinomaisesti bussilla ja lähtökohtaisesti halvalla. Junailu kannattaa etenkin isojen kaupunkien välillä. Esimerkiksi Madridin ja Valencian välinen reilun 350 km:n matka taittui AVE-junilla uskomattoman nopeasti, vain reilussa 1,5 tunnissa. Ei meillä Suomessa…

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.