VALIKKO
4.10.2016 21:22

PUUTARHOJA ESPANJASTA: Generalife – vilvoittavien vetten äärellä

paluumuuttaja_generalife7

 

paluumuuttaja_generalife2

Tervetuloa taas mukaan Espanjan aurinkoon! Kesäisen Espanjan matkani puutarhavierailut jatkuvat niinikään Alhambran linnoituksessa, josta kirjoitin pari viikkoa sitten. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan linnoituksen sisällä sijaitsee myös Generalifen villaGeneralife rakennettiin erityisesti lepoa ja puutarhanhoitoa varten. Patioilla ja terassoiduilla pienillä aukioilla sielu lepää.

 

 

Veden solina on jatkuvasti läsnä Generalifessa. Kuten Alhambrassa yleisesti, myös Generalifessa vesi edustaa lepoa ja joutilaisuutta. Työtä tekevällä ei ole aikaa, eikä rahaa nauttia veden ylettömästä tuhlailusta.

Vesi vilvoittaa ja rentouttaa kuumassa ilmastossa kaikilla aisteilla, ei vain ainoastaan solinallaan. Virtaava vesi vangitsee katseen, rauhoittaa ja toimii meditaation lähteenä. Toisaalta vesi luo kuumassa ilmastossa ympärilleen mikroilmaston, joka on muuta ympäristöään viileämpi.

 

 

 

Lukemattomien erilaisten suihkulähteiden ja vesialtaiden lisäksi Generalife rakennettiin osin ruoka mielessä. Se onkin suunniteltu ennen kaikkea keittiöpuutarhaksi, jossa hyöty ja huvi sekoittuvat. Nykyisin patioilla ja terassoinneilla viljellyistä kasveista suurin osa on täysin koristekasveja.

Puutarhan eri osat on eroteltu paksuilla seinämillä, jotka ovat verhoutuneet erilaisilla köynnöksillä. Villan patiot sijaitsevat eri tasoissa ja niiltä aukeaa näkymiä sekä Granadan kaupunkiin että muualle Alhambran puutarhaan. Puutarhasra toiseen siirrytään portaita pitkin, ja niitä onkin villan alueella riittämiin.

 

paluumuuttaja_generalife19

 

 

Tärkein ominaisuus matkailijankin kannalta on se, että Generalifesta löytyy aina jonkin varjoisa nurkka. Vilvoitusta löytyy seinän vierustasta viileän köynnöksen alta, pylväskäytävästä tai appelsiinipuiden alta.

Ja vesialtaista, mutta varpaiden kilvoittelu virtaavassa vedessä on sallittu vain sulttaaneille.

 

paluumuuttaja_generalife15

 

paluumuuttaja_generalife13

Ei voi muuta sanoa, kuin ollapa keskiaikainen sultaani. Suosittelen Granadan kaupunkia, Alhambran linnoitusta ja Generalifen huvilaa täydestä sydämestäni. Ota mukaan muutama mehukas appelsiini ja istu solisevien altaiden äärelle.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.