VALIKKO
10.7.2016 20:56

JUNALLA ESPANJASSA: Kulttuurit kohtaavat

image

Andalusiassa on vaikea olla huomaamatta kulttuurien yhteensulautumista. Missään muualla Euroopassa, jossa olen vieraillut, ei islamin kulttuurin vaikutus ole ollut yhtä suuri. Maurit hallitsivatkin Iberian niemimaata – johon Andalusian itsehallintoalue kuuluu – 800 vuoden ajan. Alueen nimikin tulee arabeilta, sillä he nimittivät aluetta vandaalien mukaan, al-Andalus.

Kristityt valloittivat alueen takaisin jo 1492, mutta islamin ja maurien vaikutus näkyy yhä kaupunkitiloissa, arkkitehtuurissa, paikallisessa taiteessa. Entiset moskeijat on muutettu katedraaleiksi ja islamin tunnukset on korvattu risteillä. Toisaalta taidokkaasti tehdyt mosaiikit ja ornamenttikoristelut muistuttavat siitä, että vuosisatoja sitten esittävät kuvat eivät olleet sallittuja.

 

image

 

Olen itse ollut jo pitkään viehättynyt islam-vaikutteisesta taiteesta ja ornamentiikasta, joten olen kokenut alkumatkan esteettisesti erittäin tyydyttäväksi. Vanhaa käsityöperinnettä, kuviointien luovuutta (ilman, että ne esittävät mitään) on vaikea olla ihailematta. Suunnittelijana väistämättä tulee mieleen hiukan vääräoppisia ajatuksia siitä, miksi nykyarkkitehtuuri jatkaa niin tylsällä ja yksinkertaisella linjalla. Maisema-arkkitehtinä ihastelen myös taitavaa suunnittelua kiveyksissä – tämä pätee sekä vanhoihin että uusiin katujen ja ulkotilojen kiveyksiin.

 

image

 

image

 

Islamin ja sittemmin katolisen kirkon vaikutteiden lisäksi Andalusiassa elää voimakas Espanja-myönteisyys. Olen vieraillut aiemmin Espanjassa vain Barcelonassa, jossa turistinakin aistii katalonialaisten halun itsenäistyä. Kataloniassa ei niinkään koeta kuuluvan osaksi Espanjaa – täällä Andalusiassa sen sijaan näytetään lipuin ja muin tunnuksin lojaaliutta valtiota kohtaan. Samalla tapakset, flamenco ja muut ulkomailla espanjalaisiksi mielletyt asiat ovat suuri ylpeyden aihe.

Flamencoa, härkätaisteluja, andalusianhevosnäytöksiä ja muita kulttuurinmuotoja markkinoidaan näkyvästi. Toisaalta monia asioita halutaan säilyttää paikallisten juttuina ja turisteille hiukan mystisinä kulttuurin ilmentyminä. Esimerkiksi tapasten osalta on yleistä, että ne kuuluvat juomien hintaan – useimmiten jää asiakkaan vastuulle tietää milloin näin on. Tapaksia tulee pyytää itse bissen tai viinin tilattuaan ja mielellään espanjaksi.

 

image

 

 

image

 

Tulin Andalusiaan vailla suurempia odotuksia ja ehkä osin siksi olen ollut todella vaikuttunut. Kaikille Espanjan matkaa harkitseville suosittelen jättämään Malagan ja muut rantakohteet väliin ja valitsemaan Andalusian helmistä Granadan tai Cordoban. Hintataso on molemmissa kaupungeissa erittäin huokea – ja lämpöä piisaa. Kuuma täällä todellakin on, ei ole jäänyt yhtään epäselväksi, miksi siestaa vietetään.

Viisas matkailija etsiikin varjoa, ostaa vettä, kun sitä on saatavilla – ja istuu viinilasilliselle aina, kun löytää mukavan aukion kulman ja ravintolan. Raukeina, lämpiminä hetkinä Andalusia yllättää ja tarjoaa sinulle paikallisten musisointihetken – espanjalaisella kitaralla ja OLÉ-huudoilla tietysti.

 

image

Kommentit

  • Piia

    Kiva postaus ja kauniit kuvat.
    osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.