VALIKKO
27.7.2016 16:49

JUNALLA ESPANJASSA: Miljoonakaupunki Madrid

IMG_20160713_185231~2

Suomessa taas! Olen jo tovin oleillut kesäisen kotimaan kamaralla, mutta kirjoittaminen Espanjan reissusta ei ole oikein sujunut. Kirjoitin aiemmin, että puhelimeni jäi kotiin – kun sain sen siskoni avulla jälleen käsiini Madridissa, muuttui elämän tahti niin, etten yksinkertaisesti enää ehtinyt kirjoittaa.

Leppoisat, pitkät andalusialaiset siestat jäivät taakse, kun siskoni pääsi määräämään tahdin. Käsi murtuneenakin hän jaksoi puskea eteenpäin. (Ja etsiä kaikki matkan varrella ja vähän kauempanakin olevat Sephorat. Jostain kumman syystä häneen iskee kosmetiikkahulluus juuri ulkomailla.)

 

IMG_20160713_185400~2

 

Miljoonakaupunki Madridia edelsivät Andalusian kuumat, pienet kaunottaret Granada ja Cordoba. Siispä, kun ensimmäisenä Madridin päivänä äitini ja minä istahdimme automaattisesti ensimmäiselle vastaantulevalle aukiolle, siskoni ihmetteli ”levätäänkö me nyt jo”, mutta pian hänellekin valkeni asioiden laita. Vaikka Madridissa ei  ollut Andalusian tavoin +40°C, uuvuttaa jatkuva kävely ja päälle +30°C silti suomalaisen kuin suomalaisen.

Muutama kaverini oli aikoinaan Madridissa vaihdossa, mutta siitä huolimatta minulla ei ollut juurikaan mitään ennakko-oletuksia kaupungista. Yllätyin, kuinka Madrid on olosuhteiltaan viileä, mukava ja moniulotteinen kaupunki. Kaduilla kävellessä ei tullut juuri yhtään tunnetta siitä, että käppäilee kaupungissa, jossa asuu lähes 3,5 miljoonaa ihmistä. Verrattuna esimerkiksi Barcelonaan, Madridin kaupunkirakenne on niin tiivis, että se estää auringon paahteen katutilassa.

 

IMG_20160713_185205~2

 

Turistejakin on paljon vähemmän kuin Barcelonassa. Toisaalta turistien vähyys varsinkin majoituspaikassamme Lavapiésin alueella oli välillä jopa ongelma. Olemme tottuneet vaaleina ja pitkinä naisina siihen, että edustamme monessa maassa eksoottista naiskuvaa, mutta Madridissa saimme kyllä tungettelevan paljon kyselyitä siskoni kantoliinassa roikuvasta kädestä: ”Oooh voivoi, mitä kävi!?”

Vaikka segregaatio mielletäänkin usein ikäväksi ja eriarvoistavaksi ilmiöksi, nautin matkailijana Madridissa siitä, että erilaisilla kaupunginosilla oli selkeät omat luonteensa myös aivan keskustan tuntumassa. Toki esimerksiksi Salamancan kaupunginosassa niin sanotusti haisee raha:  tiedättehän, sellaisella tavalla, että jokaisella vastaantulevalla naisella on Louboutinin kengät ja hienostunut kävelytyyli. En silti voinut olla nauttimatta tunnelmasta: vaaleista, viimeistellyistä rakennuksista, uneliaasta dynamiikasta, joka rikkoutuu yksittäisistä, kiireisistä bisnesmies-vespailijoista.

Salamancasta löytyy muuten myös yksi erittäin hyvä meksikolainen ravintola, La Lupita, jossa tosin nautimme pelkästään juomia iltapäivän kunniaksi: margaritoja, mojitoja (ja päälle myös talon tarjoamat).

Kyseinen paikka sijaitsee aivan Retiron puiston kulmilla ja alunperin tavoitteenamme oli ehtiä kävelemään puiston halki Museo del Pradoon ennen sen sulkeutumista. Toisin kuitenkin kävi, sillä vaikka reissussa tuleekin nautittua aterian kuin aterian kanssa olutta tai viiniä, ei tissuttelutoleranssi auttanut näihin juomiin…

 

IMG_20160712_171354~2

 

IMG_20160712_183546~2

 

Kun kerta päästiin ravintoloihin: ruokamatkailijalle Madrid on mitä antoisin kaupunki! Ravintolaa ja kuppilaa löytyy joka lähtöön ja ne ovat huomattavasti edullisempia kuin Espanjan muissa suurissa kaupungeissa: Barcelonassa ja Valenciassa. 

 

IMG_20160712_213017~2

 

Kaikista turistisimpia alueita kannattaa luonnollisesti välttää ateriaa etsiessään, mutta poikkeus vahvistaa tässäkin säännön. Illastimme sukulaisseurueen kanssa aivan Plaza Mayorin tuntumassa kapealla kadulla italialaisessa Trattoria Malatesta’ssa, sillä se oli sopivasti puolivälissä majoituksiamme.

Palvelu lienee huonointa, mitä koko reissun aikana saimme, mutta miljöö hiveli ainakin omaa koristeellisista kaakeleista innostunutta silmääni. Ruoka oli erinomaista, eikä lopulta niin kallista.

Kenties koko reissun elähdyttävimpiä illallisia nautimme Madridin ensimmäisenä iltana, Taberna Más al sur’ssa lähellä Lavapiésiä. Palvelu oli lähes ylitsevuotavan ystävällistä, vaikka joudummekin tovin odottamaan pöytää. Itse ravintolan sisätila baareineen oli oikein ajanhenkeen sopiva, mutta illallistimme ulkona skoottereiden ja paikallisten hipstereiden lomassa. (Huom. Toisin kuin valtamedia, puhun itse hipstereistä lämmöllä ja epämääräisenä, rennon tyylikkäänä joukkona.)

 

IMG_20160711_224708~2

 

Espanjassa ruokailu on varsin sosiaalinen kulttuurinmuoto ja tässä ravintolassa se näkyi etenkin raciónien runsautena. Ración tarkoittaa kirjaimellisesti annosta, mutta hyvin usein se käsitetään tapaksista astetta suurempana kokonaisuutena, joka on tarkoitettu jaettavaksi koko seurueen kesken.

Kun meitä sattui olemaan seurueessa Madridissa vielä kolme, täyttyi pöytä erilaisista annoksista, joista oma tilaukseni oli yllättäen kokoelma erilaisia rapuja. Kukaan muu meidän pöydästä ei ”osannut” käsitellä rapuja, joten illalliseni koostuikin lähinnä ravunkuorinnasta. Kaikin puolin hieno illallinen kuitenkin: sienirisottoa, turskaa ja rapuja.

Madridista löytyy luonnollisesti paljon muutakin kuin ruokaa – mm. erinomaisia museoita, joihin emme koskaan drinkeiltämme päässeet – mutta yksi hauska sattumus eräästä lavapiésiläisestä baarista täytyy tähän loppuun mainita. Tilattuamme juomat argentiinaIaiselta baarimikolta ja istu’uduttuamme retronahkasohville totesimme: ”Jaa, täällähän pyörii Kaurismäen Laitakaupungin valot.”

 

IMG_20160713_225837~2

 

Fiilis oli aika absurdi; harvoin sitä saa olla keskellä Madridia ja katsoa suomalaista elokuvaa. 

Kommentit

 • Höppi

  Kiva lukea tämä kirjoitus. Itse olin pari vuotta sitten Madridissa ja lounasravintolassa soi Värttinä, aika uskomatonta. Suomessa tuskin soisi kansanmusiikki… Syyslomalla suuntaamme jälleen Madridissa, ihana kaupunki!

   0
  • Riikka

   Oh, ihanaa Madridin-matkaa teille! Olin kyllä itse positiivisesti yllättynyt kaupungista – suomalaista kansanmusiikkia ei kuulunut tällä kertaa, mutta Kaurismäki oli yllätys. 😀

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.