VALIKKO
11.1.2016 15:36

Oletko unelmoinut Kuubasta? Osa 1: Aurinko hellii matkailijaa

blogi_julkkari

Jos vastasit otsikon kysymykseen kyllä: Suosittelen, että alat heti suunnitella matkaa! Kuuba on etenkin monille musiikin, tanssin, rommin ja sikarien ystäville matkakohde, josta unelmoidaan vuosia. Monia kiinnostaa myös historian vahva läsnäolo. Jos etenkin vanhat amerikanraudat ja tuulahdus 50-lukua kiinnostavat, nyt on viimeisimmät hetket matkustaa Kuubaan. Maa nimittäin elää suurta murrosvaihetta. Kuubaa, sellaisena kuin se nyt on, ei enää muutaman vuoden päästä todennäköisesti ole.

Matkustimme perheeni kanssa juuri ennen joulua Kuubaan. Tarkoitus oli alunperin viipyä kaksi viikkoa eli joulun yli. Hinta olisi kuitenkin ollut niin suolainen, että matkustimme takaisin Suomeen aatonaattona. Meille juuri Kuuba ei ollut vuosien haave – tarkoituksena oli pikemminkin päästä pitkän ja pimeän syksyn jälkeen jonnekin aurinkoon. Vaihtoehtoina oli mm. Kap Verde, mutta klassisiin Kauko-idän lomakohteisiin ei ollut kiinnostusta. Lopulta oikeastaan sattumalta kohteeksi valikoitui Kuuba.

Varasimme matkat jo viime alkuvuodesta – ja kun kesällä selvisi, että Kuuba ja Yhdysvallat purkavat kauppasaarron, oli varmaa, että olimme tehneet oikean ratkaisun. Jo ennen matkaa oli selvää, että pääsisimme todistamaan kulttuurista muutosta.

 

blogi_autot

 

Ajattelin kirjoittaa tänne blogiin parikin postausta Kuubasta, sillä vaikka olimme vain viikon ja matka oli pääasiassa rantaloma, ehti sen aikana syntyä paljonkin ajatuksia. Tässä ensimmäisessä postauksessa käsittelen matkustamista omasta näkökulmastani sekä Kuuban yleispiirteitä matkaajan näkökulmasta. Toisessa postauksessa pohdin enemmän historiallisia ja yhteiskunnallisia näkökulmia Kuubaan, koko kulttuuria ja sitä, kuinka ne näyttäytyvät eurooppalaiselle matkaajalle.

Matkustamisesta yleensä

Olen itse matkustanut aiemmin vain Euroopassa. Maisema-arkkitehtiopintoihin kuuluu useampi enemmän tai vähemmän vapaavalintainen ekskursio eli opintomatka ulkomaille. Ekskursioilla on tullut koluttua niin Euroopan kaupunkeja kuin syrjäisiä vuoristoalueita. Pääasiallisena missiona on tuolloin ehtiä näkemään mahdollisimman monta arkkitehtuuri- ja puistokohdetta. Eksursiot ovat usein aikamoista suorittamista: bussissa istumista, kävelyä ja loputonta kuvien räpsimistä. Parhaimmat ekskuilijat elävät pölyllä ja tomulla ja ovat pirteitä viiden tunnin yöunien jälkeen. Voitte myös kuvitella, koska kyse on opiskelumatkoista, niin aamuisin tulee pohdittua ”miksi taas menin nauttimaan paikallisia juomia?”  Kaikesta huolimatta, ovat ekskursiot olleet nuoruusvuosieni parhaimpia hetkiä ja reissuja.

Toki viime vuosiin on mahtunut omiakin vapaa-ajan reissuja, mutta viimeksi olen ollut kunnon turistirantalomalla vuonna 2008. Tuolloin muuten vannoin (taas), etten enää ikinä lähde pakettilomalle, mutta mieleni muuttui ainakin hetkeksi.

Nyt olen taas sitä mieltä, etten ikinä lähde pakettimatkalle  rantakohteeseen, mutta pakko myöntää, että löhöloma tuli enemmän kuin tarpeeseen. Muutto ja uusi opiskelupaikka ovat vaatineet veronsa, vaikka olenkin yrittänyt ottaa rennosti. Jyväskylän syksy  tuntui poikkeuksellisen pitkältä ja pimeältä – vaikka olen saanut levätä, olen kokenut, että kaamos vaikuttaa tänä vuonna normaalia enemmän.

Vau, aurinko!

Kaamosfiilisten takia en voinut olla Kuubassa huomaamatta ensimmäisenä, kuinka (jet lagista huolimatta) olin poikkeuksellisen pirteä ja hyväntuulinen. Tästä oli ehdottomasti aurinkoa kiittäminen. Suomessa sisäinen kelloni tuntui olevan sekaisin ja olin valvonut ja nukkunut myöhään. Kuubassa sen sijaan heräsin aikaisin kaikkina päivinä ja menin myös nukkumaan aikaisin kaikkina päivinä.  Vaikkei päivän aikana olisi tehnyt muuta kuin maannut rannalla, väsytti iltaisin sopivasti.

Toinen huomattava asia liittyi ihon kuntoon. Naamani käytännössä räjähti ennen matkaa – mikä voi toki johtua jännityksestä, mutta myös siitä, että Suomessa alkoi ilma (vihdoin) kylmenemään ja naamankin iho kuivamaan. Viikossa eivät näppylät ehtineet kokonaan parantua, mutta suunta oli parempi. Lisäksi kärsin syksyisin ja talvisin vartalon atooppisesta ihosta – ja oli uskomatonta huomata, kuinka iho parani auringosta jo muutamassa päivässä.

 

blogi_beach

 

Kuuban ilmasto

Olen aiemminkin huomannut, että aurinko parantaa ihoa huomattavasti, mutta Kuuban ilmasto kaikkine ominaisuuksineen oli erinomainen hyvinvoinnin palauttaja. Paikallinen ilmasto on subtrooppisen trooppinen, ja koska Kuuba on saari, merituuli hellii ihmisiä vilpoittavalla tunteella ja huomattavalla kosteudella. Periaatteessa lämpötila saattaa useinkin kohota lähelle +30°C, mutta varsinkin rannalla on leppoisa olo näin suomalaisenakin. Kaupungeissa tilanne on hiukan eri, kun rakennukset heijastavat ja hohkaavat lämpöä, eikä tuuli vilvoita yhtä hyvin. Kuumimpaan aikaan eli keskipäivällä kannattaa pysyä kokonaan varjossa.

Ilmaston huomattavassa kosteudessa on yksi huono puoli. Vaikka iho sekä kynnet kukoistavat ja hiukset kihartuvat luonnollisesti, niin mikään – ei kerta kaikkiaan mikään – kuiva kokonaan. Bikinejä/uima-asuja kannattaa olla useat, ellet välttämättä halua pukea läpimärkiä päällesi. Myös koko matkalaukun sisältö kostuu kastelemattakin ja etenkin kaikki rypistyvät vaatteet kannattaa ripustaa henkariin. Sanoisin, ettei hyvä ilmastointikaan pelasta.

Sikaritkin kannattaa muuten polttaa kerralla. En ihan tiedä, missä ne kannattaa hotellissa varastoida puoliksi poltettuina, mutta jos jätät osittain nautitun sikarin hotellihuoneen pöydälle, sitä ei enää aamulla ole, vaan kasa erillisiä, kosteita tupakan lehtiä.

Iltaisin pärjää vielä aivan hyvin T-paidassa ja lyhyemmässä alaosassa mutta etenkin pitkien housujen käyttö on suositeltavaa iltaisin hyttysten takia. Niiden pistoksilta kannattaa suojautua denguekuumeen vuoksi. Riski tosin on pieni ja suomalaiset hyttysmyrkyt auttavat – tai sitten voit olla kuten paikalliset ja sivellä rommia nilkkoihin.

Kaupunkiin vai rannalle?

Toivon todella, että olisimme voineet olla vähintään 2 viikkoa saarella, sillä viikon reissu Kuubaan on vähän sama kuin söisi ravintolassa vain alkupalat, vaikka olisi kova nälkä. Myös pitkä lentoaika (meno 11,5h ja paluu 9,5h) ja jet lag etenkin Suomeen palatessa puoltavat vähintään 2 viikon reissua. Turistiviisumin voi saada max. 30 päiväksi.

 

blogi_aukio

 

Joka tapauksessa, jos olet vain viikon ja nimenomaan kuubalainen kulttuuri kiinnostaa, jää Havannaan eli La Habanaan. Voit sieltä käsin tehdä joitakin päiväretkiä, joskin Kuuban tiet ovat huonossa kunnossa ja julkinen liikenne olematon. Näin itse Havannaa vain muutaman tunnin ja sitäkin oppaan avulla. Turistikierroksella oppi kyllä paljon historiasta, mutta samalla muistin, miksi vannoin, etten enää osallistu pakettimatkoille. Joka tapauksessa, elämys oli huikea, vaikka jalkauduimme vain vanhaa Havannaan ja mojitoille kuuluisaan Nacional de Cuba hotelliin. Vanhassa Havannassa turisteja seurasi koko ajan ties mitä kaupustelijaa (kuten muuallakin maailmassa), mutta Espanjan siirtomaa-ajan vaikutteet yhdistettynä rappioituvaan kaupunkirakenteeseen oli vaikuttava näky. Tietty absurdi fiilis oli vähän sama, kun vierailin Pietarissa, jossa Helsingin Senaatintoria ympäröivien rakennusten kopiot jatkuvat puoliksi raunioituneena silmän kantamattomiin.

Jos olet ehdoton rantahirmu, niin siinä tapauksessa voit tehdä kuten me ja suunnata aaltojen syleilyyn zona turistica de Cubaan eli Varaderoon. Siitäkin huolimatta, vietä ensin viikko Havannassa. Varaderon turistialue käsittää kapean aallonmurtajan muotoisen niemen parin tunnin matkan päässä Havannasta. Varaderon hiekkaranta on upea, mutta jo nyt täynnä vieri viereen pystytettyjä all inclusive-hotelleja.

 

blogi_rantavarjot

 

Jos suunnittelet pidempää reissua, silloin kannattaa jo kiertomatka. Maan pinta-ala on Suomesta n. 1/3, mutta pituutta saarella on suunnilleen saman verran kuin Suomella. Rantaviivaa löytyy, sademetsiäkin vähän saaren keskiosista. Varaderossa ja Havannassa osataan englantia kohtuullisesti, mutta muualla kannattaa jo osata pari sanaa espanjaa.

Kaikkein tärkeintä Kuubassa on kuitenkin ilmapiiri ja kulttuuri. Ne voi kokea melkein missä vain saarella, parhaiten tosin ehkä juuri Havannassa. Niistä kerron lisää seuraavassa postauksessa, kannattaa jäädä kuulolle!

 

Oletko sinä suunnitellut Kuuban matkaa tai kenties jo käynyt siellä? Mitä erityisesti haluaisit tietää Kuubasta?

 

blogi_käytävä

Kommentit

  • Kirsikka

    Hei, kiitos asiallisesta ja mielenkiintoisesta jutusta. Parin kuukauden kuluttua lähden ensivisiitille Kuubaan, ja kaikki maata koskeva info kiinnostaa.

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.