VALIKKO
22.8.2016 15:05

JUNALLA ESPANJASSA: Päätepysäkki Barcelona

IMG_20160717_170805~2

JUNALLA ESPANJASSA -postaussarjan kaupungit käyvät vähiin! Viimeisin reilikohteemme oli pohjoismaalaisten suosikki Barcelona. Kun puhun pohjoismaalaisten suosikista, tarkoitan todella sitä. Missään muualla Espanjassa ei törmää vaaleisiin hiuksiin, sinisiin silmiin ja pohjoismaisiin kieliin niin paljon kuin Barcelonassa. Myös suomalaisia vaani joka nurkassa – lapsiperheitä rattaineen, shoppailevia teinejä, rakastuneita pariskuntia…

Yövyimme Barcelonassa kaverinkaverin luona lähellä Vila de Gràcian kaupunginosaa. Kotikadullamme näkyi hädin tuskin yhtään turistia, mutta ymmärrän hyvin isäntämme sanoja: ”En koskaan kesällä poistu täältä keskustaan.” Sinänsä Barcelonassa ei ole suhteessa yhtään enempää turisteja kuin vaikkapa Granadassa tai Cordobassa – jotka käytännössä elävät turismista – mutta kieltämättä sitä itsekin karttoi tiettyjä alueita.

 

IMG_20160718_162632~2

 

Siskoni ei ollut koskaan käynyt Barcelonassa (ja minäkin nopeasti vain kerran), joten uskaltauduimme vierailemaan Sagrada Famílian viereisessä puistossa, Plaça de Sagrada Família’lla. Sen lähemmäksi emme juuri muitakaan turistikohteita uskaltautuneet – nopeasti vilkaisimme sivusilmällä ja kadun toiselta puolelta muut vastaantulleet Antoni Gaudín rakennukset.

Olen tietyllä tavalla nirso vierailemaan kuuluisinkien arkkitehtien kohteissa. Tähän on parikin syytä: Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin opintoekskursioilla on tottunut siihen luksukseen, että arkkitehtiryhmässä pääsee rakennuksiin myös niiden aukioloaikojen ulkopuolella. Ei siis tarvitse jonottaa ja kaupan päälle saa parempia valokuvia, kun ei ole suurta turistimassaa. Toisinaan (elossaoleva) suunnittelija itse saapuu kertomaan suunnitelmistaan.

 

IMG_20160718_141123~2

IMG_20160717_123818~2

 

Toisaalta lomalla ei jaksa innostua niin paljoa arkkitehtuurista. Tosin – puistoissa ja puutarhoissa jaksaa aina vierailla! Siksi hiukan harmittaakin, että emme vierailleet Barcelonassa Gaudín Parc Güell’ssä. Suurin osa ajastamme kului lähinnä kaupunkiin tutustumiseen, vaelteluun, shoppailuun ja lounas- tai illallispöytien odotteluun.

 

IMG_20160717_171851~2

IMG_20160717_172037~2

 

Tosiaan – mikäli aikoo syödä hyvin Barcelonassa, kannattaa varautua siihen, että voi helposti joutua odottamaan pöytää kolmekin varttia tai tunnin. Järkevät ihmiset varaisivat pöydän – mutta mehän emme niihin järkeviin ihmisiin kuulu. Odottelu ei kuitenkaan haittaa, jos valitsee hyvän paikan, hyvällä ruualla ja palvelulla. Odotellessa voi nauttia pari lasia paikallista cavaa tai bisseä. Barcelonahan ei varsinaisesti ole mikään viinikaupunki – vaan olutkaupunki. Paikallinen ylpeyden aihe on tietenkin Estrella-olut.

 

IMG_20160718_125335~2

IMG_20160718_125322~2

 

Reussun eräistä hauskimmista illallisista vietimme Barcelonan vanhassa kaupunginosassa, Barri Gòtic’ssa. La Alcoba Azul  on noussut eräänlasiseksi Trip Advisor -suosikiksi ja ymmärrän hyvin miksi! Ravintolaan oli suhteellisen pitkä jono, mutta tunnelma oli eloisa, hämyisä ja kansainvälinen – ja ruokaa voi huoletta kutsua reissun parhaaksi tapas-elämykseksi. (Ilta oli jo niin pimeä, että kunnon kuvia täältä ei valitettavasti ole.)

Istuimme siskoni kanssa odottamaan pöytää baaritiskille ja nauttimaan cavaa – sekä talon tarjoamaa tapasta. Palvelu oli erittäin ystävällistä; silmin nähtävästä kiireestä huolimatta tarjoilijat ehtivät hymyilemään vähän väliä meille. Baaritiskillä vieressämme hengaili isohko brittiläisseurue, jonka jäsenistä yksi intoutui keskustelemaan Sami Hyypiästä. Liverpoolilaisenä kyseinen henkilö rakasti Hyypiää, koska hän on kuulemma niin hiton hyvä jalkapalloilija ja vielä komeakin. Ei auttanut muuta kuin myötäillä…

 

IMG_20160717_141245~2

 

Jatketaan ruokaelämysten linjalla – jos kaipaatte todellista värien ilotulitusta suosittelen suuntaamaan brunssille Brunch & cake’en! Ette tule eläissänne syömään mitään niin värikästä, ainakaan ilman elintarvikevärejä! Brunch & cake tarjoilee mahtavia lihattomia brunssimaisia vaihtoehtoja – oikeastaan voit valita menusta mitä vain ja se näyttää ja maistuu siltä, että luontoäiti on tarjoillut tänään parastaan.

 

IMG_20160717_134733~2

IMG_20160717_134642~2

 

Brunch & cake kuuluu barcelonaiseen ketjuun, jonka kahvila- ja brunssipaikkoja löytyy ympäri kaupunkia. Kaikki niistä ovat äärimmäisen suosittuja, joten kannattaa varautua (jälleen kerran) jonottamaan. Meidän vierailuaikanamme jono oli 45 minuuttia, mikä ei sinänsä haitannut, sillä odottelimme viereisellä kävelykadulla lehvästöjen varjossa.

Paikan suurin miinus syntyikin jatkuvasta kiireentunnusta, joka näkyi etenkin työntekijöissä. Suosittelen kokeilemaan brunssia viikolla – silloin tunnelma lienee hiukan seesteisempi.

 

IMG_20160717_175754~2

IMG_20160717_205932~2

IMG_20160717_205910~2

 

Lämpimässä ilmastossa syöminen on hankalaa, sillä ei tee mieli syödä mitään – ja ehkä juuri siksi – lomamatkoilta iltaruokailut jäävät erityisesti mieleen. Auringon laskiessa tuntee, kuinka ruokahalu ja elinvoima hiipivät pikkuhiljaa kehoon. Samalla syntyy erityinen tunne siitä, että lähdetään yhdessä illastamaan ja seikkailemaan tuntemattomaan kaupunkiin.

Espanjasta jäänkin kaipaamaan eniten juuri niitä hetkiä iltaisin, kun ulko-oven auetessa kasvoille puhaltaa lämmin tuuli ja kaikkialla virtaa iloisia ihmisiä suunnistamassa kohti illallista.

 

profiilikuva_cordoba

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.