VALIKKO
16.6.2016 16:23

ITSETEHTYÄ JA DYYKATTUA: Rento, kesäinen parvekeviljelmä

paluumuuttaja_purkit1

Innostuin pari päivää sitten kuvailemaan kaikkea Jyväskylän maisemista meidän parvekkeeseen: tässäpä näette lopputuloksen parvekeviljelmien osalta! Postasin talvella kuvia rouhean karheasta eteisestämme. Tämä lienee jatkoa kyseiselle postaukselle, sillä meidän parvekkeellamme on taatusti yhtä rouhea fiilis kuin eteisessä, jossa on Otaniemen roskakatoksesta dyykattu hyllykyhäelmä. Vain harvat asiat parvekkeella on ostettu uutena, suurin osa on tehty (helposti) itse, osa dyykattu. Loput on kaiveltu porukoiden varastoista ja takapihan nurkista.

 

paluumuuttaja_kesäkukat1

 

Pieni viljelmä parvekkeelle?

Innostuin parvekeviljelystä kunnolla viime vuonna, sillä tuolloin minulla oli Pohjois-Haagassa lasitettu parveke kerrostalon kuudennessa kerroksessa. Valoa ja lämpöä riitti ainakin huhtikuulta lokakuuhun, joten parvekeviljely tuotti iloa yli puoleksi vuodeksi. Samaan aikaan meillä oli palstaviljelmä aivan naapurissa kavereiden kanssa, joten koko kesä tuli enemmän tai vähemmän vietettyä sormet mullassa ja vettä kantaen.

Täällä Jyväskylässä meillä ei ole parvekkeella lasituksia, mikä lyhentää huomattavasti vihreää aikaa. Olen myös tänä kesänä enemmän poissa, lähes koko heinäkuun reilaamassa. Tästä johtuen kasvivalikoima parvekkeella on suppeahko. Kukkivia kasveja on lähinnä yhdessä isossa ruukussa, josta löytyy yksi kaunosilmä sekä kaksi ruusupavun tainta.  Jos harkitset parvekkeellesi nopeakasvuista kukkivaa köynnöstä, hanki ruusupapu! Taimia löytyy jopa Prismasta (1,95€!!) Niistä saa nopeasti rahalle vastinetta: kauniin viherseinän tai parvekekaiteen, vaaleanpunaisia kukkia ja loppukesästä syötäviä papuja.

 

paluumuuttaja_yrtit2

 

paluumuuttaja_yrtit3

 

Parvekkeelta löytyy tänä vuonna lähinnä yrttejä, jotka olen idättänyt ja kasvattanut itse. Valikoimasta löytyy korianteria, basilikaa, minttuja sekä mangoldia, jossa on myöhemmin kesällä upea punainen lehtiruoti. Lähikaupasta ostetuista yrteistä ruukkuun asti ovat selvinneet rosmariini ja viininlehtisalaatti.

Mikäli haluaa kasvattaa jotain salaattiin sopivaa omalla parvekkeellaan, suosittelen unohtamaan tavallisen, mauttoman lehtisalaatin. Sen sijaan kannattaa keskittyä kasvattamaan maukkaita ja värikkäita lajikkeita. Esimerkiksi edellä mainittu mangoldi on helppo kasvattaa ja se on raakana loistava biotiinin, C- ja A-vitamiinin, magnesiumin ja kaliumin lähde. Mangoldia käytetään usein pinaatin tavoin, sillä se kerää nitraatteja. Tästä huolimatta olen käyttänyt huoletta varsinkin nuoria mangoldinlehtiä raakana. Jos näistä kerää salaatin, joutuu joka tapauksessa odottamaan viikon, että uudet lehdet ovat tarpeeksi isoja. Mangoldia kerta viikkoon ei pitäisi tuottaa mitään ongelmia.

 

paluumuuttaja_purkit2

 

Ei-niin-strömsö yrttipurkit

En ole itse mikään harras DIY-ihminen, joten omat tekeleeni parveleviljelyyn liittyen ovat tasoa ”pinoa nämä” ja ”tee reikä tähän”. Mistään Strömsö-touhuilusta ei siis ole kyse. Kuvassa näkyvät tomaatti- ja paputölkit yrttipurkkeina ovat totuttua diy-tasoa: voi valita helposti kivannäköistä (Mutti-tomaattisäilykkeet) ja kaksi askelta lopputulokseen riittää.

Mikäli Mutti’t ja yrtit sopii mielestäsi yhteen, tee näin:

 1. Valitse kiva metallitölkki. Pese se huolellisesti.
 2. Tee reikä tai kaksi pohjaan (tyyli vapaa, itse käytän vahvoja keittiösaksia ja väkivaltaa, poikaystäväni tekee tämän sofistikoituneesti naulalla ja vasaralla) ja istuta.

Periaatteessa yrtit ja muut voisi istuttaa tölkkiin hyvin ilman reikääkin, mutta silloin tarvitsee olla paljon tarkempi kastelun kanssa. Pohjassa oleva reikä auttaa ylijäämä vettä valumaan pois, mikäli yrtteihin osuu esimerkiksi rankkasade.

 

paluumuuttaja_yrtit1

 

paluumuuttaja_ruukut1

 

paluumuuttaja_ruukut2

 

Ruukkuja siellä täällä

Omaan parveke-estetiikkaani kuuluu, että ruukkuja saa ja pitää olla paljon ja erilaisia – ja niitä lojuu ympäriinsä. Viime aikoina olen kyllä ihastunut klassisiin terracotta-ruukkuihin, sillä ne näyttävät hyviltä kokoelmina. Lisäksi ne ovat todella käytännöllisiä ja edullisia. Varsinkin kirpputoreilta löytää halvalla pieniä ruukkuja, jotka sopivat taimille ja yrteille hyvin.

Edellisissä kolmessa kuvassa näkyy hyvin meidän parvekkeen rouheus, josta tämä postauskin sai otsikkonsa! Ohut kelim-matto on siirtynyt eteisestä parvekkeelle kesäksi ja se on niin ikään dyykattu Otaniemestä. Meriheinästä kudottu matto sen sijaan on uutena ostettu Ikeasta ja kuuluu Sinnerlig-mallistoon. Rottinkinen ja lasikantinen pöytä on ollut ties kuinka kauan vanhempien terassin nurkalla kesät talvet, mutta siirtyi vast’ikään meille. Ikää pöydällä on yli 20 vuotta.

Kuvien taustalla näette hyllyjemme aatelistoa. Kyseinen on varmasti vielä kämäsempi kuin edellä mainittu eteisen kenkähylly, mutta toimii! Kaksi tyhjää ruukkua ja päälle kaksi lautaa. Mitä sitä turhan hienoja kokoamaan! Itse asiassa tuollainen kevyt järjestely on erittäin toimiva – sen saa nopeasti koottua pois pahimpien myrskyjen tieltä.

 

paluumuuttaja_kesäkukat2

 

Tällaista meidän kesäpartsilla! Nappasiko rento, karhea tyyli? Onko teidän parvekkeella tänä vuonna värikäs kukkaloisto vai hienostuneen vaatimaton yrttikokoelma?

Kommentit

 • Anniina

  Tosi kivan näkösiä nuo säilyketölkit! Mä esikasvatin kurpitsoja kookosmaitotölkeissä, kun niistä sai helposti etiketin irti. Nyt ne on käyttämättöminä kun jäivät niille pieneksi. Olisi kiva laittaa vaikka mitä viljelmiä, mutta meinaa tila loppua kesken 🙂

   0
  • Riikka

   Heheh, tila loppuu kyllä nopeasti ja keväällä myös aika, kun kaikki pitäis laittaa kasvamaan melkein samaan aikaan!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.