VALIKKO
21.2.2016 18:39

The Revenant -filmiarvostelu

Leonardo DiCaprio jahtaa Oscariaan hyisessä pohjolassa. (Kuva: Twentieth Century Fox Film Corporation.)

Suurta meteliä pitänyt ja valtavan valokeilan alle joutunut The Revenant ei pelaa varman päälle. Ohjaaja Alejandro G. Inarritun ahjo on kuuma ja vasara tiukassa otteessa, kuten todistaa hänen toinen riskaabeli hittinsä kahdessa vuodessa. Moni asia voi mennä pieleen, kun tositapahtumista aletaan työstää eeposta valtavien paineiden ja vaikeiden olosuhteiden kanssa. Mutta lopputulos näyttää mallia selviytymistarinoille ja tarjoaa katsojilleen ainutlaatuisen, säväyttävän elämyksen.

Leonardo DiCaprio on Hugh Glass, taitava metsästäjä ja uudisraivaaja, joka elää 1820-luvun Amerikassa. Glass ja hänen puolinatiivi poikansa Hawk (Forrest Goodluck) hankkivat elantonsa opastamalla joukkoa turkismetsästäjiä läpi hyisten ja kesyttämättömien erämaiden.

Elokuva avautuu brutaalilla ja kuin tyhjästä tulevalla Arikara-intiaanien hyökkäyksellä, joka saa metsästäjät pakenemaan henkensä edestä korpimaahan. Glassin on tarkoitus johtaa joukkoa, mutta jouduttuaan harmaakarhun raatelemaksi hänestä ei ole kuin taakaksi muille.

Olosuhteet johtavat siihen, että Glassia vahtimaan jätetty mies, häikäilemätön Fitzgerald (Tom Hardy), murhaa Hawkin ja jättää Glassin makaamaan loukkaantuneena puoliksi täytettyyn hautaan.

Kuitenkin Glass ryömii ulos kuopastaan kostonhengen lailla ja lähtee jahtaamaan Fitzgeraldia halki vaaroja kuhisevan erämaan. Mutta kostoretkestä kehittyy myös henkinen vaellus Glassille, jonka ainoana seurana ovat hänen ajatuksensa.

Meksikolaiset taiturit Inarritu ja kuvaaja Emmanuel Lubezki pelaavat jälleen saumattomasti yhteen. Toisin kuin Birdman, kaksikon edellinen elokuva, The Revenant ei ole pohdiskeleva vaan tunnelmallinen teos. Kaksikon tarina yhden miehen epätoivoisesta selviytymiskamppailusta kehittyy hätkähdyttäväksi elämykseksi myös katsojille.

Kun upeasti luotu karhu hyökkää päähenkilön kimppuun ja raahaa tätä ympäriinsä, on vaikea olla puristamatta käsiään nyrkkiin. Kun intiaanit saartavat joukkoa, joka tähyilee paniikinomaisesti ympärilleen, hätäinen tunne välittyy katsomoonkin.

Jylhät erämaat ja rätisevät nuotiot tarjoavat ajoittain rauhan tunnetta, mutta elokuvan ytimessä on intensiivisyys, joka saa katsojan puremaan hammasta yhteen.

Lubezki näyttää jälleen kyntensä pitkissä ja yhtenäisissä otoissa, jotka antavat tunnelmalle aivan oman panostuksensa. Sekä luonnon rauha että vaaran tunne korostuvat ja on helppo unohtaa, että kyseessä on vain elokuva.

Filmin vaikeat kuvausolosuhteet ovat miltei pahamaineisia. Kanadan, Yhdysvaltojen ja Argentiinan lumisissa olosuhteissa kuvattu elokuva on yhtä kohtausta lukuun ottamatta valaistu pelkällä luonnonvalolla. DiCaprio todella syö raakaa biisonin maksaa. Tietokoneella luotuja näkymiä tai vihreää kangasta elokuvassa ei näe juuri ollenkaan. Monet tekijöistä erosivat tai saivat potkut vaikeuksien takia.

Kuvaukset kestivät yhdeksän kuukautta autenttisissa, kylmissä olosuhteissa. Silti Inarritu oli kivenkova: hän mieluummin tinki mukavuuksista kuin teoksensa laadusta. Ja lopputulos on ehdottoman onnistunut.

The Revenant on elokuvana tinkimätön, intensiivinen, kaunis omassa synkkyydessään ja välillä elämää suurempi. Selviytymistarinat sekä kosto ovat hyväksi havaittuja teemoja, mutta Inarritu maalaa tarinasta itsensä näköisen ja muovaa elokuvasta uniikin. Tekijöiden luomisen vimma paistaa selvästi läpi ja tartuttaa tunnelman katsojaan.

Paljolti elokuvaa harteillaan kantava Leonardo DiCaprio on elämänsä vedossa uudisraivaaja Glassina. DiCaprio saa upeasti esiin Glassin hurjan kostonhimon, kunnioituksen erämaita kohtaan sekä kummittelevan yksinäisyyden tunteen.

Pohjoinen erämaa on täynnä ihmeitä ja vaaroja

Pohjoinen erämaa on täynnä ihmeitä ja vaaroja. (Kuva: Twentieth Century Fox Film Corporation.)

Kaiken karuutensakin ympäröimänä The Revenant on tunnetta pursuava matka sekä päähenkilölle että katsojalle. Elokuvalle povataan suurta menestystä tulevassa Oscar-gaalassa, eikä lainkaan syyttä.

tähtimerkki5

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.