VALIKKO
4.3.2016 11:42

Ensi-ilta: Hail, Caesar!

Ärsyttävät toimittajat ovat vain yksi Josh Brolinin huolista.

Elokuvien tekemisessä on hyvät ja huonot puolensa. Siksi varmaan Coenin veljesten uusien filmi Hail, Caesar! kertoo 1950-luvun Hollywoodista, jossa tehtaillaan kapitalismia ja unelmia. Ohjaajakaksikko toteuttaa omaa erikoista visiotaan sellaisella varmuudella, että se tuntuu rutiinilta. Hail, Caesar! on viihdyttävä ja hyvin toteutettu kevyt satiiri Coenien malliin, joka ei kuitenkaan onnistu erottumaan edukseen veljesten tuotantojen listalla.

Eddie Mannix (Josh Brolin) on kovaksi keitetty Hollywood-tuottaja ja ongelmien ratkoja. Hänen työtehtäviinsä kuuluu hoitaa lähes kaikki, mikä saattaa mennä pieleen elokuvatuotannossa.

Mannix yrittää pallotella nenäkkäiden reportterien, äkäisten uskonjohtajien ja itsepäisten ohjaajien kanssa, kun tuotannon karismaattisin tähti (George Clooney) katoaa salaperäisesti. Mannixilla on edessään pitkä päivä.

Elokuvassa tarkastellaan Hollywoodia 1950-luvulla, jolloin filmiteollisuus oli epävakaalla pohjalla. Kylmä sota oli käynnissä, kommunismin vaara pelotti ja tv-ala uhkasi viedä katsojat.

Filmin hahmot törmäilevätkin näihin ongelmiin ja käsittelevät niitä tahoillaan. Voi peräti olla, että ylityöllistetyn Mannixin kautta Coenit pohtivat suhdettaan filmialaan.

Mannixin työ vie kaiken ajan ja ongelmia on tuhottomasti, mutta silti uurastuksessa on oma arvonsa. Siinä on sitä jotakin.

Coenit todistavat jälleen kapellimestarien taitonsa: ruutu kuhisee nimekkäitä näyttelijöitä, viittauksia ja yksityiskohtia, mutta kerronta on silti mukavan sujuvaa eikä katsojan tarvitse häkeltyä.

Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Ralph Fiennes ja Jonah Hill ovat osa lahjakasta kastia, joka kansoittaa Hollywoodin tuotantokulissia.

Kuitenkin he ennättävät vilahtaa vain parissa kohtauksessa kukin. Hail, Caesarissa! tapahtuu paljon, eikä yhteen kohtaan ehdi keskityttyä kauaa.

Tyyli on taattua Coenia: se kuhisee ironiaa, mustaa huumoria, omalaatuisia hahmoja ja filosofiaa. Se kysyy suuria kysymyksiä ja hapuilee välillä vastauksiakin, mutta pakkaukseen ei kuulu vastausten tarjoaminen.

Kaiken kaikkiaan Hail, Caesar! on yksityiskohtainen ja mieluisa karikatyyri ainakin Coenien sekä elokuvien ystäville, mutta muut eivät välttämättä saa siitä kaikkea irti.

Se on pohdiskeleva teos muuttuvuudesta ja pysyvyydestä, jota on kiintoisa seurata niin kauan kuin se pyörii, mutta joka unohtuu pian sen jälkeen.

tähtimerkki3

Ohjaus ja käsikirjoitus: Ethan ja Joel Cohen. Rooleissa: Josh Brolin, George Clooney, Scarlett Johansson. Tyylilaji: komedia. K7.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.