VALIKKO
19.10.2018 13:52

A Star is Born -elokuva-arvio

Yksinkertainen juliste kätkee taakseen paljon tunnetta.

Suomen elokuvateattereihin saapui tänään musiikkidraama A Star is Born. Kyseessä on vuoden 1937 elokuvan neljäs uudelleenfilmatisointi, joka on elokuvan tähden Bradley Cooperin (Kauhea Kankkunen, Unelmien Pelikirja) esikoisohjaus. Kuitenkin uhmaten sekä tarinan ikää että omaa kokemattomuuttaan Bradley onnistuu työssään erinomaisesti. A Star is Born on taitavasti tehty, katkeransuloinen ja läpikotaisin vaikuttava elämys, joka kertoo todentuntuisen tarinan suurista unelmista, haavoittuvaisista ihmisistä ja traagisesta rakkaudesta.

Jackson Maine (Cooper) on kuuluisa mutta alkoholisoituva country-laulaja, joka ei soita samalla palolla kuin ennen. Tämä muuttuu, kun Maine tapaa nuoren laulajan Allyn (Lady Gaga), jolla on lahjakkuudestaan huolimatta vaikeuksia tehdä läpimurtoa. Kaksikon molemminpuolinen kiinnostus muuttuu pian rakkaudeksi, mutta tähden elämä ei kahdestaankaan ole helppoa. Onnistuvatko he tasapainottamaan suhdettaan, uraansa sekä omaa minäkuvaansa?

A Star is Born on elokuvana erinomainen ja esikoisohjauksena esimerkillinen. Ei mene kauaa huomata, että Cooper tietää mitä tekee. Kuvaus on harkittua, kohtaukset kulkevat sujuvasti ja laatu on kaikin puolin aidon tuntuista. Tarina välittää loistavasti tunnelmansa, on kyse sitten meluisasta keikasta tai keskiöisestä juttuhetkestä. Etenkin konserttikohtaukset ovat esitetty todella tyylikkäästi.

Näyttelytyö ja musiikki vievät mukanaan

Mutta elokuvalla on kaksi erityistä valttia, jotka takaavat sen laadun: näyttelytyö ja musiikki. Voisi sanoa, että pohjimmiltaan A Star is Born on tarina kahdesta ihmisistä ja heidän suhteestaan musiikkiin. Vaikka elokuva ei olekaan musikaali, musiikki on erittäin keskeisessä roolissa ja siihen on selvästi panostettu. Elokuvan ääniraidalta löytyy 19 alkuperäistä kappaletta monesta eri genrestä, jotka kertovat päähenkilöiden tyylin kehityksestä ja sisäisestä maailmasta. Cooper käytti kaksi ja puoli vuotta kirjoittaessaan ja harjoitellessaan laulujaan, kun taas Lady Gaga luonnollisestikin loistaa omissa osuuksissaan.

Näyttelytyö on toinen positiivinen yllätys. Paitsi että Cooper suoriutuu loistavasti addiktion ja idealismin kanssa kamppailevana country-tähtenä, myös Lady Gaga osoittaa taas uuden puolen itsestään. Gagan tunnettu imago on niin räiskyvä, että on helppo unohtaa tämän olevan paitsi äärimmäisen lahjakas laulaja, myös oikea ihminen. Ja ruudulla ollessaan Gaga on ehdottoman aito: inhimillinen, melankolinen ja toiveikas. Ja parasta on, että kaksikon kemia toimii hienosti, mikä on elintärkeää tällaisessa elokuvassa. Tarina on sitäkin mukaansatempaavampi, koska pääpari onnistuu välittämään tunteensa katsojille.

Kaiken kaikkiaan A Star is Born on koskettava, itsevarma ja sympaattinen elokuva, joka viihdyttää pyöriessään ja pohdituttaa päätyttyään. Se tarjoaa yllättävän kulman tähtien elämään ja haastaa katsojan pohtimaan musiikin asemaa heidän elämässään. Uskon myös, että se tulee keräämään aika lailla huomiota ensi vuoden Oscareissa.

Kommentit

  • Minnea

    Mainio leffa-arvio! En olisi osannut sanoa paremmin! Mietin ihan samaa, että Lady Gaga onnistuu olemaan leffassa todella aito. En tiedä johtuuko se siitä, että laulajan rooli on hänelle niin tuttu omasta elämästä, vai onko hän vain niin suvereeni usealla alalla.

    Tässä leffassa kylmät väreet virtasi pitkin selkärankaa vähän väliä. Ja se on aina hyvä merkki! Rakastin tätä rosoista elokuvaa!

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.