VALIKKO
9.9.2016 12:38

Arvostelu: Kubo ja Samuraiseikkailu

Kubon seurueeseen kuuluu osuvasti nimetty Apina.

Nykypäivän animaatioelokuvien markkinoilla ei ole helppoa erottua edukseen. Valtavirran suuryhtiöiden keskellä sinnittelee Laika-niminen animaatioyhtiö, jonka valttikortti on vanhanaikaiset stop motion-elokuvat. Mutta se ei ole ainoa syy, miksi heidän neljäs teoksensa Kubo ja Samuraiseikkailu (Kubo and the Two Strings) on niin mieleenpainuva. Kiitettävän alkuperäinen, riskaabeli sekä kaunis, Kubo on animaatio, jonka ensisijainen päämäärä on kertoa koskettava tarina. Lopputuloksena on mietteliäs ja tyylikäs seikkailu, joka ei pyytele anteeksi ajoittaista vakavuutta tai synkkyyttään.

Muinaisen Japanin maailmassa Kubo on nuori tarinankertoja, joka asuu sairaan äitinsä kanssa luolassa kylän laidalla. Päivisin hän kertoo kyläläisille jännittäviä tarinoita käyttäen apuna origamejaan, jotka heräävät eloon musiikin tahdissa. Illat hän viettää äitinsä kanssa. Kuitenkin Kuboa kiusaa yhteenkuulumattomuuden tunne: erityisesti hän kaipaa isää elämäänsä.

Simppelistä mielihalusta johtuva tapahtumakäänne johtaa siihen, että Kubo saa peräänsä pelottavan henkiolennon, joka ajaa hänet kylästään. Alkaa suuri matka halki Japanin, jossa Kubo saa etsiä sekä maagisia artifakteja että itseään.

Kubo on sen sortin elokuva joka ei haaskaa aikaa turhaan selittämiseen, vaan sen sijaan pyrkii heti herättämään tunnesiteitä. Jo ensimmäisen kohtauksen aikana, jossa yksinäinen vene taistelee raivoavaa aallokkoa vastaan, on helppo päästä mukaan tunnelmaan. Mysteerit ja arvoitukset ovat osa mytologiaa ja myös tarinankerrontaa. Niin Kubolle kuin katsojallekaan ei ole aina selvää, mitä ympärillä tapahtuu, mutta juoni etenee sujuvasti ja kaikki vastaukset saadaan aikanaan.

Elokuvan valtteja ovat sen loistavasti hyödynnetty musiikki sekä mystinen tunnelma. Vaikka tuotanto onkin amerikkalaista, elokuva osoittaa kunnioitustaan itämaisia perinteitä ja taruja kohtaan. Meno voi välillä olla synkkää ja pelottavaakin, mutta sille löytyy vastapainoksi kevyitä, hauskoja ja ihastuttavia kohtauksia. Myös harvinainen animaatiotyyli on niin sulavaa ja taidokasta, että sen voi unohtaa olevan stop motionia.

Kunnianhimoa, tunnetta ja taikuutta pursuava Kubo on loistava esimerkki moderneille animaatioille. Se uskaltaa haastaa katsojansa sen sijaan, että tarjoilisi turvallisen ja valmiiksi pureskellun tusinatuotoksen. Kubo on ilahduttava teos, joka sopii sekä animaatioiden ystäville että vaativampaankin makuun.

 

tähtimerkki4

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.