VALIKKO
11.3.2016 13:54

Deadpool – Marvelin rakastettu ongelmalapsi

Muiden kykyjensä oheella Deadpool on maailman kuvauksellisin trikoomies (2015 Twentieth Century Fox Film Corporation).

Kuudentoista vuoden, yhden epäonnistuneen yrityksen ja maailman omalaatuisimman mainoskampanjan jälkeen Deadpool on vihdoin loikannut sarjakuvista valkokankaalle. Nopea, räävitön, suurisuinen ja hellyttävän ärsyttävä Deadpool onnistuu kiteyttämään kaikki päähenkilönsä piirteet Marvel-elokuvassa, jonka pääasiallinen tehtävä on pilkata kaikkia muita Marvel-elokuvia. Elokuva loistaa asenteessa, huumorissa ja toiminnassa, mutta juoni jää ikävä kyllä keskinkertaiseksi.

Tarinan antisupersankari on Wade Wilson eli ”Deadpool” (Ryan Reynolds), joka on maailman suurisuisin, ärsyttävin, omituisin ja vaikeasti tapettavin palkkasotilas.

Häntä jurppii Ajax (Ed Skrein), joka tieteellisen kokeen yhteydessä arpeutti Waden kehon, pilasi parisuhteen ja oli muutenkin kaikin puolin paha tyyppi.

Siksi Deadpool viettää päivänsä jahdaten tätä, piirrellen surkeita piirroksia urotöistään ja kertaillen omaa menneisyyttään.

Deadpool on nimittäin hahmo, joka tiedostaa olevansa elokuvassa. Tämä antaa hänelle kyvyt nimittää elokuvan ohjaajaa idiootiksi, puhua suoraan katsojille elokuvastaan ja pilkata muita Marvel-filmejä. Hahmon fani Reynolds sulautuu rooliinsa saumattomasti.

Elokuva paistaa uskollisuutta antisankarilleen. Aivan kuten hahmo itse, Deadpool on arvaamaton, hurtilla tavalla hauska, anteeksipyytämätön ja ehdottoman alkuperäinen tyylissään.

Se ottaa kaikki elokuvien säännöt ja kirjoittaa ne uusiksi. Mitkään tarinankerronnan rajat eivät estä Deadpoolia tekemästä mitä hän ikinä haluaakin.

Elokuva on kuin antiteesi Marvelin muille valtavirtaelokuville: se on kaksimielinen, väkivaltainen, lapsille sopimaton ja awesome monilla tavoin. Ruumiskasa on korkea ja huumori mustaa, kun suupaltti palkkasotilas käy töihin.

Vertauskuva: Jos keskiverto Marvel-elokuva olisi hyvin koulutettu ravihevonen, Deadpool olisi hyperaktiivinen miekalla varustettu kenguru.

deadpool2

Ryan Reynoldsin huhutaan varastaneen puvun kuvausten loputtua, eikä häntä voi siitä syyttää (Kuva: 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation).

Tarinan tausta, jota Deadpool kertailee pitkiä ajanjaksoja, kuitenkin omii turhan suuren osan elokuvasta. Filmi kertoo yksityiskohtaisesti, kuinka suurisuisesta, mutta tavallisesta Wadesta tuli pysäyttämätön kostaja. Näinä ajanjaksoina kuitenkin ehtii tulla ikävä ”oikeaa” Deadpoolia.

Elokuva on parhaimmillaan, kun Deadpoolilla on maski päässä ja nilkkejä hoideltavana. Toimintakohtaukset ovat erinomaisia, huumori omalaatuista, tahti nopea ja meno kaikin puolin arvaamatonta.

Kaiken kaikkiaan Deadpool on uniikki, hämmentävä ja hauska teos. Toiminnan ja omalaatuisen huumorin ystävät tulevat varmasti nauttimaan siitä, mutta pitäkää varanne – se ei todellakaan ole tyypillinen supersankarielokuva.

 

tähtimerkki33

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.