VALIKKO
11.5.2018 13:32

Elokuvissa tänään: Isle of Dogs

Isle of Dogsissa koirat puhuvat ja ihmiset ääntelevät (Photos courtesy of Fox Searchlight Pictures. © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation)

Tänään Suomen elokuvateattereihin ilmestyi hurmaavan erilainen stop-motion animaatio Isle of Dogs. Kyseessä on amerikkalaisen ohjaaja Wes Andersonin uusin tuotos, joka kertoo japanilaisesta pojasta etsimässä koiraansa lievästi dystopisessa tulevaisuudessa. Andersonilla (Grand Budapest Hotel, Moonrise Kingdom) on niin omalaatuinen tyyli, että mies on käytännössä oma genrensä, eikä Isle of Dogs ole poikkeus: se on sydämellinen ja hillitty komedia, joka on suunnattu selvästi aikuisille.

Synkän lähitulevaisuuden Japanissa koirat levittävät potentiaalisesti vaarallista koirakuumetta. Suurkaupungin tyrannimainen ja kissoja ihannoiva pormestari lietsoo kansaa koiria vastaan ja karkottaa ne kaikki erilliselle roskasaarelle. Kuitenkin pormestarin holhokki Atari varastaa pienlentokoneen ja lähtee etsimään rakasta koiraansa. Koirien saarella Atari tapaa lauman villejä entisiä kotikoiria, jotka päättävät auttaa poikaa löytämään uskollisen lemmikkinsä.

Tarinan lähtökohta on varsin omituinen ja kerronta paikoin vielä omituisempaa: lähestulkoon kaikki ihmishahmot puhuvat japania, mutta näitä repliikkejä elokuva ei tekstitä. Ihmisten sanomiset välittyvät enimmäkseen puhumistavan perusteella, paitsi aina välillä, kun esimerkiksi pormestarin virallisia lausuntoja kääntää tulkkihahmo. Koirat sen sijaan solkkaavat sujuvaa englantia ja niillä kaikilla onkin kuuluisat ja lahjakkaat ääninäyttelijät (mm. Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum, Scarlett Johansson). Varmaan näistä syistä elokuvaa ei myöskään ole dubattu suomeksi.

Huumori on todella hillittyä ja ”deadpania” eli pokerinaamaista. Erinomaisesti animoitujen nukkekoirien silmät ovat todella ilmeikkäät, mutta turret eivät juuri koskaan korota ääntään tai turhia heilu. Huumori tulee siitä, kun koirat tuijottavat kameraa, juoruilevat keskenään tai väittelevät demokratiasta tasaisilla äänillään.  Atari-poika sen sijaan heiluu ja huutaa japaniksi, mutta tätä ei ymmärrä katsoja eivätkä koirat.

Isle of Dogs on animaatioelokuva, joka poikkeuksellisesti ei ole ”koko perheen elokuva”. Vaikka myös lapset voivat nauttia siitä, sen hillitty tyyli ja epätavallinen animaatio soveltuvat paremmin aikuisille.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.