VALIKKO
28.3.2018 12:50

Elokuvissa tänään: Ready Player One

Ready Player One on täynnä nostalgiaa ja viittauksia populaarikulttuuriin.

Suosittelen: ensisijaisesti populaarikulttuurista ja pelaamisesta kiinnostuneille, mutta toimii myös vauhdikkaana popcorn-viihteenä

Steven Spielbergin uusin elokuva on vaikuttava rakkaudenosoitus populaarikulttuurille. Samannimiseen menestyskirjaan perustuva Ready Player One on komea ja massiivinen seikkailu virtuaalisessa maailmassa, joka nitoo yhteen valtavan määrän viittauksia elokuviin, kirjoihin ja erityisesti peleihin. Ready Player One saavuttaa kohdeyleisönsä erinomaisesti, mutta ei välttämättä aukea aivan kaikille.

Eletään vuotta 2044, jolloin saasteet ja poliittiset ongelmat ovat muuttaneet maailman kokoelmaksi slummeja. Monet etsivät pakoa arkeen, jonka heille tarjoaa maailmanlaajuinen virtuaalinen todellisuus OASIS, missä kaikki pelaajat voivat tehdä mitä tahansa ja olla keitä tahansa. OASIS on suunnaton pelimaailma, jota käytetään sekä hupina että tienestin keinona. Kuitenkaan OASIS ei ole pelkkä peli. Virtuaalimaailma sisältää myös sen menehtyneen luojan James Hallidayn (Mark Rylance) viimeisen haasteen: se, joka löytää kätketyn ”pääsiäismunan”, saa koko pelin ja siihen liittyvät resurssit hallintaansa. Tästä syystä pelimaailma on synkimmillään taistelutanner, jossa pelaajaliitot ja valtavat korporaatiot sotivat maailman suurimman yrityksen hallinnasta. Ja tähän sotaan imaistaan myös nuori Wade Watts (Tye Sheridan), joka asuu slummissa ja pelaa peliä omillaan paremman elämän toivossa.

Ready Player One on ensisijaisesti elokuva populaarikulttuureista sen faneille. Elokuvan jokainen hetki sisältää viittauksia, slangia sekä hahmoja tunnetuista tuotoksista. Hallidayn arvoitus vaatii pelaajia tuntemaan hänen suosikkielokuvansa. OASIS-pelin kaduilla vastaan kävelee hahmoja Overwatch ja Street Fighter -peleistä. Kilpa-ajokohaasteessa pelaajia jahtaa King Kong. Tarkkasilmäisenkin katsojan on vaikea erottaa kaikkea, sillä elokuvan jokainen kohtaus pursuaa elämää.

Elokuva on pelkistettynä nostalginen fantasiaseikkailu, missä ohjaaja Spielberg on omassa elementissään. Hän on itsekin tunnettu pelien ja elokuvien ystävä, mikä näkyy selkeästi huomiossa yksityiskohtiin. Spielbergin ja alkueräisen kirjailija Ernest Clinen yhteisvoimin Ready Player One etenee sujuvasti, tempaisee mukaansa ja esittelee kunnianhimoisesti pelaamisen hyviä ja huonoja puolia. Esille tulevat yhtä lailla itsensä toteuttaminen, identiteetin paljastamisen vaarat, pelimaailmassa luodut ystävyyssuhteet ja rahanmenon vaara. Elokuvan parasta antia on sen eloisuus, etenkin suurenmoiset pelikohtaukset, kuten taistelut, kilpa-ajot ja erään kuuluisan kauhuelokuvan uudelleenluonti.

Toisaalta elokuva kärsii hieman epätasaisuudesta. Todellisuuden poliittisten ja virtuaalimaailman fantastisten elementtien sekoitus ei toimi täysin ongelmitta, ja paikoin voisi hieman tiivistää. Ja vaikka päähenkilöt ovatkin kiinnostavia, mukana on myös turhalta tuntuvia sivuhahmoja, jotka lähinnä roikkuvat mukana.

Ready Player One on parhaimmillaan erittäin toimiva nostalginen vuoristorata, joka toimii taatusti peleistä ja populaarikulttuurista kiinnostuneille. Se esittelee itsevarmasti aiheensa monia puolia ja hämmästyttää huomiollaan yksityiskohtiin. Kuitenkin voin kuvitella, että kohdeyleisönsä ulkopuolella elokuva ei iske juuri keskivertoseikkailua paremmin.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.