VALIKKO
19.4.2016 12:03

Game of Thrones saapuu, oletko valmis?

Ja nyt, ensi kertaa yli kolmeen viikkoon, koska yliopistossa opiskelu ilmeisesti vie oikeasti aikaa, Panun Labyrintti tekee valtaisan paluun! Jee!

Oletteko valmiita HBO:n menestyssarja Game of Thronesin uuteen kauteen? Tulevana sunnuntaina eli 24.4. alkaa nimittäin sarjan kuudes tuotantokausi. Kyseinen kausi on merkittävä monella tavalla, muun muassa siksi, että sarja on virallisesti ohittanut lähdemateriaalinsa, eli George R. R. Martinin luoman Tulen ja jään laulu -kirjasarjan.

TV-sarja tulee käsittelemään tapahtumia kirjasarjan kuudennesta osasta, jonka julkaisupäivä ei ole vielä tiedossa. Tähän asti kaiken tietävät kirjoja lukeneet (kuten minä) ovat nyt ensi kertaa täysin pimennossa, mitä tuleman pitää. Kuka kaappaa seuraavana vallan? Mitä aikovat hahmot, joiden tiet ovat tulleet näennäiseen päätökseen? Mitä pohjoisessa odottaa? Ja ketkä selviävät tästä kaudesta?

 

Hyvä tietää tulevasta kaudesta

 • Talvi on tulossa ja se on vaarallista aikaa kaikille.
 • Westerosista alkaa loppua kuninkaat.
 • Taikuus tulee olemaan suuremmassa osassa.
 • Tulossa on vähintään yksi takauma eli flashback. Tässä tulee esiintymään nuori Ned Stark.
 • Useita hahmoja palaa kauden tai kahden poissaolon jälkeen (muun muassa Brandon Stark, Balon sekä Yara Greyjoy, Walder Frey ja Brynden Tully).
 • Sarja ohittaa lähdemateriaalinsa ja aikoo suunnata entistä enemmän ”omalle alueelleen”.

 

Mihin viimeksi jäätiin (huom! juonipaljastuksia aiemmilta kausilta!):

King’s Landing (pääkaupunki)
Kuningas Tommen Baratheon hallitsee setänsä Kevan Lannisterin avustuksella, mutta liitto Tyrellien kanssa heikkenee ja High Sparrow’iksi kutsutun uskonjohtajan vaikutusvalta kasvaa. Kuningatar Cersei Lannister sekä kuningatar Margaery ja Ser Loras Tyrell ovat kirkon pidättämiä. Cersein kohtalo on oikeudenkäynnin ja salaperäisen Robert Strongin varassa.

The North
Lordi Roose Bolton hallitsee pohjoista osaa valtakunnasta. Kuningas Stannis Baratheonin armeija on kukistunut ja kuningas itse ilmeisesti Brienne of Tarthin teloittama. Theon Greyjoy ja Sansa Stark hyppäsivät Talvivaaran muureilta paetakseen vangitsijoitaan. Heitä jahtaa Ramsay Boltonin, Roosen äpärän, johtama joukko.

The Wall
Joukko Jon Snow’n omia miehiä kääntyi komentajaansa vastaan ja puukottivat tätä useasi, jättäen tämän näennäisesti kuolemaan. Samwell Tarly on lähtenyt Old Towniin opiskelemaan mestariksi, Gilly mukanaan. Wallilla oleilevat punainen papitar Melisandre, Stannisin sipuliritari Davos Seaworth sekä villien parrakas johtaja Tormund.

Kaukana pohjoisessa
Brandon Stark harjoittelee taikuutta salaperäisen Three-Eyed Ravenin johdolla. Hänen mukanaan ovat Meera Reed, Hodor ja Summer-susi. White Walkerit metsästävät jäljellä olevia villejä ja tekevät heistäkin osia armeijaansa.

Meereen (Daeneryksen valloittama ja hallitsema vapaakaupunki)
Kuningatar Daenerys on kadonnut ja kuningas Hizdahr todennäköisesti surmattu. Tyrion Lannister, vakoojamestari Varys, kuningattaren kääntäjä Missandei ja sotilaskomentaja Grey Worm yrittävät pitää kaupunkia pystyssä. Heillä on vastassa kapinaliike Sons of the Harpy, jotka tahtovat palauttaa kaupungin perinteisiinsä. Kuningatarta etsivät palkkasoturi ja kuningattaren rakastaja Daario Naharis sekä kahdesti karkotettu ritari Jorah Mormont, joka salaa kärsii hitaasti tappavasta taudista.

The Dothraki Sea (valtava ruohotasanko naapurimantereella)
Dothraki-barbaariheimo on vanginnut Daenerys Targaryenin. Daeneryksen lohikäärme Drogon on vahingoittunut ja yhteistyökyvytön.

Braavos (suuri vapaakaupunki naapurimantereella)
Arya Stark on sokeutunut rikottuaan Faceless Men -salamurhaajajärjestön sääntöjä. Hänen ohjaajansa Jaqen H’ghar on ilmeisesti kuollut. Arya on kuitenkin vielä osa järjestöä.

Dorne (Westerosin eteläisin, aavikkomainen alue)
Jaime Lannisterin ja Bronn of the Blackwaterin hakema prinsessa Myrcella Baratheon on kuollut matkalla kotiin. Dornen hallitsija Doran Martellin täytyy saada kuriin prinsessan murhaaja, Oberynin rakastajatar Ellaria Sand. Ellariaa tukevat Oberyn tyttäret Obara, Nymeria ja Tyene. Jaimen kanssa matkustaa Doranin poika Trystane.

The Vale (Laakso, jota Lysa Arryn hallitsi ennen)
Valea hallitseva lordi Petyr Baelish on matkustamassa ympäri valtakuntaa. Laakson virallinen lordi, pikkupoika Robin Arryn, on vasalliensa koulittavana.

Riverlands (Catelyn Starkin kotialue, jota Robb Stark hallitsi hetkellisesti)
Robb Starkin pettäneen Walder Freyn suku pitää aluetta hallussaan. Catelynin veli Edmure Tully on vanki ja heidän setänsä Brynden Tully on kadonnut.

Iron Islands (Iso saarialue, josta Theon Greyjoy on kotoisin)
Kuningas Balon Greyjoy on enimmäkseen vetäytynyt rintamilta. Hänen tyttärensä Yara on palannut saarille, kuten myös hänen veljensä Euron, uusi hahmo sarjassa.

 

Westerosin tunnetuimmat: Kaikista…

 • Vihaisin: Arya Stark, joka jätti taakseen kotimaansa, omaisuutensa ja identiteettinsä oppiakseen salamurhaajaksi. Sekin menee huonosti, sillä Arya rikkoi sääntöjä surmatakseen vanhan vihamiehensä.
 • Ovelin: Petyr Baelish, joka nousi pienen niemialueen hallitsijasta yhdeksi valtakunnan vaikutusvaltaisimmista miehistä. Erikoisalansa ovat juonittelu ja sopimukset.
 • Epäilyttävin: Robert Strong, ainakin kaksimetrinen kasvonsa peittävä ritari, joka ilmestyi Kingsguardiin tyhjästä. Jätin henkilöllisyydestä on paljon huhuja liikkeellä.
 • Varovaisin: Doran Martell, Dornen hallitsija. Siinä missä monet kuninkaat ovat tulleet ja menneet, Doran pysyy pinnalla välttelemällä konflikteja.
 • Turhin: Rickon Stark, prinssi ja lordin poika, jonka ainoa saavutus tähän mennessä on ollut Branin seuraaminen ja sitten katoaminen. Mitään muuta hän ei ole sarjan aikana tehnyt.
 • Tunnetuin: Tyrion Lannister, joka on päihittänyt useat kilpakumppaninsa joko empatialla, varsijousella tai raa’alla mäihällä. Taktisesti lyhyt Tyrion on tavannut eniten hahmoja ja saanut eniten ruutuaikaa.
 • Vihatuin: Ramsay Bolton, petollinen, vihollistensa nylkemistä harrastava, naisia vihaava hirviö. Toivottavasti hänen vuoronsa on pian.
 • Taikavoimaisin: Three-Eyed Raven, joka on lähetellyt näkyjä ja viestejä jo monta kautta. Nyt hän alkaa perehdyttää Brandon Starkia salaisiin taitoihinsa. Mutta kuka hän oikeasti on?
 • Äkkipikaisin: Brienne of Tarth, kunniallinen soturinainen, joka kuitenkin joutuu kiistoihin tai kuolonkamppailuihin melkein jokaisen kanssa, johon hän törmää.
 • Kaunein: Daenerys Targaryen, kuningatar ja vanhan kuningassuvun viimeinen vesa. Hänen hohtavat kutrinsa ovat tulenkestävät ja tuskin edes autiomaa tulee pilaamaan hänen hipiäänsä.
 • Isoimman sopan keittänyt: Cersei Lannister, jota odottaa oikeudenkäynti suunnilleen kaikista mahdollisista rikoksista. Ja se on paljolti hänen omaa syytään.
 • Komein: Jaime Lannister, entinen unelmavävy, nykyinen hallitsijoiden päänsärky, joka tosin kaipaisi kunnon partaa leukansa peitoksi.
 • Epäselviten kuollut: Jon Snow, ikivanhan vartioston tuorein komentaja ja fanien suosikki, joka nähtiin viimeksi maassa makaamassa vuotamassa kuiviin. Silti hän esiintyy useassa mainosjulisteessa. Miten lie?

Kommentit

 • Riikka

  Kiitos! Palaan tähän tekstiin, kun uusi kausi alkaa Ylellä. Eli varmaan joskus kahden vuoden päästä. 😉

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.