VALIKKO
9.11.2016 11:41

Harry Potter, elokuvasarja joka elää

Vaan miten mahtaa käydä sarjan ilman Hermionea?

Tiesittekö, että suosikkivelhosarjanne on kaikkea muuta kuin kuopattu?

Monella tavalla legendaarisen Harry Potter -kirjasarjan viimeisestä osasta on 9 vuotta ja viimeinen elokuvaversiokin saapui jo 2011, mutta taikuus elää yhä. Sarjan luoja J. K. Rowling on vuosien varrella ahkerasti laajentanut maailmaansa, minkä lisäksi kaiken maailman näytelmämaakarit, ohjaajat sekä käsikirjoittajat ovat päässeet osaksi luomisprosessia. Etenkin tästä vuodesta sukeutui hyvin kiintoisa vuosi sarjalle. Olemme saaneet laajan skaalan näytelmän, lyhytkirjoja, sisäpiirin tietoa universumista. Ja pian teattereihin saapuu uusi suuren budjetin taikaseikkailu, nimeltään…

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (Fantastic Beasts and Where to Find Them)

Olette saattaneet kuulla tästä omituisesti nimetystä fantasiaelokuvasta, joka ilmiintyy teattereihin 23.11. Sitä mainostetaan yllättävän varovaisesti, mutta kyseessä on enemmän tai vähemmän Harry Potter: The Prequel. Elokuvan ohjaa mm. Kuoleman varjelusten ohjannut David Yates, kun taas käsikirjoituksen sekä tarinan kynäilee itse J. K. Rowling!

Samaan universumiin sijoittuvassa tarinassa Tylypahkan entinen opiskelija Newton Scamander (Eddie Redmayne: Kaiken teoria, Tanskalainen tyttö) matkustaa 1926-luvun New Yorkiin, missä hän hukkaa taikalaukullisen maagisia hirvityksiä. Samaan aikaan Amerikan velhoyhteisöuhkaa paljastua, jenkkijästit käyvät aggressiiviseksi ja jossakin piilossa paha velho Grindelwald kasvattaa mahtiaan.

Tänä talvena Eddie Redmayne on Ihmeotus.

Tänä syksynä Eddie Redmayne on Ihmeotus.

Elokuva inspiroitui lyhyestä opaskirjasta, jonka Rowling kirjoitti 2000-luvun alussa. Varsinaisen HP-saagan loputtua tässäkin alettiin nähdä potentiaalia, jolloin mukaan värvättiin isoja nimiä ja tuotantoa laajennettiin. Elokuva muuttui ensin trilogiaksi, ja sitten kokonaiseksi viiden elokuvan sarjaksi. Tiedotteiden mukaan sarjassa haetaan vakavampaa ja aikuismaisempaa näkökulmaa velhomaailmaan ja sen monituisiin konflikteihin.

Vastikään paljastui, että jatko-osassa tulee esiintymään myös nuori vähemmän vanha Dumbledore ja tämän legendaarinen kaksintaistelu Grindelwaldin kanssa. Tällä viikolla raportoitiin, että Grindelwaldia, joka siis on Dumbledoren nuoruuden ystävä/ihastus ja sittemmin arkkivihollinen, tulee esittämään Johnny Depp! Dumbledoren näyttelijää ei vielä tiedetä, mutta fanit toivovat sormet ristissä Ewan McGregoria (Obi-Wan Kenobi, Star Wars 1-3).

Harry Potter ja Kirottu lapsi (Harry Potter and the Cursed Child)

Aiemmin tänä vuonna Lontoon teattereihin saapui odottamaton yllätys: Harry Potter -näytelmä, joka seuraa velhopojan sijaan velhomiestä. Rowling oli osa näytelmän luomisprosessia, jossa 19 vuotta Kuoleman varjelusten jälkeen Harry on keski-ikäinen perheenisä, jolla on kolme lasta ja tärkeä työ ministeriössä. Hänen keskimmäinen lapsensa Albus on juuri lähdössä Tylypahkaan, mutta poikaa vaivaa sekä isän kuuluisuuden varjo että kireät välit tähän. Kaiken lisäksi näyttää siltä, että menneisyys ei tahdo pysyä unohdettuna.

Cursed Child oli valtaisa menestys Lontoon teattereissa, minkä lisäksi näytelmän käsikirjoitus julkaistiin myös kirjana. Kriitikot ylistivät käytännön tehosteita, näyttelijöitä ja tunnelmaa, mutta kirjojen parissa varttuneet fanit ottivat teoksen vastaan lähinnä pyhäinhäväistyksenä. Näytelmä nimittäin ottaa runsaasti omia vapauksia, rikkoo kirjoissa määriteltyjä sääntöjä ja ajoittain uhmaa kaikkea logiikkaa saadakseen tarinan kulkemaan. Niin tai näin, näytelmä on rantautumassa myös New Yorkiin ja todisti, että kiinnostus Potteriin ei suinkaan ole hiipumassa.

J. K. Rowling ja Tuhat ahjoa

Vaikka Rowlingin tuloilla kelpaisikin täyttää Irvetan tai kaksi, kirjailija on siltikin hyvin ahkerassa työn touhussa. Paitsi että hän on henkilökohtaisesti vastuussa tulevan jättielokuvan käsikirjoituksesta, hän oli myös osana Kirotun lapsen tuotantoa ja kirjoitti taannoin neljä romaania neljässä vuodessa (ja viides saapuu ensi vuonna). Kaiken lisäksi hän on myös säännöllisesti yhteydessä faneihinsa mm. Twitterissä ja jakaa uutta tietoa Potterista.

Rowling on vuosikausia tiputellut tietoa universumistaan Pottermore-nimisen nettisivun kautta. Sivun tarjontaan kuuluu muun muassa lyhyitä tarinoita, hahmojen biografioita, kuvituksia sekä semi-virallinen lajittelutesti, missä käyttäjät voivat tietovisan avulla selvittää, mihin tupaan he kuuluisivat Tylypahkassa (itse olen Puuskupuh!). Tänä vuonna Pottermoreen saapui kauan odotettu tietopaketti Amerikassa sijaitsevasta velhokoulusta nimeltä Ilvermony. Rowling kirjoitti itse pitkän ja varsin yksityiskohtaisen tekstin koulun synnystä ja rakenteesta. Kenties tämä koulu tulee esiintymään Ihmeotukset-sarjassa?

BTW: Yliopistolla oli viime viikolla hyvin suositus Harry Potter -sitsit.

Turhaa tietoa: Jyväskylän yliopistolla oli viime viikolla hyvin suositut Harry Potter -teemaiset sitsit.

 

Liian pitkä, ei jaksa lukea! -tiivistys:

-Kesällä Lontooseen saapui Harry Potter ja Kirottu lapsi -näytelmä, joka sai sekä innostunutta että pahastunutta palautetta
-23.11. teattereihin ilmestyy samaan maailmaan sijoittuva Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, joka tähtää aikuisempaan makuun
-Rowling touhuaa ahkerasti faniensa iloksi
-Harry Potter on todistetusti kova juttu

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.