VALIKKO
4.12.2017 13:26

Idän pikajunan arvoitus – Hercule Poirot palaa valkokankaalle

Kenneth Branagh piiloutuu viiksien ja legendaarisen roolin taakse. Copyright © 2017 Twentieth Century Fox

Pähkinänkuori: Kuinka toimii Hercule Poirotin uusin versio? Karismaattisilla tähdillä koristettu ja tyylikäs elokuva on sujuvaa dekkariviihdettä, mutta ei juuri mieleen jää.

Moniosaaja Sir Kenneth Branagh tuo ruudulle tähtien täyttämän modernin version Agatha Christien klassisesta dekkarista. Idän pikajunan arvoitus on tyylikäs, karismaattinen ja miellyttävä ote vuosikymmeniä vanhaan murhatapaukseen, mutta paljon pidemmälle se ei yllä. Tarkkaan mietityn arvoituksen salaperäisyys ja ratkaisu eivät siirry ruudulle täysin ongelmitta, mutta näyttelijät ja tekninen toteutus takaavat elokuvan viihdearvon.

Hercule Poirot (Branagh) on maailman paras salapoliisi, jonka kyky ratkaista rikoksia ei suo hänelle hetken rauhaa. Pakkomielteisen perfektionistinen Poirot haluaisi mieluusti lomailla ja välttää katsomasta maailman pahuuksia, mutta velvollisuus kutsuu kerta toisensa perään. Näin käy myös silloin, kun junamatkalla tapahtuu arvoituksellinen murha – kuinka matkustaja voidaan tappaa kaikessa hiljaisuudessa täydessä junassa, ja vieläpä lukkojen takana? Poirotilla on paljon ratkaistavaa ja vielä enemmän opittavaa.

Elokuvassa parasta on ehdottomasti sen toteutus. Näyttelijäkaarti koostuu enimmäkseen A-luokan tähdistä, joiden työtä ja vuorovaikutusta on ilo seurata. Vaikka suuri osa ajasta menee Poirotin sisäisen maailman ja näkemyksien kuvaamiseen, lähes jokainen epäillyistä saa tilaisuutensa loistaa ruudulla. Etenkin Dame Judi Dench, Michelle Pfeiffer ja – ilahduttavaa kyllä – Josh Gad suoriutuvat erinomaisesti sivurooleistaan. Rooleissa nähdään heidän lisäkseen muun muassa Penelope Cruz, Willem Dafoe, Daisy Ridley, Leslie Odom Jr. sekä Johnny Depp.

Elokuvan ongelmia ovat ajan käyttö ja arvoituksen kuljetus. Sivuhahmot eivät ennätä saada ansaitsemaansa ruutuaikaa etenemisen vuoksi. Lisäksi ohjaaja Branagh tuntuu olevan sangen mieltynyt otoksiin, jossa hän puhuu yksin kameralle. Myöskin itse murhatapaus on välillä vaikea seurata.

Idän pikajunan arvoitus on tyylikäs ja turvallinen viihde-elokuva niille, jotka pitävät arvoituksista ja laadukkaasta näyttelytyöstä. Se on komea ja mukava katsella niin pitkään kuin se kestää, mutta se ei juurikaan iskostu mieleen.

Kommentit

  • Marika

    Itse suurena David Suchetin esittämän Hercule Poirotin fanina vierastan tätä elokuvaa suuresti. Etenkin nuo järkyttävät viikset! Onko Branaghin ylähuuleen liimattu kaikki ylimääräiset karvat, mitä maskeeraajalta on vaan löytynyt?

     0
  • Nimetön Nimetön

    En aio katsoa tätä. David Suchet on paras. Aiemmat Peter Ustinov ja Albert Finney sekä monet muut olivat hunoja.

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.