VALIKKO
26.4.2016 17:16

Jälleen kerran kaukaisessa galaksissa

John Boyega ja Daisy Ridley ovat uusia kasvoja vanhassa miljöössä. (Kuva: ©Lucasfilm LTD.).

Star Wars Episode VII on nyt julkaistu kotikäyttöön, joten sen kunniaksi ajattelin hieman kirjoitella Star Warsista tällä viikolla. Aloitetaan viikko rauhallisesti, eli kerrataan, että kuinkas hyvä se uusi nyt olikaan.
(Huom. Game of Thronesin uudesta kaudesta en kirjoita lähiaikoina, sillä naiivi kun olen, odotan kirjaa.)

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens

Legendaarinen elokuvasarja Star Wars on aina ollut enemmän kuin osiensa summa. Menestysten, pettymysten ja paineiden varjossa rakennettu uusin osa The Force Awakens on juuri sitä, mitä sarja on kaivannut, eli modernilla tavalla toteutettu vanhaa henkeä puhkuva tunnelmallinen seikkailu, joka onnistuu itse ja myös raivaa tyylikkäästi tilaa tulevalle. Ohjaaja J. J. Abrams, itsekin fani, on onnistunut tavoitteessaan: Star Wars on taas kartalla.

30 vuotta Keisarikunnan ja Darth Vaderin kukistumisen jälkeen galaksi on vieläkin epävakaa. Vanhan imperiumin raunioista on noussut First Order -niminen sotilasjärjestö, joka vastustaa Tasavaltaa. Samaan aikaan viimeinen jedi Luke Skywalker (Mark Hamill) on kadonnut. Häntä etsivät vimmaisesti sekä First Order että Tasavaltaa kannattava Resistance.

Syrjäisellä Jakku-planeetalla nuori romunkerääjä Rey (Daisy Ridley) joutuu odottamatta mukaan valtataisteluun, kun hänen polkunsa risteää salaista tietoa omaavan BB-8 -droidin sekä Orderista loikanneen Finnin (John Boyega) kanssa. Kolmikko saa peräänsä Orderin komentajan Kylo Renin (Adam Driver), joka ei aio sallia tiedon päätyä Resistancelle. Reyn ja Finnin ei auta kuin liittyä mukaan sotaan, jonka edellinen sukupolvi on heille jättänyt.

Vaviskaa fanit, Han sooloilee jälleen (kuva: ©Lucasfilm LTD.).

Riemuitkaa, fanit: Han sooloilee jälleen (kuva: ©Lucasfilm LTD.).

The Force Awakens on taiturimainen näyte siitä, miten vanha ja uusi joskus sekoittuvat saumattomasti. Jonglöörin lailla Abrams ottaa vanhat hahmot, vanhat käsitteet, uudet hahmot, uudet sijainnit sekä uudet ongelmat ja pallottelee niitä, antaen kaikelle huomiota ja tilaa. Silti elokuvan keskiössä ovat uudet hahmot ja heidän ongelmansa, kuten kuuluukin. Vanha suosikki Han Solo (Harrison Ford) on enimmäkseen oppi-isä uusille tulokkaille.

Aiemmat osat nähnyt katsoja ei voi olla huomaamatta, miten filmi juonineen muistuttaa sarjan alkuperäisiä elokuvia, etenkin ensimmäistä episodia Uusi Toivo. Se on kuitenkin harkittu riski: näin elokuva tuntuu tutulta ja se toimii eräänlaisena siltana vanhasta uuteen. Uudet hahmot kohtaavat samanlaisia ongelmia ja selviytyvät niistä omalla tavallaan. Soihtu siirretään eteenpäin, mikä on pitkään ollut toistuva teema sarjassa.

The Force Awakens on kenties kaikista sarjan elokuvista viihteellisin. Se on täynnä toimintaa, vauhtia, huumoria, viittauksia ja ennen kaikkea sympaattisia hahmoja. Ridley, Driver ja Boyega onnistuvat loistavasti uudenlaisina, monipuolisina hahmoinaan. He eivät ehkä ole mitä heiltä odotettiin, mutta he ovat ehdottomasti kiinnostavia ja tervetulleita.

Mainio perusta tuleville elokuville ja myös hyvin viihdyttävä teos, The Force Awakens on sekä nostalginen että omalaatuinen osa saagaa. Se esittelee uusia ja jännittäviä elementtejä tuttuun kaavaan, ja on näin elokuva, joka todella ansaitsee nimen ”Star Wars”.

tähtimerkki4

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.